Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Balení potravin a zdraví
  • Aktuální: Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

Kategorie: Balení potravin a zdraví – více z kategorie
Autor: Státní zdravotní ústav

Vhodný a kvalitní obal je jedním z prostředků, který přispívá k bezpečnosti a prodloužení údržnosti potravin. Obal ochrání potravinu před vnějšími mechanickými, chemickými, fyzikálními a biologickými vlivy. Obal lze charakterizovat jako nevyhnutelnou a neodmyslitelnou součást zdravotně nezávadného a jakostního výrobku.

Ilustrační obrázek k článku „Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami“

Balení potravin v modifikované atmosféře (např. káva, ořechy, uzeniny, sýry)

Vakuové balení

Když k potravinám nemůže kyslík, potraviny nemohou oxidovat a některé mikroorganismy, zejména aerobní bakterie a plísně, nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj. Čerstvé potraviny balené do speciálního plastového obalu, z něhož je odčerpán kyslík, vydrží v lednici dva týdny až několik měsíců. Vakuování se využívá k balení salámů, sýrů nebo kávy.

Balení v ochranné atmosféře

Vytvoření ochranné atmosféry snižuje obsah kyslíku v obalu, čímž se dosahuje prodloužení trvanlivosti potravin. Ochranná atmosféra zároveň umožňuje uchovat barvu a chuť balené potra­viny, včetně její nutriční neboli výživové hodnoty. Pomáhá tedy lépe uchovávat v potravině významné živiny, vitaminy a minerály. Využívá se zejména pro balení čerstvých hotových pokrmů. Modifikovat atmosféru znamená změnit poměr složek, ze kterých je složena normální atmosféra.­

Balení potravin v aktivních obalech a v inteligentních obalech

Aktivní obalové materiály prodlužují životnost potravin tím, že zachovávají či zlepšují stav balených potravin tím, že buď uvolňují prospěšné nebo ochranné látky do potravin či okolního prostředí nebo naopak absorbují nežádoucí látky z potravin či okolního prostředí. Tím prodlužují trvanlivost výrobku a udržují jeho kvalitu.

Obrázek : A) Balení kešu ořechů s pohlcovačem vlhkosti, B) příklad účinnosti plastové fólie s antimikrobiálním činidlem proti plísním

Inteligentní obaly dokáží informovat spotřebitele o tom, co se s konkrétní potravinou dělo po dobu od jejího zabalení do doby, než se tato potravina dostala až ke spotřebiteli. Můžeme je chápat jako obalové systémy, které jsou schopny díky svému složení využít svých inteligentních funkcí. Mezi tyto funkce patří například detekování, snímání, sledování či komunikace se spotřebiteli. Inteligentní obaly v podstatě monitorují aktuální stav potraviny a poskytují o tomto stavu informace.

Obrázek :Příklady inteligentního balení: A) indikátor zralosti ovoce, B) indikátor čerstvosti při balení ryb a rybích produktů, C) indikátor teploty při skladování potravin, D) indikátor čerstvosti

Interakce mezi obalem a potravinou

Vzájemné působení (interakce) mezi obalem a balenou potravinou zahrnují chemické, respektive fyzikálně-chemické reakce, které ovlivňují složení, kvalitu i fyzikální vlastnosti jak potraviny, tak obalu. Vzájemné působení obalu a potraviny představuje velmi široký komplex dějů, na kterém jsou založeny všechny principy ochrany potravin obalem, tj. zejména ochrana před mechanickým poškozením, oxidačně redukčními změnami, změnami vlhkosti, změnami chuti a vůně, vlivem záření, změnami teploty, kontaminací cizorodými látkami, mikrobiálním znehodnocením, působením hmyzu, hlodavců atd.

Prakticky vždy při kontaktu potraviny s obalem dochází k vzájemnému působení. Nejznámější ovlivnění obalu potravinou je koroze. Ta probíhá v různé míře nejen u kovových materiálů, ale u většiny materiálů.

Povinnosti ve vztahu k balení potravin se týkají ochrany potravin před znehodnocením a znemožněním záměny nebo změny obsahu bez otevření nebo změny obalu, požadavků na předměty a materiály přicházející do přímého styku s potravinami. Obaly také nesmějí senzoricky ani jiným nevhodným způsobem ovlivnit v nich balenou potravinu.


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Balení potravin a zdraví

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Ochranná funkce potravinářského obalu“

    Ochranná funkce potravinářského obalu

    Balení potravin a zdraví

    Obaly potravin plní významnou funkci při zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin, čímž významně chrání naše zdraví. 

  • Ilustrační obrázek k článku „Funkce potravinářského obalu jako komunikačního/informačního prostředku“

    Funkce potravinářského obalu jako komunikačního/informačního prostředku

    Balení potravin a zdraví

    Potravinářský obal kromě své ochranné funkce současně musí nést řadu důležitých informací pro spotřebitele nebo jiné uživatele, jako jsou provozovatelé společného stravování v restauracích nebo jídelnách, o balené potravině.

  • Ilustrační obrázek k článku „Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola“

    Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

    Balení potravin a zdraví

    Abychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě potravinářských obalů, je nezbytné správně porozumět tomu, co všechno musí tento obal splňovat, aby byl bezpečný a vhodný pro balení potravin a aby naopak neohrožoval zdraví spotřebitelů tím, že se z něj budou uvolňovat toxické chemické látky nebo v něm budou přítomny mikroorganismy, případně toxiny, produkované právě těmito mikroorganismy. 

  • Ilustrační obrázek k článku „Obecně o potravinářských obalech“

    Obecně o potravinářských obalech

    Balení potravin a zdraví

    Obaly obecně, nejen ty, které jsou určeny k balení potravin, jsou neodmyslitelnou součástí celé řady výrobků. Jejich základním posláním je uchovat zboží v nezměněné kvalitě až do doby jeho spotřeby.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 20.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace