Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Maso

Maso

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Příjem masa v České republice výrazně stoupá. Dnes činí až 70 kg za rok na jednoho obyvatele. To je trojnásobný vzestup za posledních 30 let. Různé druhy masa obsahují prakticky stejně kolem 26 gramů bílkovin na 100 g masa.

Velmi významně se maso liší v obsahu tuku na 100 g (kuře, pštros, krůta 2–5 g, hovězí 20 g, vepřové i přes 25 g). Málo rozdílný je obsah cholesterolu, většinou se pohybuje mezi 70–90 mg na 100 g, jen u vepřového masa je jeho obsah vyšší než 100 mg na 100 g masa. Velmi rozdílný je i obsah energie: u vepřového až 4krát vyšší než u kuřecího masa (viz Tabulky nutričních hodnot).

Nejzdravější běžně dostupné maso je tedy maso kuřecí. Hodnota masa však může být velmi ovlivněna úpravou. Smažením se dá například proměnit ve velmi nezdravou potravinu, totéž však platí i o jiných smažených potravinách, např. květáku či žampionech.

Vyšší příjem masa, který odpovídá většímu příjmu bílkoviny, než je 1,5 g/1 kg hmotnosti, je nepochybně nevhodný, mimo jiné poškozuje ledviny a podílí se i na systémovém zánětu, zejména v období po jídle (postprandiálně).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Redukční diety

Základní typy redukčních diet

Redukční diety dělíme podle obsahu energie. Užití diet do 4 200 kJ/1 000 kcal vede obvykle k rych...

Dieta u cukrovky

Speciální diabetické diety

Diabetes 2. typu i diabetes 1. typu často koinciduje s dalšími složkami metabolického syndromu a...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Dieta u onemocnění kostí a...

Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.09.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI