Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Diety u onemocnění trávicího traktu
  • Aktuální: Šetřící žaludeční dieta

Šetřící žaludeční dieta

Kategorie: Diety u onemocnění trávicího traktu – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Šetřící žaludeční dieta je obecně doporučována pacientům s žaludečními vředy nebo chronickou gastritidou. Jaká jsou obecná pravidla této diety, a jaké jsou konkrétní příklady jídelníčku?

Ilustrační obrázek Šetřící žaludeční dieta

Pravidla pro šetřící žaludeční dietu

  1. Výběr potravin, koření a způsob zpracování tlumí sekreci žaludečních enzymů a tím působí proti tzv. horním dyspeptickým (stálá nebo opakující se bolest nebo nepohoda lokalizovaná do nadbřišku nebo okolí pupku) potížím pacienta.
  2. Pravidelnost v jídle. Jíst malé porce 6–8× denně, energetickým vyvážením stravy nemusí pacient přibývat na váze.
  3. Nepít velké množství tekutin najednou.
  4. Individuální výběr potravin, vyvarovat se potravin, které vedou k potížím.
  5. Nejíst příliš horká nebo mražená jídla a nápoje.
  6. Důležitý je fyzický a psychický klid pacienta, zákaz kouření a pití alkoholických nápojů a zrnkové kávy. Režim dne s dostatkem spánku.

Šetřící žaludeční dieta a její příprava

Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme ve vodě a pod pokličkou. Dbáme na to, aby jídla byla vždy upravena doměkka a bez přepalovaných tuků, nesmažíme. Cibuli pod maso nesmažíme, ale menší množství můžeme do masové šťávy nebo polévky rozvařit. Maso pro lepší chuť a barvu opečeme nasucho, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Grilování masa na přímém ohni nebo s potíráním tukovou marinádou není vhodné, protože působením vysokých teplot dochází k přepalování tuků na povrchu masa a vytváření kůrek. Výhodná je také úprava v mikrovlnné troubě. Pokrmy zahušťujeme moukou, zálivkou z mouky a vody, mléka či smetany. Mouku můžeme pro lepší barvu omáčky opražit nasucho do růžova. Masové omáčky můžeme zahušťovat také strouhanými bramborami, mixovanou kořenovou zeleninou. Tuky (kvalitní olej, máslo, smetanu) přidáváme do pokrmů až nakonec, aby nedocházelo k přepalování tuků. Vždy se snažíme o dokonalé zpracování pokrmů, protože „dietní úprava“ se nemusí rovnat nechutné stravě. Příklady jídelníčků pro jednotlivé typy diet jsou uvedeny v tab. 1–3.

Tabulka 1: Příklad jídelníčku pro tekutou šetřící dietu (kombinovaná enterální a mixovaná strava podávaná po operaci žaludku)
Jídlo Konkrétní příklady
Snídaně (7 hod.) mixovaná bílá káva (z melty) s piškoty
Přesnídávka (9 hod.) 200 ml enterální výživa
Oběd (11 hod.) mixovaná dietní kuřecí polévka (vývar, kuřecí maso, zelenina, kapání, sůl)
Oběd (13 hod.) 200 ml enterální výživa
Svačina (15 hod.) meruňkový mléčný koktejl
Večeře (18 hod.) mixovaná vločková polévka (oves. vločky, mléko, voda, vejce, zelenina, máslo, sůl)
II. večeře (21 hod.) 200 ml enterální výživa
Tabulka 2: Příklad jídelníčku pro kašovitou šetřící dietu (dieta č. 1)
Jídlo Konkrétní příklady
Snídaně
  • bílá káva (z melty), veka, máslo, ½ ks žervé
  • mléko, starší vánočka
  • čaj s mlékem, veka, máslo, tavený sýr
  • bílá káva, piškotová bábovka
  • zelený čaj, veka, máslo, meruňkový džem
Přesnídávka
  • banánový koktejl
  • jablečná ovocná přesnídávka s piškoty
  • šlehaný tvaroh, strouhané jablko
Oběd
  • polévka bramborová třená (brambory, mrkev, voda, máslo, sůl), masový nákyp, bramborová kaše, jablečný kompot
  • polévka vývar s nudlemi, mleté vařené hovězí, rajská omáčka dietní, vařené vlasové nudle
  • polévka zeleninová bílá (kořenová zelenina, mléko, mouka, olej, voda, sůl), mleté vařené kuře, dušené mrkvové pyré, lisované brambory, máslo
  • polévka zeleninová s rýží, dušené filé s citronem, bramborová kaše, meruňkové pyré
Svačina
  • podmáslí / jogurt / piškotová roláda s džemem / banán / šlehaný tvaroh
Večeře
  • krupicová kaše s kakaem, meruňkový kompot
  • dietní rizoto s masem a sýrem, jemný mrkvový salát z vařené mrkve s jablky
  • veka, Lučina, strouhané jablko
  • vaječný pudink se šunkou, bramborová kaše, máslo
  • zadělávané mleté telecí na smetaně, rýže
Tabulka 3: Příklad jídelníčku pro šetřící dietu běžné konzistence (dieta č. 2)
Jídlo Konkrétní příklady
Snídaně
  • kakao, rohlíky, máslo, krájený sýr
  • bílá káva, rohlíky, medové máslo
  • čaj zelený, rohlíky, pomazánkové máslo, šunka
  • bílá káva, tvarohový koláč z křehkého těsta
  • šípkový čaj, rohlíky, tvarohová pomazánka s pažitkou
Přesnídávka
  • povolené druhy ovoce / ovocné přesnídávky / pudink / jogurt atd.
Oběd
  • polévka rajská s nudlemi, dušené kuře, brambory, hlávkový salát s jogurtem
  • polévka hovězí s kapáním, vařené hovězí, koprová omáčka, vídeňský knedlík
  • polévka z ragú, dušené filé na kořenové zelenině, brambory
  • polévka krupicová s vejci, dušené vepřové kostky, dušená rýže s mrkví a kukuřicí
  • polévka kuřecí drůbková s houskovými knedlíčky, kuřecí roláda se šunkou, brambory, kompot
Svačina
  • povolené druhy ovoce / ovocné přesnídávky / pudink / jogurt atd.
Večeře
  • šunková pěna, rohlíky, mandarinky
  • žemlovka s tvarohem a jablky
  • dietní moravský guláš (hovězí, rajský protlak, strouhané brambory, máslo), těstoviny
  • zeleninový nákyp s masem, bramborová kaše, hlávkový salát
  • dušený vepřový plátek s bazalkou, rýže, pečené jablko

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Diety u onemocnění trávicího traktu

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

    Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Gastritida je odborný název pro zánět žaludku. Jak byste se měli stravovat při akutní gastritidě, a jak při chronické gastritidě?

  • Ilustrační obrázek Speciální diabetické diety

    Speciální diabetické diety

    Dieta u cukrovky

    Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a u obou typů cukrovky se vyskytují komplikace. Nemocný pak musí současně držet diabetickou dietu i s ohledem na některá další onemocnění.

  • Ilustrační obrázek Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

    Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Příčinou tzv. celiakie (někdy nazývané netropická sprue) je přecitlivělost (hypersenzitivní reakce) na lepek neboli gluten. Průkaz onemocnění je klinický, histologický a zejména laboratorní protilátkami. Slovo celiakie pochází z řeckého slova koiliakos – trpící střevními obtížemi.

  • Ilustrační obrázek Dieta při onemocněních žlučníku (žlučníková dieta)

    Dieta při onemocněních žlučníku (žlučníková dieta)

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Dieta při chorobách žlučníku je velmi podobná dietě při onemocněních slinivky břišní a jater. Pro tuto skupinu onemocnění je charakteristické, že dietní léčba hrála v minulosti zásadní roli. Dnes je naopak typické, že dietní léčba má částečně význam v prevenci a jen omezený význam – symptomatický – v úlevě od obtíží. V léčbě pak diety ztratily svůj význam.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace