Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Stolice a její souvislost s výživou

Stolice a její souvislost s výživou

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Průměrná stolice Evropana váží asi 150 g, u Afričanů až přes půl kilogramu. Objem stolice je dán především množstvím přijímané vlákniny, zejména ovoce a zeleniny.

Ilustrační obrázek Stolice a její souvislost s výživou

Je třeba počítat, že na 1 kg stolice se ztrácí asi 80 g Na (sodíku) a 40 g K (draslíku). Hnilobný zápach stolice při větrech vyvolávají zejména bílkoviny (nestrávené maso, vejce, sýr, ryby, cibule, česnek a zelí). Samotnou plynatost vyvolává např. cibule, okurky, tučná strava, a také, jak se u nás říká, všechny zeleniny od K – kapusta, květák a kedlubny. Intolerance (nesnášenlivost) sacharidů vede k tzv. kvasné dyspepsii (trávicí obtíže jako pocit plnosti v břiše, plynatost, nevolnost, zvracení, průjem či zácpa) s typickým zápachem kvašení.

Intolerance tuku vzniká především při nedostatečnosti zevní pankreatické sekrece (vylučování). Stolice obsahuje normálně cca 7–10 g tuku, při chronické pankreatitidě (zánětu slinivky břišní) 50–100 g. Při malabsorpci (narušeném vstřebávání živin z potravy) a objemné stolici často se zbytky nestrávené stravy u operovaného pacienta pomýšlíme na syndrom krátkého střeva (viz článek Dieta při syndromu krátkého střeva), ztrátu tekutiny a bílkovin, nedostatečnou adaptaci po výkonu nebo na získanou intoleranci laktózy.

Při malabsorpci u pacienta, který není po střevní operaci, pomýšlíme na chronickou pankreatitidu, celiakii, intoleranci laktózy, idiopatické střevní záněty.

Spotřebu vitaminů a jejich nedostatek může vyvolávat přerůstání bakterií v tzv. stagnující či slepé kličce. Pro příjem MCT tuků (tuky se středním řetězcem) je obecně nejvhodnější tzv. sipping (usrkávání). Při vaření nesnesou MCT tuky teplotu 150 °C.

Při vodnatých průjmech pomýšlíme na endokrinně (týkající se žláz s vnitřní sekrecí) aktivní nádory, tzv. Zollinger-Ellisonův syndrom, vipom a další endokrinně aktivní střevní nádory.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Zácpa u dětí“

    Zácpa u dětí

    Trávicí potíže u dětí

    Při zácpě (obstipaci) dochází ke zpožděnému nebo bolestivému vyprazdňování stolice. Trvá nejméně dva týdny a je doprovázena podstatnými negativní vlivy pro dítě. Četnost stolice může, ale nemusí být snížena. Trvá-li déle než dva měsíce, může to už být chronický problém. Léčba spočívá v akutních opatřeních a časté a dlouho trvající medikamentózní léčbě.

  • Ilustrační obrázek Dieta při zácpě

    Dieta při zácpě

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    U onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je častým příznakem, který souvisí s mnoha neuropsychiatrickými onemocněními i se stárnutím.

  • Ilustrační obrázek Vláknina

    Vláknina

    Co je co ve výživě

    Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a jen menšinu di- a monosacharidy, tedy jednoduché cukry. V trávicím traktu dochází ke štěpení stravitelných škrobových polysacharidů i disacharidů na monosacharidy. Velký význam má také příjem nestravitelných polysacharidů (vlákniny) potravou.

  • Ilustrační obrázek k článku „Akutní průjem u dětí“

    Akutní průjem u dětí

    Trávicí potíže u dětí

    Akutní infekční gastroenteritida je nejčastější příčinou průjmu u dětí. Obzvlášť často jím onemocní kojenci nebo malé děti do třetího roku. Při průjmu stolice nepříjemně zapáchá a dochází k častějšímu a řidšímu vyprazdňování než obvykle.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace