Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Umělá sladidla

Umělá sladidla

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Pod pojmem „umělá sladidla“ se rozumí diabetická sladidla, náhradní sladidla, neenergetická sladidla a nízkoenergetická sladidla. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ilustrační obrázek Umělá sladidla

Diabetická sladidla

Tento pojem je dnes prakticky totožný se sladidly nízkoenergetickými a neenergetickými. Pro diabetiky je totiž nejvhodnější nízkoenergetická strava a strava nevedoucí k vzestupu postprandiální glykemie. Klasickým čistě diabetickým sladidlem je sorbit, cukr, který nevede ke vzestupu glykemie, ale jehož energetický obsah je stejný jako u cukru.

Mezi diabetická sladidla patří například:

  • FAN sladidlo Cukřenka bez cukru: sypké, účinná látka aspartam, maltodextrin (100 g = 1600 kJ, 98 g S, 0,4 g B)
  • Sorbit prášek: účinná látka sorbitol, může být přidán sacharin, sladivost 2 lžičky = 1 lžička cukru (100 g = 155 kJ/38,7 kcal).

Energetický obsah je tedy stejný jako u cukru. Pro diabetiky je dnes vhodnější nevyužívat speciální diabetické potraviny a vybírat si.

Náhradní sladidla

Jako náhradní sladidla označujeme všechny sladké látky, které jsou v potravinářství využívány pro slazení místo přirozených cukrů. Všechny tyto látky musí být schválené k používání. V tom jsou ve světě určité rozdíly.

Nejsou to všechny sladké látky, protože některé sladce chutnající látky nemají příslušné schválení a ví se o jejich škodlivosti – např. stavosidy, které mají účinek proliferační (způsobující hojné množení buněk) a kancerogenní (rakovinotvorný).

Ve světě jsou schválena jak starší sladidla sacharin, cyclamát a aspartam, tak novější acesulfam K, sukralóza, alitam a neotam. Obvykle jsou tyto preparáty užívány v určitém poměru ve směsi. Schválená sladidla se rozdělují na neenergetická, nízkoenergetická a diabetická.

Neenergetická sladidla

Jsou sladidla, která neobsahují žádnou energii. Nápoje jimi slazené neobsahují žádnou energii a označují se často jako 0 kcal. V praxi je vždy třeba vyhledat na balení účinnou látku, označení výrobku je obvykle zcela jiné.

U nás se například využívají:

  • Dianer tbl. (110 NEO, T 500): účinná látka sacharin, sladivost – 1 tbl. = 1 kostka cukru, je vhodný i pro tepelnou úpravu.
  • Dias tbl.: účinná látka sacharin, sladivost 1 tbl. = 1 kostka cukru;.
  • Dia Fan: tekuté sladidlo, účinná látka sacharin, 0 energie, 10krát sladší než cukr, 15 ml = 0,15 kg cukru.
  • Sualin tbl.: účinná látka sacharin, aspartam, 1 tbl. = 1 kostka cukru, vhodný pro slazení nápojů, zálivek, při dlouhotrvající tepelné úpravě se snižuje sladivost.
  • Clio Premium tbl.: účinná látka sacharin, aspartam. Americký lékový úřad FDA schválil pro humánní použití např. šest látek tohoto typu, z nichž sukralóza nebyla přitom u nás donedávna využívána. Nyní se používá v nápojích, je vhodná pro diabetiky a nebyl u ní zaznamenán žádný pozitivní ani negativní vliv na kompenzaci cukrovky. Může vyvolávat migrénu.

Nízkoenergetická sladidla

Obsahují zanedbatelné množství kalorií. Do této skupiny patří například acesulfam, laktóza, maltodextrin či sorbit. Nižšího obsahu energie se dosahuje naředěním s neenergetickým sladidlem.

Patří sem následující přípravky:

  • FAN sladidla Aspartam – Acesulfam: 1 tbl = 0,8 kJ, 33 mg S, 15 mg B, 0 g T.
  • Dia chrom tbl.: účinná látka aspartam, laktóza; sladivost l tbl. = 1 kostka cukru, energie není uvedena. Obsažený chrom nemá žádný vědecky prokázaný vliv na obezitu a cukrovku.
  • Irbis sweet tbl.: účinná látka aspartam, laktóza, l tbl. = l kostka cukru, při dlouhodobé tepelné úpravě ztrácí sladivost, l tbl. = 1,5 kJ = 0,37 kcal.
  • Irbis sweet prášek: účinná látka aspartam, maltodextrin, sladivost je 3:1, 1 lžička = 8,5 kJ/2,1 kcal, při dlouhodobé tepelné úpravě ztrácí sladivost.
  • Irbis big sweet prášek: účinná látka aspartam a sacharóza (řepný cukr), sladivost 10:1, 1 lžička = 85 kJ = 10 lžiček cukru = 20 kcal, je vhodný i pro dlouhodobou tepelnou úpravu.
  • Irbis snow flake prášek: účinná látka aspartam, maltodextrin, sladivost 1:1, 1 lžička = 8 kJ = 2 kcal.
  • Kandisin kapky: účinná látka sacharin, acesulfam K, 1 lžička = 8 kapek = 0,42 kJ = 0,1 kcal.
  • Kandisin tbl.: sladivost 1 tbl. = 1 kostka cukru.
  • Vitar sweet prášek: účinná látka aspartam, maltodextrin, sladivost 3:1, 100 g = 1 700 kJ/406,7 kcal.

Nízkoenergetické nápoje kupují právě jedinci ohrožení vysokou kardiovaskulární (srdečně-cévní) mortalitou (úmrtností), nejde tedy o přímý vztah k těmto nápojům.

V roce 2012 byla publikována studie s jednoznačně prokázanou vyšší mortalitou u jedinců požívajících nápoje s umělými sladidly. Jde sice jen o epidemiologickou studii, přesto může populaci zneklidnit. Námitky k provedení mohou být značné. Příčinou například může být jen některé sladidlo, nikoli všechna a na velkých číslech je nález významný. Pravděpodobné je také to, že umělá sladidla používají právě jedinci ohrožení již primárně vyšší mortalitou (obézní, diabetici a další).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Zásady dietní léčby obézních

    Zásady dietní léčby obézních

    Dieta při obezitě

    Přečtěte si nejdůležitější zásady, které by měli dodržovat obézní lidé usilující o snížení své tělesné hmotnosti.

  • Ilustrační obrázek Dieta u cukrovky 2. typu

    Dieta u cukrovky 2. typu

    Dieta u cukrovky

    Podobně jako u obezity je dieta historicky nejdůležitější součástí léčby diabetu 2. typu. Diabetes 2. typu je podmíněn především geneticky. Typicky se vyskytuje v rodinách. Riziko pro potomka dvou diabetiků je téměř 100%, pro potomka diabetika a nediabetika je dnes riziko vyšší než 50 %. Geneticky založený diabetik během života postupně obvykle onemocní složkami metabolického syndromu – androidní obezitou (obezitou mužského typu), hypertenzí (vysoký tlak krve), dyslipidemií (neuspokojivá hladina cholesterolu). V této fázi je důležitá dieta zaměřená na prevenci diabetu, která je schopna riziko diabetu 2. typu významně oddálit.

  • Ilustrační obrázek Dieta u cukrovky 1. typu

    Dieta u cukrovky 1. typu

    Dieta u cukrovky

    V minulosti bývala často uváděna jen jedna diabetická dieta. Dnes víme, že neexistuje jedna dieta pro všechny typy cukrovky, proto v tomto hesle vždy zdůrazňujeme odchylky diety při cukrovce 1. typu od diety při cukrovce 2. typu.

  • Ilustrační obrázek Jak připravovat pokrmy pro obézní

    Jak připravovat pokrmy pro obézní

    Redukční diety

    Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, můžeme též grilovat bez většího množství tuku, vhodná je úprava v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. U nízkoenergetických diet nepoužíváme při přípravě pokrmů tuky, pokrmy nezahušťujeme moukou ani škrobem, sníží se tak energetická hodnota stravy. Maso pro lepší chuť a barvu opékáme nasucho a pak dusíme, pečeme. Nepřipravujeme smažené pokrmy. Pokud je možné přidat tuk, vkládáme ho do hotových pokrmů; zamezíme tím přepalování při přípravě a snadněji kontrolujeme množství na porci. Abychom dodrželi doporučené množství energie, potraviny odvažujeme.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 20.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace