Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Dieta u cukrovky
  • Aktuální: Diabetické potraviny

Diabetické potraviny

Kategorie: Dieta u cukrovky – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Takzvané „diabetické potraviny“ lze obvykle najít v supermarketech v diabetických koutcích. Jde o zastaralý pojem. Potraviny označené jako „diabetické“ většinou obsahují energetickou hodnotu, sacharidy i tuky v nezmenšeném množství, proto je musíme započítávat do hodnoty jídelníčku. Pro diabetiky nejsou nezbytné a nemusí být vyhledávány. Diabetologové z celého světa se shodují, že jde o nevhodné potraviny.

Ilustrační obrázek Diabetické potraviny

Diabetik by si měl vybírat racionální antisklerotickou (účinnou proti ateroskleróze) stravu volně. Měl by se vyhýbat potravinám pro diabetiky nevhodným. Vhodnými potravinami jsou především nízkotučná masa, nízkotučné mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina.

Pojem potraviny pro diabetiky svádí k vyšší konzumaci těchto potravin. Neexistují žádné sladkosti pro diabetiky ani konzervy či kompoty a další potraviny vhodné pro diabetiky. Optimální je příjem čerstvého ovoce a zeleniny. U ostatních potravin je snaha vybírat ty, které nevedou k vysokému vzestupu glykemie po jídle. Víceméně jde o potraviny s tzv. nízkým glykemickým indexem [1]. U diabetiků 2. typu s nadváhou je pak vhodný příjem nízkoenergetických light potravin, respektive nápojů.

Související odkazy

  1. Glykemický index jednotlivých typů potravin (odkaz vede na web rehabilitace.info)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Dieta u cukrovky

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Zásady dietní léčby obézních

    Zásady dietní léčby obézních

    Dieta při obezitě

    Přečtěte si nejdůležitější zásady, které by měli dodržovat obézní lidé usilující o snížení své tělesné hmotnosti.

  • Ilustrační obrázek Dieta u cukrovky 2. typu

    Dieta u cukrovky 2. typu

    Dieta u cukrovky

    Podobně jako u obezity je dieta historicky nejdůležitější součástí léčby diabetu 2. typu. Diabetes 2. typu je podmíněn především geneticky. Typicky se vyskytuje v rodinách. Riziko pro potomka dvou diabetiků je téměř 100%, pro potomka diabetika a nediabetika je dnes riziko vyšší než 50 %. Geneticky založený diabetik během života postupně obvykle onemocní složkami metabolického syndromu – androidní obezitou (obezitou mužského typu), hypertenzí (vysoký tlak krve), dyslipidemií (neuspokojivá hladina cholesterolu). V této fázi je důležitá dieta zaměřená na prevenci diabetu, která je schopna riziko diabetu 2. typu významně oddálit.

  • Ilustrační obrázek Speciální diabetické diety

    Speciální diabetické diety

    Dieta u cukrovky

    Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a u obou typů cukrovky se vyskytují komplikace. Nemocný pak musí současně držet diabetickou dietu i s ohledem na některá další onemocnění.

  • Ilustrační obrázek Postprandiální glykemie

    Postprandiální glykemie

    Co je co ve výživě

    Glykemie po jídle (postprandiální glykemie) je jednoznačně významný faktor zvyšující riziko aterosklerózy (např. infarktu, kornatění tepen) u diabetiků i nediabetiků. Může být snížena přijímáním potravin s nižším glykemickým indexem, vhodnou léčbou diabetu (dobře zvoleným inzulinem či antidiabetiky, která dokážou postprandiální glykemii ovlivnit, např. glinidy).

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace