Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Dieta u neurologických a duševních onemocnění
  • Aktuální: Dieta u Parkinsonovy nemoci

Dieta u Parkinsonovy nemoci

Kategorie: Dieta u neurologických a duševních onemocnění – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Parkinsonova nemoc se v pokročilejších formách sdružuje s podvýživou. Ta je podmíněna komplexně třesem, rigiditou (neohebností), dysfagií (poruchami polykání), depresí a organickým psychosyndromem. Významně se podílejí i vedlejší účinky léků.

Ilustrační obrázek Dieta u Parkinsonovy nemoci

Nejdůležitějším nutričním opatřením u Parkinsonovy nemoci je udržení dobrého stavu výživy – dostatečný příjem tekutin, vlákniny, bílkovin i energie. Vedlejší efekty léků se podílejí i na suchosti v ústech a horším polykání, které akcentuje dále motorický deficit.

Opakovaně testovaným opatřením jsou i nízkoproteinové (nízkobílkovinné) diety. Byla vyslovena hypotéza, že zejména aminokyseliny významné pro nervový systém (fenylalanin, tyroxin, tryptofan) snižují efekt léků. Strategie zahrnují redukci příjmu bílkovin na 7–10 g/den nebo 0,5 g/kg hmotnosti na den s maximem příjmu večer mimo dobu motorické aktivity. Efekt těchto postupů nebyl nikdy exaktně prokázán, podobně jako zvýšený příjem antioxidantů. V poslední době se naopak uvádí, že pacient s Parkinsonovou nemocí by měl mít pestrou dietu, měl by jíst kořeněná jídla stimulující vegetativní nervový systém.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Dieta u neurologických a duševních onemocnění

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Vláknina

    Vláknina

    Co je co ve výživě

    Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a jen menšinu di- a monosacharidy, tedy jednoduché cukry. V trávicím traktu dochází ke štěpení stravitelných škrobových polysacharidů i disacharidů na monosacharidy. Velký význam má také příjem nestravitelných polysacharidů (vlákniny) potravou.

  • Ilustrační obrázek Dieta při jaterních onemocněních

    Dieta při jaterních onemocněních

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Játra jsou nejdůležitějším metabolickým orgánem. Z dietních vlivů je nejvýznamnější toxické alkoholové postižení. Přes metabolický význam jater je zajímavé, jak málo jsou ovlivněna dietním příjmem; výjimkou je jaterní steatóza (ztučnění jater) typická pro metabolický syndrom, obezitu a diabetes (cukrovku). Tato tzv. nealkoholická steatohepatitida může zejména u diabetiků přecházet do cirhózy.

  • Ilustrační obrázek Dieta u nádorových onemocnění – úvod

    Dieta u nádorových onemocnění – úvod

    Dieta u nádorových onemocnění

    Zatímco nutriční (výživové) faktory mohou hrát určitou roli v prevenci i ve vzniku nádorových onemocnění, je podíl dietních opatření v léčbě onkologických onemocnění sporný. Veškerých dietních změn lze u pacientů obecně docilovat jen velmi omezeně. To platí i o tak závažných onemocněních, jako je například obezita.

  • Ilustrační obrázek Dieta u fenylketonurie

    Dieta u fenylketonurie

    Zvláštní výživová opatření

    Fenylketonurie (FKU) je nejrozšířenější porucha metabolismu aminokyselin, konkrétně aminokyseliny fenylalaninu (FA). FA je esenciální AMK, která se běžně podílí 5 % na složení bílkovin (hovězí maso 3,9 %, mléčný kasein 5,4 %, vejce 5,6 %). Nemocné dítě nedokáže FA v optimální míře rozložit.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 27.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace