Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Výměnné jednotky

Výměnné jednotky

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomto článku. Pacient si zapamatuje množství potraviny obsahující např. 10 g sacharidů nebo 100 kcal (resp. 420 kJ). Má-li jíst k snídani například 30 g sacharidů, může sníst 3 tyto výměnné jednotky. Má-li držet redukční dietu 1000 kcal, může sníst 10 těchto dávek za den.

Tabulka 1: Výměnné jednotky potravin – mouka, pečivo, příkrmy

Potravina 10 g sacharidů 100 kcal / 420 kJ
Chléb konzumní 20 g 44 g
Chléb kyjevský 21 g 44 g
Chléb vita žitný 20 g 43 g
Knäckebrot 14 g 28 g
Chléb křehký 13 g 25 g
Dalamánek 18 g 39 g
Rohlík, veka 18 g 35 g
Vánočka 16 g 33 g
Suchary dietní 13 g 24 g
Mouka 14 g 29 g
Kroupy 14 g 31 g
Krupice 14 g 30 g
Ovesné vločky 16 g 28 g
Solamyl 10 g 32 g
Brambory 54 g 120 g
Rýže syrová 14 g 31 g
Rýže vařená 42 g 93 g
Těstoviny syrové 14 g 27 g
Těstoviny vařené 42 g 81 g
Hranolky bramborové 40 g 30 g
Čočka syrová 18 g 33 g
Čočka vařená 54 g 100 g
Hrách syrový 17 g 33 g
Hrách vařený 51 g 100 g
Fazole syrové 17 g 32 g
Fazole vařené 51 g 100 g
Bramborová kaše 65 g 160 g
Knedlík houskový 20 g 42 g
Knedlík bramborový 35 g 64 g

Tabulka 2: Výměnné jednotky potravin – mléko a mléčné výrobky

Potravina 10 g sacharidů 100 kcal / 420 kJ
Mléko egalované 217 ml 208 ml
Acidofilní 256 ml 172 ml
Kozí 196 ml 137 ml
Kefír 270 ml 217 ml
Podmáslí 238 ml 286 ml
Biokys 145 ml 132 ml
Jogurt bílý 115 ml 150 ml
Tvaroh měkký   108 g
Tvaroh tvrdý   80 g
Žervé, imperiál   52 g
Lučina 60 %   35 g
Budapešťský krém   45 g
Tavený sýr 30 % t. v s.   55 g
Tavený sýr 45 % t. v s.   42 g
Krájený sýr eidam 30%    40 g
Krájený sýr eidam 45%   31 g
Zrající sýr jihočeský   39 g
Niva 50%   28 g
Hermelín   40 g
Olomoucké tvarůžky   76 g
Vejce 1 ks cca 50 g = 60 kcal    

U mléčných výrobků, u nichž není vypočteno množství sacharidů, se řídíme doporučeným množstvím, aby byla dodržena energetická a biologická hodnota stravy.

Tabulka 3: Výměnné jednotky potravin – maso, ryby, drůbež, uzeniny

Potravina 10 g sacharidů 100 kcal / 420 kJ
Vepřová kýta   58 g
Hovězí zadní   68 g
Telecí řízky   86 g
Kuře s kostí   133 g
Kuřecí prsa   115 g
Králík   98 g
Krůta   133 g
Šunka   69 g
Drůbeží párky   64 g
Salám junior   37 g
Kapr   175 g
Filé   169 g
Zavináče   57 g
Olejovky   41 g
Paštika drůbeží   36 g

U potravin, u nichž není vypočteno množství sacharidů, se řídíme doporučeným množstvím, aby byla dodržena energetická a biologická hodnota stravy.

Tabulka 4: Výměnné jednotky potravin – cukrářské výrobky, nápoje (nevhodné potraviny!)

Potravina 10 g sacharidů 100 kcal / 420 kJ
Cukr 10 g 25 g
Med 13 g 31 g
Čokoláda mléčná 18 g 18 g
Čokoláda dia mléčná 20 g 19 g
Džem jahodový 18 g 47 g
Džem dia 15 g 41 g
Piškoty 14 g 27 g
Oplatky Florenta 18 g 19 g
Dia oplatky 15 g 22 g
Bramborové chipsy 20 g 18 g
Slané tyčky 22 g 18 g
Bábovka třená 20 g 27 g
Rozinky 18 g 43 g
Lískové ořechy 95 g 15 g
Dort pařížský 33 g 35 g
Laskonky 28 g 34 g
Pivo 10 476 ml 322 ml
Pivo dia 500 ml 300 ml
Víno bílé – 188 ml
Destilát 40% alkoholu – 36 ml
100% džus 94 ml 57 ml

Tabulka 5: Výměnné jednotky potravin – zelenina

Potravina 10 g sacharidů 100 kcal / 420 kJ
Celer 164 g 333 g
Mrkev 135 g 294 g
Petržel 99 g 192 g
Fazolka lusky zelené 167 g 303 g
Hrášek mražený 65 g 120 g
Květák 370 g 555 g
Pórek 166 g 313 g
Ředkvičky 417 g 769 g
Kedlubny 294 g 526 g
Červená řepa sterilovaná 133 g 312 g
Špenát protlak mražený 323 g 435 g
Mražená zeleninová směs 164 g 312 g
Zelí kysané 277 g 555 g
Zelí hlávkové 250 g 476 g
Kapusta 227 g 357 g
Sterilovaný celer 119 g 277 g
Sterilovaný paprikový salát 192 g 370 g
Sterilované okurky kyselé 222 g 500 g
Kečup 41 g 98 g
Papriky čerstvé 256 g 454 g
Rajčata 270 g 500 g
Okurky salátové 476 g 769 g

Tabulka 6: Výměnné jednotky potravin – ovoce

Potravina 10 g sacharidů 100 kcal / 420 kJ
Angrešt 99 g 213 g
Ananas čerstvý 132 g 322 g
Borůvky 70 g 156 g
Banán 65 g 169 g
Jablka 85 g 204 g
Hrušky 73 g 175 g
Jahody 126 g 256 g
Maliny 90 g 192 g
Meloun 182 g 435 g
Meruňky 85 g 200 g
Rybíz 76 g 179 g
Pomeranč 118 g 270 g
Grep 167 g 400 g
Mandarinky 139 g 313 g
Ryngle 70 g 172 g
Třešně 80 g 185 g
Švestky 70 g 167 g
Hroznové víno 62 g 164 g
Sušené švestky 16 g 41 g
Datle 15 g 40 g
Fíky 18 g 430 g


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě

Tabulky nutričních hodnot

Tabulky nutričních hodnot jsou dnes snadno dostupné, ať již v papírové verzi nebo v počítačové v...

Dieta u cukrovky

Příklady diabetických diet

Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2....

Redukční diety

Příklady redukčních diet

Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich zá...

Co je co ve výživě

Postprandiální glykemie

Příliš vysoká hladina glukózy v krvi po jídle (tzv. postprandiální glykemie) je jednoznačně význa...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 05.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI