Je třeba počítat, že na 1 kg stolice se ztrácí asi 80 g Na (sodíku) a 40 g K (draslíku). Hnilobný zápach stolice při větrech vyvolávají zejména bílkoviny (nestrávené maso, vejce, sýr, ryby, cibule, česnek a zelí). Samotnou plynatost vyvolává např. cibule, okurky, tučná strava, a také, jak se u nás říká, všechny zeleniny od K – kapusta, květák a kedlubny. Intolerance (nesnášenlivost) sacharidů vede k tzv. kvasné dyspepsii (trávicí obtíže jako pocit plnosti v břiše, plynatost, nevolnost, zvracení, průjem či zácpa) s typickým zápachem kvašení.
Intolerance tuku vzniká především při nedostatečnosti zevní pankreatické sekrece (vylučování). Stolice obsahuje normálně cca 7–10 g tuku, při chronické pankreatitidě (zánětu slinivky břišní) 50–100 g. Při malabsorpci (narušeném vstřebávání živin z potravy) a objemné stolici často se zbytky nestrávené stravy u operovaného pacienta pomýšlíme na syndrom krátkého střeva (viz článek Dieta při syndromu krátkého střeva), ztrátu tekutiny a bílkovin, nedostatečnou adaptaci po výkonu nebo na získanou intoleranci laktózy.
Při malabsorpci u pacienta, který není po střevní operaci, pomýšlíme na chronickou pankreatitidu, celiakii, intoleranci laktózy, idiopatické střevní záněty.
Spotřebu vitaminů a jejich nedostatek může vyvolávat přerůstání bakterií v tzv. stagnující či slepé kličce. Pro příjem MCT tuků (tuky se středním řetězcem) je obecně nejvhodnější tzv. sipping (usrkávání). Při vaření nesnesou MCT tuky teplotu 150 °C.
Při vodnatých průjmech pomýšlíme na endokrinně (týkající se žláz s vnitřní sekrecí) aktivní nádory, tzv. Zollinger-Ellisonův syndrom, vipom a další endokrinně aktivní střevní nádory.