Přejít na obsah
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Více
Přihlášení pro autory
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
Menu
Domů
Aktuální:
Vyhledávání
Vyhledávání v obsahu
NZIP
Vyhledávání v NZIP
Příspěvky (21)
Odborníci/Zařízení (0)
Počet výsledků: 21
Otevřít filtraci
Seřadit dle:
Doporučené
Od nejnovějších
Od nejstarších
Paprika
Druhy se liší barvami od zelené, žluté, oranžové až po červenou – ale barva neříká nic o jejich ostrosti.Poznámka: Papriky jsou v nabídce obchodů po celý rok, hlavní sezóna je od ...
Výživa zdravé populace
Sezónní ovoce a zelenina
ČLÁNEK
Vitamin A
Beta-karoten se řadí mezi tzv.
karotenoidy
, v lidském těle se může přeměnit na vitamin A.
Výživa zdravé populace
Vitaminy
ČLÁNEK
Rajčata
Rajčata obsahují vitaminy C, B1, B2, kyselinu listovou, prekurzory vitaminu A, a také velké množství
karotenoidů
, které plodům dodávají sytě červenou barvu; nejhojněji se vyskyt...
Výživa zdravé populace
Sezónní ovoce a zelenina
ČLÁNEK
Steroly
Snížení hladiny
karotenoidu
závisí na množství konzumovaných fytosterolů.
Výživa nemocných
Co je co ve výživě
ČLÁNEK
Výživa v prevenci nemocí: sekundární metabolity rostlin
Rozlišujeme tak např.
karotenoidy
, glukosinoláty, fytosteroly a flavonoidy (viz níže).
Výživa zdravé populace
Výživa v prevenci nemocí
ČLÁNEK
Meruňky
Obsahují však velké množství
karotenoidů
, vitaminů a minerálů. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba sklízet je vždy zralé.
Výživa zdravé populace
Sezónní ovoce a zelenina
ČLÁNEK
Mrkev
Obzvláště cenné pro lidské zdraví jsou
karotenoidy
, které se v těle přeměňují na vitamin A a také dodávají mrkvi její barvu.
Výživa zdravé populace
Sezónní ovoce a zelenina
ČLÁNEK
Dýně
Oranžové dýně mají vysoký obsah
karotenoidů
; dýňový olej je bohatý na vitamin E a esenciální mastné kyseliny.
Výživa zdravé populace
Sezónní ovoce a zelenina
ČLÁNEK
Výživa pro imunitní systém
Dobrými zdroji selenu jsou například vaječné žloutky, celozrnná pšenice, sezamová semínka, sezamový olej, arašídy či ryby.Polyfenoly a karotenoidyPolyfenoly i
karotenoidy
se řa...
Výživa zdravé populace
Výživa v prevenci nemocí
ČLÁNEK
Výživa v prevenci nemocí: antioxidanty
Mezi antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v potravinách, patří především: vitamin C,vitamin E,
karotenoidy
,flavonoidy a jiné sekundární metabolity rostlin.Antioxidanty pře...
Výživa zdravé populace
Výživa v prevenci nemocí
ČLÁNEK
Zobrazeno 1 až 10 z 21
1
2
3
Zrušit filtraci
Typ
Článek (21)
Pro snadné čtení (0)
Doporučený zdroj (0)
Video (0)
Kategorie
Alergie (0)
Anatomie, fungování lidského těla (0)
Balení potravin a zdraví (0)
COVID-19 (0)
Datové zpravodajství (0)
Diabetes (cukrovka) (0)
Diagnostické metody (0)
Duševní onemocnění (0)
Dýchací cesty a plíce (0)
Dětské nemoci (0)
HIV (0)
Hračky a zdraví (0)
Hygiena (0)
Infekční nemoci (0)
Informační servis (0)
Informovaný pacient (0)
Kojení (0)
Kosti, klouby, svaly, šlachy (0)
Krev (0)
Kůže, vlasy a nehty (0)
Ledviny a močový měchýř (0)
Metabolismus, hormony obecně (0)
Mozek a nervy (0)
Nemoci z povolání (0)
Obezita (0)
Odpočinek, relaxace a sport (0)
Oči (0)
Očkování (vakcinace) (0)
Paliativní medicína (0)
Podpora zdraví (0)
Pohlavní orgány, pohlavní hormony (0)
Pohybová aktivita (0)
Prevence kardiovaskulárních onemocnění (1)
Preventivní prohlídky (0)
Průvodce zdravotním systémem (0)
Přihodilo se mi (0)
Rady pacientům (0)
Rodiče a děti (0)
Screening (0)
Sexuální zdraví (0)
Sexuálně přenosné infekce (0)
Sociální zabezpečení (0)
Spotřebitelské výrobky a zdraví (0)
Srdce, krevní oběh a cévy (1)
Trávicí systém (0)
Těhotenství a porod (0)
Ušní, nosní a krční (ORL) (0)
Vzácná onemocnění (0)
Výživa nemocných (2)
Výživa zdravé populace (17)
Zdravotní pojištění (0)
Zdravotní postižení (0)
Zhoubné nádory (rakovina) (0)
Závislosti a návykové látky (0)
Úrazy, otravy a popáleniny (0)
Ústa a zuby (0)
Životní prostředí a zdraví (0)
Počet výsledků
10 na stranu
25 na stranu
50 na stranu