Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Regulovaná strava a krabičkové diety

Regulovaná strava a krabičkové diety

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Některým pacientům s obezitou či diabetikům vyhovuje systém regulované stravy. Systém výměnných jednotek umožňuje pacientovi volněji se stravovat a přitom zachovávat množství sacharidů nebo energie rovnoměrně rozdělené podle doporučené diety na jednotlivá jídla.

Ilustrační obrázek Regulovaná strava a krabičkové diety

Pacient se musí naučit množství sacharidů (nebo kcal/kJ) rozvrhnout ve své dietě – na snídani, přesnídávku, oběd, svačinu, večeři, případně druhou večeři. Výměnné jednotky obsahují 10 g sacharidů nebo 100 kcal (420 kJ). Podle potřeby zaměňujeme buď množství sacharidů, nebo energii v kilokaloriích nebo kilojoulech, ne oboje najednou.

Pomocí výměnných jednotek lze lehce zaměňovat potraviny v určeném množství sacharidů nebo energie na jednotlivá jídla v přibližně stejných potravinových skupinách. Strava má být ještě doplněna neenergetickými nápoji v množství nejméně 2 litry na den.

Potravinové skupiny:

  • mouka, pečivo, příkrmy,
  • mléko a mléčné výrobky,
  • maso a uzeniny,
  • cukrářské výrobky,
  • zelenina a ovoce.

Pacient musí být poučen v používání výměnných jednotek, jejichž prostřednictvím dokáže odhadnout, kolik příslušné potraviny obsahuje např. 10 g sacharidů nebo 100 kcal/420 kJ. Odhad množství kalorií je důležitý v léčbě obezity i diabetu, odhad množství sacharidů zejména v léčbě diabetu. Pacientovi se tím umožní odhadovat množství sacharidů nebo energie ve stravě doma, v restauraci nebo při jiném typu stravování a může snadno obměňovat jídelníček dle vlastního výběru, aniž by překročil doporučené množství sacharidů nebo energie. Zpočátku je vhodné vážení potravin, posléze pacient již sám odhadne množství potravin na lžíce, naběračky atd.

U pacientů léčených intenzifikovaným inzulinovým režimem lze, podle glykemického profilu, upravovat množství sacharidů – výměnných jednotek a inzulinu v závislosti na fyzické aktivitě pacienta a eventuálně na chuti k jídlu. Platí pravidlo, že by neměl sníst více než 7 jednotek na porci. To je však pro obézní jedince málo přísné. Konkrétní počet jednotek se upraví podle vývoje hmotnosti pacienta.

Také tabulka nevhodných potravin je významná pro školení pacientů, neboť nemocný si uvědomí množství sacharidů a energie v těchto potravinách, a když udělá chybu, dokáže ji zakalkulovat.

Model rozděleného talíře je jednoduchou variantou regulované stravy. Jde o jednoduchý princip redukční diety. Plánovanou stravu na 1 jídlo si pacient rozdělí na tři části. Třetina talíře je tvořena bílkovinou, třetina přílohou a třetina zeleninou. Přísnější varianta je: jedna část (25 %) zahrnuje bílkovinné potraviny, druhá (50 %) ovoce a zeleninu, třetí (25 %) přílohu a pečivo.

Na podobném principu jsou založeny i tzv. krabičkové diety. Nejrůznější firmy dodávají zákazníkům krabičky s jednotlivými jídly. Obsahují pokrmy v přesné dávce obvyklé redukční diety. Princip je použitelný i u jiných diet. Zákazníkovi je tak dodávána strava dostatečně pestrá, ale zároveň i v přesné dávce. Jde o poměrně drahou dietu vzhledem k nákladům na balení a distribuci.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Výměnné jednotky

    Výměnné jednotky

    Co je co ve výživě

    V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomto článku. Pacient si zapamatuje množství potraviny obsahující např. 10 g sacharidů nebo 100 kcal (resp. 420 kJ). Má-li jíst k snídani například 30 g sacharidů, může sníst 3 tyto výměnné jednotky. Má-li držet redukční dietu 1000 kcal, může sníst 10 těchto dávek za den.

  • Ilustrační obrázek Zásady dietní léčby obézních

    Zásady dietní léčby obézních

    Dieta při obezitě

    Přečtěte si nejdůležitější zásady, které by měli dodržovat obézní lidé usilující o snížení své tělesné hmotnosti.

  • Ilustrační obrázek Dieta u cukrovky 2. typu

    Dieta u cukrovky 2. typu

    Dieta u cukrovky

    Podobně jako u obezity je dieta historicky nejdůležitější součástí léčby diabetu 2. typu. Diabetes 2. typu je podmíněn především geneticky. Typicky se vyskytuje v rodinách. Riziko pro potomka dvou diabetiků je téměř 100%, pro potomka diabetika a nediabetika je dnes riziko vyšší než 50 %. Geneticky založený diabetik během života postupně obvykle onemocní složkami metabolického syndromu – androidní obezitou (obezitou mužského typu), hypertenzí (vysoký tlak krve), dyslipidemií (neuspokojivá hladina cholesterolu). V této fázi je důležitá dieta zaměřená na prevenci diabetu, která je schopna riziko diabetu 2. typu významně oddálit.

  • Ilustrační obrázek Edukační program dietní redukční léčby

    Edukační program dietní redukční léčby

    Redukční diety

    Obézní pacienty je třeba v dietě komplexně edukovat (vychovávat). Co se rozumí pod pojmy základní edukace, specializovaná edukace a reedukace?

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 19.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace