Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Káva

Káva

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Káva má prokazatelně řadu pozitivních účinků. Byl u ní exaktně popsán protinádorový účinek, ochranný účinek pro cévy (snížení endoteliální dysfunkce) a efekt bránící rozvoji cukrovky.

V minulosti existovaly obavy, že káva způsobuje nádory močového měchýře, vaječníků a pankreatu (slinivky břišní). Ty byly později zcela vyvráceny epidemiologickými studiemi. Dnes je naopak prokázáno, že diterpeny kafestrol a kahweol (C/K, obsažené v kávě) výrazně snižují riziko řady nádorů, zejména nádoru tlustého střeva (kolorektálního karcinomu). Přímo brání působení kancerogenů, jako jsou nitrosaminy (např. z uzenin), aflatoxiny z plesnivých potravin, dimetylhydraziny z palivových směsí a antraceny z dehtu.

Dříve se zdůrazňoval negativní účinek kávy na zvýšení cholesterolu. Po nefiltrované kávě skutečně stoupá endogenní (vnitřní) produkce cholesterolu o relativně zanedbatelné množství (1–2 %) působením diterpenů kafestrolu a kahweolu, jež však mají současně antikarcinogenní účinek, což je významnější.

Filtrovaná káva nezvyšuje cholesterol, ale nemá ani antikarcinogenní účinek. Nepochybně výhodnější je podávání nefiltrované kávy. Kofein sám působí mírně psychostimulačně a rovněž stimuluje svalový a srdeční výkon.

Pití kávy bez kofeinu nemá zásadní výhody. Bezkofeinová káva se vyrábí průmyslově a částečně úspěšné byly i pokusy o vypěstování kávy s menším obsahem kofeinu. Kofein může vadit jen u těžších kardiaků.

Oba druhy kávy, s kofeinem i bez kofeinu, však mají antikarcinogenní účinek, pokud nejsou filtrovány. Postačuje pití 2–5 šálků denně, což odpovídá asi 10–25 g suché kávy. I vyšší množství, např. 40–50 g kávy denně, spíše prospívá, než škodí.

V poslední době bylo zjištěno, že častější pití kávy může výrazně potlačovat projevy endoteliální dysfunkce (časná fáze aterosklerózy – kornatění tepen). Její působení je tedy podobně jako u některých čajů antiaterogenní. Káva navíc, jak bylo uvedeno, snižuje riziko cukrovky a napomáhá mírně i redukci hmotnosti. Rovněž při hypertenzi či ischemické chorobě srdeční je její negativní působení přeceňováno.

Turecká káva však nejasným mechanismem zvyšuje cholesterolemii (hladinu cholesterolu v krvi). Bylo potvrzeno, že tytéž složky kávy mají oba efekty – protinádorové působení a současně zvýšení cholesterolu. Toto mírné zvýšení o 1–2 % je však zanedbatelné.

I bezkofeinová káva (stejně jako kofeinová) má efekt na prevenci diabetu 2. typu.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě

Zelený čaj

Zelený čaj je jednou z nejvýznamnějších rostlinných látek použitelných v klinické dietologii. Obs...

Co je co ve výživě

Čaj

Čaj obsahuje řadu látek s vlastnostmi antioxidantů. Předpokládaný efekt na prevenci aterosklerózy...

Dieta u cukrovky

Diabetické doplňky

Přestože existuje mnoho teorií, které by mohly zdůvodňovat podání vitaminů či antioxidancií u dia...

Diabetes (cukrovka)

Prevence cukrovky 2. typu

Počet diabetiků v celém světě i u nás výrazně narůstá. Před 50 lety bylo diabetiků kolem 2 % popu...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 28.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI