Škodlivé nitrosaminy (látky vznikající za určitých podmínek z dusitanů a bílkovin), které jsou kancerogenní, neobsahuje každé pivo. Vznikaly zejména při špatném skladování sladu, dnes již nelze starší studie považovat za plně platné.
Škodlivost vyšších dávek piva je třeba přehodnotit v dalších epidemiologických sledováních. Malé dávky vadí jen vysokou dávkou energie, 10º světlé pivo obsahuje ve 100 ml 130 kJ a černé až 210 kJ (viz tab. 1), proto má pití piva vztah k obezitě.
Pivo podporuje chuť k jídlu a malé dávky se doporučují i u vážně nemocných, kteří trpí nechutenstvím, např. při pokročilém nádorovém onemocnění.
Tabulka 1: Obsah energie v 500 ml piva (v kJ)
Typ piva | Obsah energie v 500 ml (kJ) |
---|---|
Pivo 10° světlé | 650 |
Pivo 12° světlé | 700 |
Pivo černé 11° | 1 100 |
Pivo nealkoholické | 400 |
Pivo diabetické | 650–700 |