Diabetická sladidla
Tento pojem je dnes prakticky totožný se sladidly nízkoenergetickými a neenergetickými. Pro diabetiky je totiž nejvhodnější nízkoenergetická strava a strava nevedoucí k vzestupu postprandiální glykemie. Klasickým čistě diabetickým sladidlem je sorbitol, který sice nevede ke vzestupu glykemie, ale jehož energetický obsah je stejný jako u cukru.
Mezi diabetická sladidla patří například:
- FAN sladidlo Cukřenka bez cukru: sypké, účinná látka aspartam, maltodextrin (100 g = 1600 kJ, 98 g S, 0,4 g B)
- Sorbit prášek: účinná látka sorbitol, může být přidán sacharin, sladivost 2 lžičky = 1 lžička cukru (100 g = 155 kJ/38,7 kcal).
Energetický obsah je tedy stejný jako u cukru. Pro diabetiky je dnes vhodnější nevyužívat speciální diabetické potraviny a vybírat si.
Náhradní sladidla
Jako náhradní sladidla označujeme všechny sladké látky, které jsou v potravinářství využívány pro slazení místo přirozených cukrů. Všechny tyto látky musí být schválené k používání. V tom jsou ve světě určité rozdíly.
Nejsou to všechny sladké látky, protože některé sladce chutnající látky nemají příslušné schválení a ví se o jejich škodlivosti – např. stavosidy, které mají účinek proliferační (způsobující hojné množení buněk) a kancerogenní.
Ve světě jsou schválena jak starší sladidla sacharin, cyclamát a aspartam, tak novější acesulfam K, sukralóza, alitam a neotam. Obvykle jsou tyto preparáty užívány v určitém poměru ve směsi. Schválená sladidla se rozdělují na neenergetická, nízkoenergetická a diabetická.
Neenergetická sladidla
Jsou sladidla, která neobsahují žádnou energii. Nápoje jimi slazené neobsahují žádnou energii a označují se často jako 0 kcal. V praxi je vždy třeba vyhledat na balení účinnou látku, označení výrobku je obvykle zcela jiné.
U nás se například využívají:
- Dianer tbl. (110 NEO, T 500): účinná látka sacharin, sladivost – 1 tbl. = 1 kostka cukru, je vhodný i pro tepelnou úpravu.
- Dias tbl.: účinná látka sacharin, sladivost 1 tbl. = 1 kostka cukru;.
- Dia Fan: tekuté sladidlo, účinná látka sacharin, 0 energie, 10krát sladší než cukr, 15 ml = 0,15 kg cukru.
- Sualin tbl.: účinná látka sacharin, aspartam, 1 tbl. = 1 kostka cukru, vhodný pro slazení nápojů, zálivek, při dlouhotrvající tepelné úpravě se snižuje sladivost.
- Clio Premium tbl.: účinná látka sacharin, aspartam. Americký lékový úřad FDA schválil pro humánní použití např. šest látek tohoto typu, z nichž sukralóza nebyla přitom u nás donedávna využívána. Nyní se používá v nápojích, je vhodná pro diabetiky a nebyl u ní zaznamenán žádný pozitivní ani negativní vliv na kompenzaci cukrovky. Může vyvolávat migrénu.
Nízkoenergetická sladidla
Obsahují zanedbatelné množství kalorií. Do této skupiny patří například acesulfam, laktóza či maltodextrin. Nižšího obsahu energie se dosahuje naředěním s neenergetickým sladidlem.
Patří sem následující přípravky:
- FAN sladidla Aspartam – Acesulfam: 1 tbl = 0,8 kJ, 33 mg S, 15 mg B, 0 g T.
- Dia chrom tbl.: účinná látka aspartam, laktóza; sladivost l tbl. = 1 kostka cukru, energie není uvedena. Obsažený chrom nemá žádný vědecky prokázaný vliv na obezitu a cukrovku.
- Irbis sweet tbl.: účinná látka aspartam, laktóza, l tbl. = l kostka cukru, při dlouhodobé tepelné úpravě ztrácí sladivost, l tbl. = 1,5 kJ = 0,37 kcal.
- Irbis sweet prášek: účinná látka aspartam, maltodextrin, sladivost je 3:1, 1 lžička = 8,5 kJ/2,1 kcal, při dlouhodobé tepelné úpravě ztrácí sladivost.
- Irbis big sweet prášek: účinná látka aspartam a sacharóza (řepný cukr), sladivost 10:1, 1 lžička = 85 kJ = 10 lžiček cukru = 20 kcal, je vhodný i pro dlouhodobou tepelnou úpravu.
- Irbis snow flake prášek: účinná látka aspartam, maltodextrin, sladivost 1:1, 1 lžička = 8 kJ = 2 kcal.
- Kandisin kapky: účinná látka sacharin, acesulfam K, 1 lžička = 8 kapek = 0,42 kJ = 0,1 kcal.
- Kandisin tbl.: sladivost 1 tbl. = 1 kostka cukru.
- Vitar sweet prášek: účinná látka aspartam, maltodextrin, sladivost 3:1, 100 g = 1 700 kJ/406,7 kcal.
Nízkoenergetické nápoje kupují právě jedinci ohrožení vysokou kardiovaskulární (srdečně-cévní) mortalitou (úmrtností), nejde tedy o přímý vztah k těmto nápojům.
V roce 2012 byla publikována studie s jednoznačně prokázanou vyšší mortalitou u jedinců požívajících nápoje s umělými sladidly. Jde sice jen o epidemiologickou studii, přesto může populaci zneklidnit. Námitky k provedení mohou být značné. Příčinou například může být jen některé sladidlo, nikoli všechna a na velkých číslech je nález významný. Pravděpodobné je také to, že umělá sladidla používají právě jedinci ohrožení již primárně vyšší mortalitou (obézní, diabetici a další).