Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Rady pacientům
  • Nemocnice
  • Aktuální: Strava v nemocnici

Strava v nemocnici

Kategorie: Nemocnice – více z kategorie
Autor: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Správná a vyvážená výživa je velmi důležitá pro dobrou tělesnou kondici a odolnost organismu. Pouze pacient s dobrým stavem výživy se dokáže rychle uzdravovat, snadněji se mu hojí rány a je více odolný vůči možným komplikacím (infekce, proleženiny).

Ilustrační obrázek Strava v nemocnici

Pokud nemáte žádné výživové omezení, je pro vás vhodná základní dieta, ve většině zdravotnických zařízení číslo 3. Jde o racionální dietu, jejímž cílem je zabránit zhoršení výživového stavu při hospitalizaci. Ostatní, tzv. léčebné diety jsou lékařem ordinovány na základě dietních omezení způsobených onemocněním tak, aby napomohly v léčbě nebo prevenci konkrétních obtíží nebo onemocnění.

Pokud je vaše dietní omezení na podkladě léčebné diety významné, může se stát, že se strava odlišuje od vašeho obvyklého stravování. Pokud byste potřebovali vědět o své dietě více nebo vám její složení nevyhovovalo, můžete se s důvěrou obrátit na nutričního terapeuta. Nutriční terapeut je zdravotnický pracovník, který vám případně pomůže dietu upravit nebo poradí v níže uvedených situacích. V případě, že máte zmenšenou chuť k jídlu, snižuje se vaše hmotnost nebo je vám volnější oblečení, informujte svého ošetřujícího lékaře, popř. nutričního terapeuta.

Pokud není nutriční terapeut přítomen přímo na vašem oddělení, můžete požádat o jeho konzultaci u svého ošetřujícího lékaře nebo ošetřovatelský personál.

V případě potřeby zvláštního stravování na podkladě náboženských nebo zvykových omezení, upozorněte na tato omezení včas, aby nemocnice měla čas zajistit pro vás odpovídající stravu (halal, košer, aj.).

Nutriční terapeut vám může pomoci v následujících situacích:

  • potřeba pomoci s nevyhovující dietou nebo výběrem potravin s ohledem na nezbytná dietní omezení,
  • potřeba rady při plánování stravování po propuštění do domácího ošetřování, tak aby podle možností splňovalo dietní omezení ale i individuální chuťové preference,
  • řešení zhoršeného stavu výživy, nechutenství, nebo jiných zažívacích potíží pomocí úpravy diety případně jiných intervencí,
  • ordinace umělé výživy lékařem, kdy vám nutriční terapeut vysvětlí, jak se správně užívá a případně kombinuje s dietou. U umělé výživy, která se přijímá ústy, vám pomůže s výběrem vhodné příchutě.

V případě, že u sebe máte nějaké jídlo, je vhodné je uložit podepsané do lednice k tomu určené. Pokud není vaše jídlo v lednici uloženo v originálním balení s datem spotřeby, zdravotnický pracovník má právo jej z lednice po 24 hodinách odstranit. O druhu vnesené stravy se vždy poraďte se svým ošetřujícím lékařem nebo nutričním terapeutem. Pamatujte si, že naordinovanou dietu není vhodné doplňovat nebo zaměňovat se svým jídlem bez předchozí konzultace. 

Některé nemocnice v rámci nadstandardních podmínek nabízí i nadstandardní stravu. Pokud tuto službu chcete využít, ptejte se hned při příjmu do zdravotnického zařízení, zda takovou možnost nabízí.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Nemocnice

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Další členové zdravotnického týmu

    Další členové zdravotnického týmu

    Nemocnice

    Přehled zdravotnických pracovníků, se kterými se budete během vašeho pobytu v nemocnici setkávat nejčastěji, najdete v článku Kdo se o vás stará. Na nemocničních odděleních však často pracují i další specialisté, někdy se setkáte i se studenty či stážisty.

  • Ilustrační obrázek k článku „Základní návod k používání zdravotní péče“

    Základní návod k používání zdravotní péče

    Průvodce zdravotním systémem

    Pro každého nemocného je obvykle místem prvního kontaktu praktický lékař a ostatní lékaři primární péče. Vyžaduje-li to jeho zdravotní stav, přichází na řadu léčba u ambulantních specialistů či v nemocnici.

  • Ilustrační obrázek Příjem do nemocnice

    Příjem do nemocnice

    Nemocnice

    Ve většině případů je pacient přijímán na základě doporučení registrujícího lékaře nebo ambulantního specialisty. Nastanou samozřejmě situace, kdy jste nuceni přijet do nemocnice akutně, bez doporučení lékaře.

  • Ilustrační obrázek Edukační program dietní redukční léčby

    Edukační program dietní redukční léčby

    Redukční diety

    Obézní pacienty je třeba v dietě komplexně edukovat (vychovávat). Co se rozumí pod pojmy základní edukace, specializovaná edukace a reedukace?

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace