- Základní edukace vysvětluje nejdůležitější základní dietní opatření, výběr diety a jednoduchý výběr vhodných potravin.
- Specializovaná edukace zahrnuje rozbor potravin a jídel z hlediska energie, sacharidů, tuků, dietní zásady při komplikacích cukrovky, změna stravovacího režimu.
- Reedukace je opakovaná edukace, jedná se o posuzování a hodnocení změn a výsledků již provedených při úpravě stravování.
Základní edukace
U pacientů, kteří mají větší zájem spolupracovat, můžeme plně využít rámcových jídelníčků a seznámíme je s dalšími možnostmi výměn potravin v jejich dietě.
U pacientů neschopných podrobnějších rozborů je třeba dodržovat alespoň elementární pravidlo typu děleného talíře.
Pacient také, nezvládne li to jinak, může jíst téměř cokoli a kontrolovat si jen součty podle tabulek nutričních hodnot, kde jsou obsaženy údaje prakticky o všech jídlech.
Specializovaná edukace
Systém regulované stravy, který je více individuální a nutí nemocného propočítávat, vážit a odhadovat množství pokrmů, energetickou nebo sacharidovou hodnotu stravy (viz výměnné jednotky potravin nebo energetické tabulky potravin a jídel), a tím více a aktivně spolupracovat při redukci hmotnosti. Nutné je, aby pacient získal přehled o složení stravy z hlediska energie, zastoupení jednotlivých živin a o vhodném výběru potravin.
U obézních diabetiků, kteří mají dietu pod 1500 kcal na den, při zachování doporučeného složení stravy, je důležitější sledování energetického obsahu než množství sacharidů.
Nezapomínáme na zdůraznění vhodného pitného režimu a upozorníme na chyby vznikající při odhadech hmotnosti a výpočtech energetického obsahu potravin. Důležité je zmínit se o light a dia výrobcích.
Reedukace
Při reedukaci rozebereme s pacientem jeho současný jídelníček a upozorníme na nedostatky. Nejlepší je výpočet a zhodnocení energetické a biologické hodnoty stravy, které odborně provede dietní sestra. Též je dobré si ověřit, jaké znalosti o stravování zůstaly po předcházejících edukacích. To lze provádět například i formou testů.
Někteří pacienti raději důsledně dodržují určitý předpis, proto uvádíme dále některé diety v rozpisu na několik dnů. Pacientovi můžeme regulovat i jím zapsaný příjem a podle tabulek nutričních hodnot omezovat snědená množství.
Shrnutí
Celkem lze shrnout, že větší chyby nastávají v odhadech množství a hmotností než ve vyhledávání vhodných položek z tabulek. Je tedy možné řídit se spíše obrázky, odhadovat správně množství potravy a znát jen určité typické hodnoty energetického obsahu pro určitý typ potraviny.
Vhodný typ snídaně
- 1 plátek chleba = 70 g = 663,6 kJ = 158 kcal/32,3 g sacharidů
- 1 kelímek jogurtu dia netučného = 150 g = 277,2 kJ = 66 kcal/9,3 g sacharidů
- 250 ml čaje = 0 kJ = 0 kcal/0 sacharidů
Nevhodný typ snídaně
- 3 rohlíky = 120 g = 1 436,4 kJ = 342 kcal/65,1 g sacharidů
- 20 g másla = 571,2 kJ = 136 kcal/ 0 g sacharidů
- vanička s medem 30 g = 407,4 kJ = 97 kcal/24,1 g sacharidů
- 200 ml mléka = 403,2 kJ = 96 kcal/9,2 g sacharidů
Vhodný typ přesnídávky
- 1 ks jablka = 120 g = 205,8 kJ = 49 kcal/11,7 g sacharidů
nebo
- 3 ks rajčat = 150 g = 126 kJ = 30 kcal/5,6 g sacharidů
Nevhodný typ přesnídávky
- dort pařížský 110 g = 1 533 kJ = 365 kcal/45,6 g sacharidů
Vhodný typ oběda či večeře
- ryba = 200 g = 495,6 kJ = 118 kcal
- 2 ks brambory = 100 g = 348,6 kJ = 83 kcal/18,6 g sacharidů
- mrkvový salát = 150 g = 214,2 kJ = 51 kcal/ 11,1g sacharidů
nebo
- 1/4 kuřete = 940,8 kJ =224 kcal/0 g sacharidů
- 2 ks brambory = 100 g = 348,6 kJ = 83 kcal/18,6 g sacharidů
- okurkový salát = 150 g = 79,8 kJ =19 kcal/3,6 g sacharidů
Nevhodný typ oběda či večeře
- biftek 150 g, obloha 55 g = 861 kJ = 205 kcal/0 g sacharidů
- hranolky 150 g = 2 150,4 kJ = 512 kcal/ 37 g sacharidů
nebo
- vepřové maso 120 g = 1 759,8 kJ = 419 kcal/6 g sacharidů
- zelí 54 g = 768,6 kJ = 183 kcal/15 g sacharidů
- 5 ks knedlíku = 200 g = 1 995 kJ = 475 kcal/100 g sacharidů
nebo
- 2 kusy palačinky se zavařeninou = 100 g = 1 125,6 kJ = 268 kcal/ 45 g sacharidů
I mezi obézními se vyskytují vegetariáni, kteří se přejídají obvykle těstovinami a pečivem. Dietní léčba obezity je, jak bylo uvedeno, základním léčebným opatřením. Zejména při dlouhodobém použití musí být vždy konzultována s dietní sestrou, nutričním terapeutem nebo lékařem.