Balení potravin v modifikované atmosféře (např. káva, ořechy, uzeniny, sýry)
Vakuové balení
Když k potravinám nemůže kyslík, potraviny nemohou oxidovat a některé mikroorganismy, zejména aerobní bakterie a plísně, nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj. Čerstvé potraviny balené do speciálního plastového obalu, z něhož je odčerpán kyslík, vydrží v lednici dva týdny až několik měsíců. Vakuování se využívá k balení salámů, sýrů nebo kávy.
Balení v ochranné atmosféře
Vytvoření ochranné atmosféry snižuje obsah kyslíku v obalu, čímž se dosahuje prodloužení trvanlivosti potravin. Ochranná atmosféra zároveň umožňuje uchovat barvu a chuť balené potraviny, včetně její nutriční neboli výživové hodnoty. Pomáhá tedy lépe uchovávat v potravině významné živiny, vitaminy a minerály. Využívá se zejména pro balení čerstvých hotových pokrmů. Modifikovat atmosféru znamená změnit poměr složek, ze kterých je složena normální atmosféra.
Balení potravin v aktivních obalech a v inteligentních obalech
Aktivní obalové materiály prodlužují životnost potravin tím, že zachovávají či zlepšují stav balených potravin tím, že buď uvolňují prospěšné nebo ochranné látky do potravin či okolního prostředí nebo naopak absorbují nežádoucí látky z potravin či okolního prostředí. Tím prodlužují trvanlivost výrobku a udržují jeho kvalitu.
Obrázek 1: Příklady obalů prodlužujících trvanlivost výrobku: (A) balení kešu ořechů s pohlcovačem vlhkosti, B) příklad účinnosti plastové fólie s antimikrobiálním činidlem proti plísním.
Inteligentní obaly dokáží informovat spotřebitele o tom, co se s konkrétní potravinou dělo po dobu od jejího zabalení do doby, než se tato potravina dostala až ke spotřebiteli. Můžeme je chápat jako obalové systémy, které jsou schopny díky svému složení využít svých inteligentních funkcí. Mezi tyto funkce patří například detekování, snímání, sledování či komunikace se spotřebiteli. Inteligentní obaly v podstatě monitorují aktuální stav potraviny a poskytují o tomto stavu informace.
Obrázek 2: Příklady inteligentního balení: (A) indikátor zralosti ovoce, (B) indikátor čerstvosti při balení ryb a rybích produktů, (C) indikátor teploty při skladování potravin, (D) indikátor čerstvosti.
Interakce mezi obalem a potravinou
Vzájemné působení (interakce) mezi obalem a balenou potravinou zahrnují chemické, respektive fyzikálně-chemické reakce, které ovlivňují složení, kvalitu i fyzikální vlastnosti jak potraviny, tak obalu. Vzájemné působení obalu a potraviny představuje velmi široký komplex dějů, na kterém jsou založeny všechny principy ochrany potravin obalem, tj. zejména ochrana před mechanickým poškozením, oxidačně redukčními změnami, změnami vlhkosti, změnami chuti a vůně, vlivem záření, změnami teploty, kontaminací cizorodými látkami, mikrobiálním znehodnocením, působením hmyzu, hlodavců atd.
Prakticky vždy při kontaktu potraviny s obalem dochází k vzájemnému působení. Nejznámější ovlivnění obalu potravinou je koroze. Ta probíhá v různé míře nejen u kovových materiálů, ale u většiny materiálů.
Povinnosti ve vztahu k balení potravin se týkají ochrany potravin před znehodnocením a znemožněním záměny nebo změny obsahu bez otevření nebo změny obalu, požadavků na předměty a materiály přicházející do přímého styku s potravinami. Obaly také nesmějí senzoricky ani jiným nevhodným způsobem ovlivnit v nich balenou potravinu.