Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Luštěniny

Luštěniny

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Luštěniny jsou poměrně kalorické, ale zdravé potraviny rostlinného původu. Nelze vyloučit, že ve vyšších dávkách mají negativní onkologické účinky.

Ilustrační obrázek Luštěniny

Hrách, čočka i sója obsahují kvalitní bílkovinu a jsou zdrojem vitaminů zejména řady B. Ve Středomoří se běžně používá cizrna (římský hrách) a z ní připravená kaše humus.

Při převládajícím příjmu luštěnin bez mléka, masa a ryb může docházet k podobným problémům jako u veganů (viz článek Vegetariánství, veganství apod.). Spektrum aminokyselin v luštěninách nezahrnuje všechny esenciální aminokyseliny.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Fazole, hrášek“

    Fazole, fazolky, hrách

    Sezónní ovoce a zelenina

    Existuje spousta luštěnin, ale v našich zeměpisných šířkách patří k nejoblíbenějším zejména sladký hrášek, chuťově výrazná fazole a křehké zelené fazolky. Zralé fazole jsou za syrova jedovaté a před konzumací je bezpodmínečně nutné je uvařit. Luštěniny obsahují vysoce kvalitní proteiny a spoustu vitaminů a minerálů. Obsažená vláknina zajistí dlouhodobý pocit sytosti, ale citlivým lidem může působit zažívací potíže.

  • Ilustrační obrázek Složení a význam jednotlivých složek potravin

    Složení a význam jednotlivých složek potravin

    O výživě obecně

    Naše tělo je jedna velká stavebnice molekul, ze kterých se skládají buňky, z buněk tkáně a z tkání orgány. Aby vše mohlo fungovat tak, jak má, a aby orgány, tkáně i buňky mohly plnit své funkce, potřebují pravidelnou dodávku živin. Živiny jsou využívány právě pro stavbu a opravu tělesných struktur, a tři z nich tělo využívá jako palivo (tedy zdroj energie). Některé živiny si tělo v omezené míře dokáže vyrobit samo, jiné nikoli, nebo pouze v nedostačujícím množství. Právě těmto říkáme esenciální (základní) živiny. Procesu, kdy se živiny zabudovávají do tělesných struktur nebo se z nich získává energie pro chod organismu, říkáme metabolismus.

  • Ilustrační obrázek Tuky a zdraví

    Tuky a zdraví

    Prevence kardiovaskulárních onemocnění

    Srdečně-cévní onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí ve vyspělých zemích a ve valné většině vznikají na podkladě aterosklerózy (kornatění tepen). Hovoří se pak o aterosklerotických kardiovaskulárních onemocněních (ASKVO). Vztah výživy a rozvoj jednotlivých onemocnění není zcela jednoduché prokázat. Onemocnění se totiž mnohdy vyvíjejí řadu let, často po asymptomatických (bezpříznakových) předstupních závislých na výživě, jako např. dyslipidemie (neuspokojivá hodnota cholesterolu v krvi), před rozvojem aterosklerózy. Navíc se účinky určitého typu nesprávného složení výživy se mohou různit v závislosti na genetických faktorech. Zdá se však, že vysoký podíl tuků (triacylglycerolů) v současném pojetí stravy je významným rizikovým faktorem pro zdraví člověka, zejména z hlediska zvýšeného rizika rozvoje kardiovaskulárních onemocnění (KVO).

  • Ilustrační obrázek Dieta u Parkinsonovy nemoci

    Dieta u Parkinsonovy nemoci

    Dieta u neurologických a duševních onemocnění

    Parkinsonova nemoc se v pokročilejších formách sdružuje s podvýživou. Ta je podmíněna komplexně třesem, rigiditou (neohebností), dysfagií (poruchami polykání), depresí a organickým psychosyndromem. Významně se podílejí i vedlejší účinky léků.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace