Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Mléko

Mléko

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Mléko je jedním z nekvalitnějších zdrojů téměř všech živin. V minulosti byl problematický vysoký obsah tuku a cholesterolu. Takové množství tuku a energie dospělý člověk nepotřebuje a mléko se tak podílí na vzniku aterosklerózy (kornatění tepen).

Ilustrační obrázek Mléko

Dnes je dostupné odstředěné mléko s minimem tuku a nízkotučné mléčné výrobky. Mléko a mléčné výrobky tak patří k nejkvalitnějším potravinám, které jsou významným zdrojem nejen bílkovin, ale i vápníku.

Jediným popsaným problémem je časná expozice novorozenců kravskému mléku, pokud nejsou kojeni (viz článek Prevence cukrovky 1. typu). Tento problém nevyvolává mléko kozí či ovčí, jež však naopak více alergizují.

Nesnášenlivost mléka neboli intolerance laktózy je bohužel poměrně častá a vede především k nedostatečnému příjmu vápníku.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Alergie na mléko

    Alergie na mléko

    Potravinové alergie

    Alergii na mléko je nutné odlišovat od laktózové intolerance: U intolerance jsou potíže zapříčiněny určitým druhem cukru (mléčný cukr, laktóza), oproti tomu u alergie určitými bílkovinami v mléce. Alergie na mléko je alergie v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo vlastně neškodná, a vznikají alergické příznaky.

  • Ilustrační obrázek Laktázová deficience

    Intolerance laktózy (nesnášenlivost mléka)

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Intolerance laktózy neboli nesnášenlivost mléka je jedním z nejčastějších onemocnění trávicího traktu. Používají se rovněž označení intolerance mléčného cukru, laktázová deficience či laktázová insuficience.

  • Ilustrační obrázek Dieta při střevních zánětech

    Dieta při střevních zánětech

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. V akutních stadiích a při relapsech (znovuvzplanutí nemoci) je nutné zvažovat enterální výživu, která má kromě přívodu živin rovněž léčebný efekt.

  • Ilustrační obrázek Stolice a její souvislost s výživou

    Stolice a její souvislost s výživou

    Co je co ve výživě

    Průměrná stolice Evropana váží asi 150 g, u Afričanů až přes půl kilogramu. Objem stolice je dán především množstvím přijímané vlákniny, zejména ovoce a zeleniny.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace