Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Redukční diety
  • Aktuální: Edukační program dietní redukční léčby

Edukační program dietní redukční léčby

Kategorie: Redukční diety – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Obézní pacienty je třeba v dietě komplexně edukovat (vychovávat). Co se rozumí pod pojmy základní edukace, specializovaná edukace a reedukace?

Ilustrační obrázek Edukační program dietní redukční léčby
  • Základní edukace vysvětluje nejdůležitější základní dietní opatření, výběr diety a jednoduchý výběr vhodných potravin.
  • Specializovaná edukace zahrnuje rozbor potravin a jídel z hlediska energie, sacharidů, tuků, dietní zásady při komplikacích cukrovky, změna stravovacího režimu.
  • Reedukace je opakovaná edukace, jedná se o posuzování a hodnocení změn a výsledků již provedených při úpravě stravování.

Základní edukace

U pacientů, kteří mají větší zájem spolupracovat, můžeme plně využít rámcových jídelníčků a seznámíme je s dalšími možnostmi výměn potravin v jejich dietě.

U pacientů neschopných podrobnějších rozborů je třeba dodržovat alespoň elementární pravidlo typu děleného talíře.

Pacient také, nezvládne li to jinak, může jíst téměř cokoli a kontrolovat si jen součty podle tabulek nutričních hodnot, kde jsou obsaženy údaje prakticky o všech jídlech.

Specializovaná edukace

Systém regulované stravy, který je více individuální a nutí nemocného propočítávat, vážit a odhadovat množství pokrmů, energetickou nebo sacharidovou hodnotu stravy (viz výměnné jednotky potravin nebo energetické tabulky potravin a jídel), a tím více a aktivně spolupracovat při redukci hmotnosti. Nutné je, aby pacient získal přehled o složení stravy z hlediska energie, zastoupení jednotlivých živin a o vhodném výběru potravin.

U obézních diabetiků, kteří mají dietu pod 1500 kcal na den, při zachování doporučeného složení stravy, je důležitější sledování energetického obsahu než množství sacharidů.

Nezapomínáme na zdůraznění vhodného pitného režimu a upozorníme na chyby vznikající při odhadech hmotnosti a výpočtech energetického obsahu potravin. Důležité je zmínit se o light a dia výrobcích.

Reedukace

Při reedukaci rozebereme s pacientem jeho současný jídelníček a upozorníme na nedostatky. Nejlepší je výpočet a zhodnocení energetické a biologické hodnoty stravy, které odborně provede dietní sestra. Též je dobré si ověřit, jaké znalosti o stravování zůstaly po předcházejících edukacích. To lze provádět například i formou testů.

Někteří pacienti raději důsledně dodržují určitý předpis, proto uvádíme dále některé diety v rozpisu na několik dnů. Pacientovi můžeme regulovat i jím zapsaný příjem a podle tabulek nutričních hodnot omezovat snědená množství.

Shrnutí

Celkem lze shrnout, že větší chyby nastávají v odhadech množství a hmotností než ve vyhledávání vhodných položek z tabulek. Je tedy možné řídit se spíše obrázky, odhadovat správně množství potravy a znát jen určité typické hodnoty energetického obsahu pro určitý typ potraviny.

Vhodný typ snídaně

  • 1 plátek chleba = 70 g = 663,6 kJ = 158 kcal/32,3 g sacharidů
  • 1 kelímek jogurtu dia netučného = 150 g = 277,2 kJ = 66 kcal/9,3 g sacharidů
  • 250 ml čaje = 0 kJ = 0 kcal/0 sacharidů

Nevhodný typ snídaně

  • 3 rohlíky = 120 g = 1 436,4 kJ = 342 kcal/65,1 g sacharidů
  • 20 g másla = 571,2 kJ = 136 kcal/ 0 g sacharidů
  • vanička s medem 30 g = 407,4 kJ = 97 kcal/24,1 g sacharidů
  • 200 ml mléka = 403,2 kJ = 96 kcal/9,2 g sacharidů

Vhodný typ přesnídávky

  • 1 ks jablka = 120 g = 205,8 kJ = 49 kcal/11,7 g sacharidů

nebo

  • 3 ks rajčat = 150 g = 126 kJ = 30 kcal/5,6 g sacharidů

Nevhodný typ přesnídávky

  • dort pařížský 110 g = 1 533 kJ = 365 kcal/45,6 g sacharidů

Vhodný typ oběda či večeře

  • ryba = 200 g = 495,6 kJ = 118 kcal
  • 2 ks brambory = 100 g = 348,6 kJ = 83 kcal/18,6 g sacharidů
  • mrkvový salát = 150 g = 214,2 kJ = 51 kcal/ 11,1g sacharidů

nebo

  • 1/4 kuřete = 940,8 kJ =224 kcal/0 g sacharidů
  • 2 ks brambory = 100 g = 348,6 kJ = 83 kcal/18,6 g sacharidů
  • okurkový salát = 150 g = 79,8 kJ =19 kcal/3,6 g sacharidů

Nevhodný typ oběda či večeře

  • biftek 150 g, obloha 55 g = 861 kJ = 205 kcal/0 g sacharidů
  • hranolky 150 g = 2 150,4 kJ = 512 kcal/ 37 g sacharidů

nebo

  • vepřové maso 120 g = 1 759,8 kJ = 419 kcal/6 g sacharidů
  • zelí 54 g = 768,6 kJ = 183 kcal/15 g sacharidů
  • 5 ks knedlíku = 200 g = 1 995 kJ = 475 kcal/100 g sacharidů

nebo

  • 2 kusy palačinky se zavařeninou = 100 g = 1 125,6 kJ = 268 kcal/ 45 g sacharidů

I mezi obézními se vyskytují vegetariáni, kteří se přejídají obvykle těstovinami a pečivem. Dietní léčba obezity je, jak bylo uvedeno, základním léčebným opatřením. Zejména při dlouhodobém použití musí být vždy konzultována s dietní sestrou, nutričním terapeutem nebo lékařem.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Redukční diety

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Příklady diabetických diet

    Příklady diabetických diet

    Dieta u cukrovky

    Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2. typu. Jejich základním rysem je řízení příjmu cukru a jeho rovnoměrné rozdělení do jednotlivých jídel. Dalším prvkem je řízení příjmu energie, redukce hmotnosti či zábrana vzniku obezity. Typickým rysem těchto diet je i pravidelnost, vysoký příjem ovoce, zeleniny, vlákniny.

  • Ilustrační obrázek Tabulky nutričních hodnot

    Tabulky nutričních hodnot

    Co je co ve výživě

    Tabulky nutričních hodnot jsou dnes snadno dostupné v papírové či počítačové verzi. V jednoduché variantě, která je popsána v tomto článku, uvádějí velikost běžné porce, množství energie a sacharidů. Tím jsou použitelné pro redukční diety i diabetické diety.

  • Ilustrační obrázek Základní typy redukčních diet

    Základní typy redukčních diet

    Redukční diety

    Redukční diety dělíme podle obsahu energie. Užití diet do 4 200 kJ/1 000 kcal vede obvykle k rychlé redukci. Pro počáteční léčbu pacienta jsou nevhodné. Je lépe, když vypočteme, kolik pacient přijímá, a tuto dávku snížíme cca o 2 000 kJ/500 kcal. S dalším poklesem příjmu počkáme, až pacient přestane hubnout.

  • Ilustrační obrázek Výměnné jednotky

    Výměnné jednotky

    Co je co ve výživě

    V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomto článku. Pacient si zapamatuje množství potraviny obsahující např. 10 g sacharidů nebo 100 kcal (resp. 420 kJ). Má-li jíst k snídani například 30 g sacharidů, může sníst 3 tyto výměnné jednotky. Má-li držet redukční dietu 1000 kcal, může sníst 10 těchto dávek za den.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 25.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace