Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Regulovaná strava a krabičkové diety

Regulovaná strava a krabičkové diety

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Některým pacientům s obezitou či diabetikům vyhovuje systém regulované stravy. Systém výměnných jednotek umožňuje pacientovi volněji se stravovat a přitom zachovávat množství sacharidů nebo energie rovnoměrně rozdělené podle doporučené diety na jednotlivá jídla.

Pacient se musí naučit množství sacharidů (nebo kcal/kJ) rozvrhnout ve své dietě – na snídani, přesnídávku, oběd, svačinu, večeři, případně druhou večeři. Výměnné jednotky obsahují 10 g sacharidů nebo 100 kcal (420 kJ). Podle potřeby zaměňujeme buď množství sacharidů, nebo energii v kilokaloriích nebo kilojoulech, ne oboje najednou.

Pomocí výměnných jednotek lze lehce zaměňovat potraviny v určeném množství sacharidů nebo energie na jednotlivá jídla v přibližně stejných potravinových skupinách. Strava má být ještě doplněna neenergetickými nápoji v množství nejméně 2 litry na den.

Potravinové skupiny:

  • mouka, pečivo, příkrmy,
  • mléko a mléčné výrobky,
  • maso a uzeniny,
  • cukrářské výrobky,
  • zelenina a ovoce.

Pacient musí být poučen v používání výměnných jednotek, jejichž prostřednictvím dokáže odhadnout, kolik příslušné potraviny obsahuje např. 10 g sacharidů nebo 100 kcal/420 kJ. Odhad množství kalorií je důležitý v léčbě obezity i diabetu, odhad množství sacharidů zejména v léčbě diabetu. Pacientovi se tím umožní odhadovat množství sacharidů nebo energie ve stravě doma, v restauraci nebo při jiném typu stravování a může snadno obměňovat jídelníček dle vlastního výběru, aniž by překročil doporučené množství sacharidů nebo energie. Zpočátku je vhodné vážení potravin, posléze pacient již sám odhadne množství potravin na lžíce, naběračky atd.

U pacientů léčených intenzifikovaným inzulinovým režimem lze, podle glykemického profilu, upravovat množství sacharidů – výměnných jednotek a inzulinu v závislosti na fyzické aktivitě pacienta a eventuálně na chuti k jídlu. Platí pravidlo, že by neměl sníst více než 7 jednotek na porci. To je však pro obézní jedince málo přísné. Konkrétní počet jednotek se upraví podle vývoje hmotnosti pacienta.

Také tabulka nevhodných potravin je významná pro školení pacientů, neboť nemocný si uvědomí množství sacharidů a energie v těchto potravinách, a když udělá chybu, dokáže ji zakalkulovat.

Model rozděleného talíře je jednoduchou variantou regulované stravy. Jde o jednoduchý princip redukční diety. Plánovanou stravu na 1 jídlo si pacient rozdělí na tři části. Třetina talíře je tvořena bílkovinou, třetina přílohou a třetina zeleninou. Přísnější varianta je: jedna část (25 %) zahrnuje bílkovinné potraviny, druhá (50 %) ovoce a zeleninu, třetí (25 %) přílohu a pečivo.

Na podobném principu jsou založeny i tzv. krabičkové diety. Nejrůznější firmy dodávají zákazníkům krabičky s jednotlivými jídly. Obsahují pokrmy v přesné dávce obvyklé redukční diety. Princip je použitelný i u jiných diet. Zákazníkovi je tak dodávána strava dostatečně pestrá, ale zároveň i v přesné dávce. Jde o poměrně drahou dietu vzhledem k nákladům na balení a distribuci.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě

Výměnné jednotky

V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomt...

Dieta při obezitě

Zásady dietní léčby obézních

Přečtěte si nejdůležitější zásady, které by měli dodržovat obézní lidé usilující o snížení své tě...

Redukční diety

Základní typy redukčních diet

Redukční diety dělíme podle obsahu energie. Užití diet do 4 200 kJ/1 000 kcal vede obvykle k rych...

Redukční diety

Edukační program dietní redukční léčby

Obézní pacienty je třeba v dietě komplexně edukovat (vychovávat). Co se rozumí pod pojmy základní...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 08.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI