Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Košer strava

Košer strava

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Z dietních zvyklostí podmíněných náboženstvím je nejznámější košer strava ortodoxních židů. Tento náboženstvím definovaný systém má i určité hygienické prvky umožňující konzumaci jídel v teplých krajích. Nesmí se zároveň konzumovat mléčná strava (chalav) a strava masitá (basar), dokonce je odděleno i příslušné nádobí, případně i různé kuchyně.

Ilustrační obrázek Košer strava

Neutrální potraviny se označují jako parve. Mezi definovaná pravidla patří i dodržování určitých časových odstupů po konzumaci některých jídel (např. maso se smí konzumovat nejdříve 6 hodin do požití mléčných výrobků, naopak je to minimálně jedna hodina).

U všeho košer masa musí být provedena také košer porážka, kterou provádí specializovaný řezník. Zvíře se nesmí omráčit. Nožem se přetnou životně nejdůležitější tepny zvířete, jehož smrt nastane bez trápení po několika sekundách. Je vydáván certifikát o košer původu potravin; povoleno je jíst pouze rituálně čistá zvířata. O košer masu lze tedy mluvit pouze u hovězího dobytka a ovcí, z ptáků jsou povoleni holubi a drůbež. Dravé druhy zvířat jsou zakázány. Aby byla ryba košer, musí mít ploutve a šupiny, nesmějí být konzumovány žádné mořské plody ani vodní živočichové bez šupin a ploutví.

Požívání tuku je zakázáno, musí být odstraněna veškerá krev. Maso se musí máčet ve vodě a hodinu solit v hrubé soli. Ovoce, zelenina a ořechy patří k povoleným pokrmům. Také tyto pochutiny musí projít kontrolou, zda v nich není hmyz nebo červi. Nesmí se používat zrní z čerstvě sklizených obilovin či ovoce ze stromů do čtvrtého roku jejich růstu.

Košer také nejsou následující potraviny: pokrmový olej, tuk, sádlo a rybí tuk, želatina a glyceridy, které nejsou z rostlinných koncentrátů, polysorbáty, stearany, diacetiny, triacetiny a šelak (druh pryskyřice, jež se používá jako poleva), sýrovina neboli kasein a roztoky kaseinu, syrovátka, sířidla ani látky označené čísly (pokud nejsou vyrobena košer technologií): E120, E160(a), E422, E432, E433, E434, E435, E436, E470, E471, E472(a), E472(b), E472(e), E472(f), E473, E474, E475, 476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E640, E920 (dle Housové, Obesity News; bližší informace lze najít i na http://kosher.unas.cz).

Část postupů nemá racionální základ, ale v zásadě se jedná o z hygienického hlediska bezpečnou a zdravou stravu se sníženým rizikem rozvoje aterosklerózy (kornatění tepen).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Biopotraviny a geneticky modifikované potraviny“

    Biopotraviny a geneticky modifikované potraviny

    Co je co ve výživě

    Některé problémy současné dietologie jsou spíše problémy politickými (snaha zvýhodnit či znevýhodnit některé producenty) či názorovými (snaha neohrožovat životní prostředí). Tyto názory se neopírají vždy o vědecké podklady. Správné by například bylo omezovat nezdravé a zvýhodňovat zdravé potraviny.

  • Ilustrační obrázek Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

    Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

    Výživa nemocných

    Ateroskleróza je onemocnění postihující cévy. Dietní a další režimové vlivy (negativní vliv kouření a absence pohybu) jsou v prevenci aterosklerózy velmi významné. Největší význam má racionální (zdravá) výživa. Nesprávné stravovací návyky jsou spolu s rizikovými faktory nejčastější příčinou srdečních a mozkových cévních onemocnění.

  • Ilustrační obrázek Diabetické potraviny

    Diabetické potraviny

    Dieta u cukrovky

    Takzvané „diabetické potraviny“ lze obvykle najít v supermarketech v diabetických koutcích. Jde o zastaralý pojem. Potraviny označené jako „diabetické“ většinou obsahují energetickou hodnotu, sacharidy i tuky v nezmenšeném množství, proto je musíme započítávat do hodnoty jídelníčku. Pro diabetiky nejsou nezbytné a nemusí být vyhledávány. Diabetologové z celého světa se shodují, že jde o nevhodné potraviny.

  • Ilustrační obrázek Diabetické doplňky

    Diabetické doplňky

    Dieta u cukrovky

    Přestože existuje mnoho teorií, které by mohly zdůvodňovat podání vitaminů či antioxidancií u diabetu, nebyl jejich klinický efekt nikdy prokázán. Řada studií s vitaminem E vyšla dokonce negativně. Strava diabetika by nepochybně měla obsahovat zejména dostatek zeleniny a přiměřené množství ovoce. Tyto látky jsou přirozeným zdrojem antioxidantů a některých vitaminů.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace