Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Tabulky nutričních hodnot

Tabulky nutričních hodnot

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Tabulky nutričních hodnot jsou dnes snadno dostupné v papírové či počítačové verzi. V jednoduché variantě, která je popsána v tomto článku, uvádějí velikost běžné porce, množství energie a sacharidů. Tím jsou použitelné pro redukční diety i diabetické diety.

Ilustrační obrázek Tabulky nutričních hodnot

Tabulky nutričních hodnot mohou obsahovat i desítky sloupců s údaji o obsahu tuků, bílkovin, stopových prvků, vitaminů či mastných kyselin. Může být vyznačena i vhodnost či nevhodnost potravin pro určité diety. Tabulky jsou velmi často opisovány a ne vždy je známo, kdo provedl náročné chemické analýzy. Například mylné tvrzení o extrémně vysokém obsahu železa ve špenátu, které bylo využito například ve filmech s Pepkem námořníkem, vzniklo překlepem při opisu. Obsah železa ve špenátu je sice vysoký, ale srovnatelný s obsahem v jiných listových zeleninách.

Také analýzy některých až nedávno sledovaných látek, např. omega-3 či omega-6 mastných kyselin, byly stanoveny jen v některých laboratořích a jsou doplňovány do jiných tabulek, například z amerických do evropských.

Tabulka 1: Energetické hodnoty potravin (bližší vysvětlení najdete v poznámce pod tabulkou).

Potravina Hmotnost porce kcal kJ S v g
Nápoje
pivo 10° světlé** 500 ml 155 655 10,5
dia pivo** 500 ml 165 700 10
Pepsi cola*** 100 ml 47 197 11,6
dia Pepsi cola 100 ml 0,28 1,17 0,027
Fanta pomerančová limonáda sladká*** 100 ml 41 175 10
40% destilát*** 50 ml 137 575 –
bílé víno** 100 ml 53 221 0,1
džus sladký jablkový*** 100 ml 41 170 10,2
100% džus pomerančový*** 100 ml 40 170 10
sirup sladký (do 200 ml vody)*** 30 ml 78 328 19,5
Uzeniny*
šunka 100 g 145 609 –
šunkový salám* 100 g 177 739 0,1
drůbeží párky* 100 g 156 655 –
turistický salám*** 100 g 384 1603 –
játrová paštika*** 40 g 417 1746 1,5
tlačenka vepřová*** 100 g 272 1136 0,6
tlačenka drůbeží 100 g 165 687 0,1
špekáčky*** 100 g 290 1214 –
uherský salám*** 100 g 462 1936 –
šunkový závitek v rosolu** 150 g 198 832 4
šunkový chlebíček** 70 g 183 769 14
Mléko a mléčné výrobky
mléko egalizované (mléko s nižším obsahem tuku)* 200 ml 96 400 9,2
mléko nízkotučné 200 ml 72 306 8,6
tavený sýr 30% t. v s. 100 g 179 750 0,9
tavený sýr 70% t. v s.*** 100 g 344 1440 1
Eidam 30% 100 g 248 1035 1,3
1 ks Hermelín 45% t. v s.* 100 g 249 1039 0,9
1 ks Lučina (menší) 60% t. v s.** 63 g 180 752 0,6
1 ks tvaroh Danisimo (Danone)*** 150 g 222 932 28,2
1 ks bílý jogurt 4 % tuku* 150 ml 131 549 10
1 ks bílý jogurt Vitalinea 1 % tuku 150 ml 66 282 9,3
1 ks ovocný jogurt Vitalinea 150 ml 72 309 11,7
1 ks ovocný jogurt Jogobela (Zott)*** 150 ml 147 620 22,4
kefír 200 ml 92 386 7,4
šlehačka 33% tuku*** 50 ml 151 630 1,5
tvaroh měkký 100 g 92 385 4,3
tvaroh na strouhání 100 g 125 522 1,5
Tuky, vejce
zakysaná smetana** 50 ml 102 341 2,3
1 ks vejce** 50 g 61 253 0,3
máslo** 10 g 68 283 –
Perla** 10 g 36 147 –
Rama** 10 g 68 280 –
Flora** 10 g 63 260 –
Diana* 10 g 36 148 –
olej slunečnicový** 10 g 66 277 –
Sladkosti
cukr 1 lžička*** 10 g 39 164 9,9
med 2 lžička*** 30 g 97 405 24,1
čokoláda mléčná*** 100 g 548 2291 57
čokoláda dia mléčná*** 100 g 505 2125 48,9
oplatky Florenta*** 100 g 503 2110 56,5
dia oplatky Via kakao*** 1 bal. 50 g 226 948 31,3
müsli tyčka Fly jogurtová 1 ks** 25 g 98 413 14,7
müsli tyčka Senza ořechová 1 ks** 25 g 98 410 15,4
Cukrářské výrobky
1 ks ořechový dort s krémem*** 133 g 365 1528 45,6
1 ks Pařížský dort*** 110 g 315 1318 32,2
1 ks větrník*** 80 g 266 1110 30,4
1 ks ovocný dort*** 110 g 460 2035 26,2
1 ks žloutkový věneček*** 45 g 176 739 12
Mlýnské, pekárenské výrobky, příkrmy
1 krajíc chleba (1,5 kg veka) 70 g 158 658 32,3
1 pl. toustový chléb tmavý 20 g 56 236 10,7
1 ks dalamánek 40 g 102 427 22,3
1 pl. Graham chléb 30 g 75 315 15,6
1 ks Knaeckebrot 9g 32 132 6,5
1 ks křehký chléb Knuspi sýrový 8g 26 110 5,2
1 ks rohlík* 40 g 114 478 21,7
1 ks pletýnka* 125 g 365 1525 72,6
1 plátek bílé veky* 20 g 55 230 11,6
1 ks suchar* 25 g 100 421 19,9
10 ks piškoty*** 20 g 74 312 14,4
1 plátek vánočky** 50 g 172 718 29,6
1 lžíce ovesných vloček* 10 g 35 145 6
5 lžic corn flakes* 30 g 111 471 25,3
1 lžíce mouky* 10 g 34 141 7
2 lžíce vařené rýže 50 g 48 202 10,7
3 lžíce vařených kolínek – malá 50 g 54 227 10,7
1 pl. houskový knedlík*** 40 g 95 399 20
1 pl. brambor. knedlík*** 40 g 63 265 11
vařená čočka (30 g syrové) 100 g 89 375 16,5
vařený hrách (30 g syrového) 100 g 89 372 17,1
vařené fazole (30 g syrových) 100 g 92 383 16,7
2 lžíce bramborové kaše 100 g 100 420 18
brambory 100 g 83 348 18,6
bramborový salát 1 porce*** 170 g 227 953 25
hranolky 1 porce*** 100 g 341 1436 25
chipsy*** 100 g 533 2224 49,3
slané tyčky 100 g 551 2304 46,1
Ovoce, zelenina
jablko 100 g 49 207 11,7
broskve* 100 g 52 218 12,3
jahody 100 g 39 162 7,9
meruňky 100 g 50 208 11,7
švestky* 100 g 60 249 14,3
víno hrozny*** 100 g 61 254 16
banány*** 100 g 59 247 15,4
grep 100 g 25 107 6
pomeranče 100 g 37 144 8,5
dia kompot švestky 100 g 44 184 10,2
dia kompot meruňky 100 g 39 165 9,2
sladký kompot směs*** 100 g 81 338 21,2
dia ovocná přesnídávka 1 ks** 180 g 86 362 19,8
rozinky*** 50 g 115 482 27,9
celer kořen 100 g 30 127 6,1
fazolky zelené 100 g 33 137 6
kapusta hlávková 100 g 28 116 4,4
kedlubny 100 g 19 79 3,4
květák 100 g 18 75 2,7
mrkev 100 g 34 142 7,4
okurka salátová 100 g 13 54 2,1
paprika 100 g 22 91 3,9
pórek 100 g 32 135 6
rajčata 100 g 20 83 3,7
ředkvičky 100 g 13 54 2,4
zelí hlávkové 100 g 21 88 4
hrášek sterilovaný 100 g 61 257 10,6
kečup* 100 g 102 426 12
sterilované okurky 100 g 20 83 4,5
kysané zelí 100 g 18 77 3,6
červená řepa sterilovaná 100 g 32 133 7,5
mražený špenát 100 g 23 95 3,1
zelenina mražená směs 100 g 32 135 6,1
Polévky
polévka hovězí s těstovinou* 0,35 l 66 276 11
polévka čočková*** 0,33 l 218 916 23
polévka bramborová*** 0,33 l 159 670 20
polévka pórková** 0,33 l 140 588 10
polévka gulášová instantní 16 g* 0,22 l 54 229 10
polévka hovězí instantní 11 g* 0,21 l 36 151 7
polévka slepičí instantní 17 g* 0,22 l 63 266 9
polévka pórková instantní* 0,21 l 32 133 5
Hotová jídla
hovězí guláš (100 g)** 250 g 351 1474 6
hovězí přírodní (100 g)* 213 g 339 1424 6
svíčková na smetaně (100 g)*** 263 g 489 2052 10
biftek s oblohou (150 g)** 205 g 436 1831 –
smažený řízek vepřový*** 120 g 600 2520 15
sekaná pečeně** 160 g 644 2705 20
vepřová pečeně (120 g)** 200 g 419 1763 6
smažené filé *** 150 g 539 2265 15
brambory* 250 g 207 870 47
bramborová kaše* 250 g 250 1050 45
bramborový knedlík*** 200 g 315 1325 55
houskový knedlík*** 200 g 475 1995 100
bramborové hranolky*** 150 g 512 2154 37
vařené těstoviny** 180 g 194 817 39
vařená rýže** 180 g 173 727 39
rizoto s masem a sýrem*** 1 porce 387 1625 43
zapečené těstoviny s uzeninou*** 1 porce 439 1842 46
pečené kuře (250 g) 150 g 254 1066 –
pečené filé 150 g 155 651 –
dušené zelí 54 g 133 555 15
dušený špenát 90 g 222 926 10

Poznámka: Tato tabulka vychází z norem pro závodní a restaurační stravování a z hmotnosti obvyklé pro 1 balení. V oddíle potravin jsou dávky masa uvedeny v syrovém stavu, ve sloupci hmotnost/porce se nachází hmotnost celé porce včetně masa, omáčky nebo oblohy po kuchyňské úpravě.

Hvězdičkami je označena vhodnost pokrmů pro redukční dia diety:

  • bez hvězdiček – jsou vhodné kdykoliv,
  • * – mírně omezujeme,
  • ** – zařazujeme pouze někdy pro zpestření jídelníčku u diet s vyšším obsahem energie,
  • *** – nejsou vhodné pro diabetickou redukční dietu.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Principy diet u dyslipidemií

    Principy diet u dyslipidemií

    Výživa nemocných

    Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišných tuků a absolutního množství tuku ve stravě.

  • Ilustrační obrázek Příklady diabetických diet

    Příklady diabetických diet

    Dieta u cukrovky

    Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2. typu. Jejich základním rysem je řízení příjmu cukru a jeho rovnoměrné rozdělení do jednotlivých jídel. Dalším prvkem je řízení příjmu energie, redukce hmotnosti či zábrana vzniku obezity. Typickým rysem těchto diet je i pravidelnost, vysoký příjem ovoce, zeleniny, vlákniny.

  • Ilustrační obrázek Příklady redukčních diet

    Příklady redukčních diet

    Redukční diety

    Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich základními rysy jsou zejména pravidelnost v jídle, rovnoměrné rozdělení energie během celého dne, zásady racionální výživy, snížení obsahu tuku, omezení kuchyňské soli, změna stravovacích návyků a změna způsobu života.

  • Ilustrační obrázek Výměnné jednotky

    Výměnné jednotky

    Co je co ve výživě

    V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomto článku. Pacient si zapamatuje množství potraviny obsahující např. 10 g sacharidů nebo 100 kcal (resp. 420 kJ). Má-li jíst k snídani například 30 g sacharidů, může sníst 3 tyto výměnné jednotky. Má-li držet redukční dietu 1000 kcal, může sníst 10 těchto dávek za den.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace