Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Události, komunikace
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Mapa zdravotní péče
  • Hry
  • Rejstřík pojmů
  • Doporučené weby
  • Datové zpravodajství
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Košer strava

Košer strava

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Z dietních zvyklostí podmíněných náboženstvím je nejznámější košer strava ortodoxních židů. Tento náboženstvím definovaný systém má i určité hygienické prvky umožňující konzumaci jídel v teplých krajích. Nesmí se zároveň konzumovat mléčná strava (chalav) a strava masitá (basar), dokonce je odděleno i příslušné nádobí, případně i různé kuchyně.

Neutrální potraviny se označují jako parve. Mezi definovaná pravidla patří i dodržování určitých časových odstupů po konzumaci některých jídel (např. maso se smí konzumovat nejdříve 6 hodin do požití mléčných výrobků, naopak je to minimálně jedna hodina).

U všeho košer masa musí být provedena také košer porážka, kterou provádí specializovaný řezník. Zvíře se nesmí omráčit. Nožem se přetnou životně nejdůležitější tepny zvířete, jehož smrt nastane bez trápení po několika sekundách. Je vydáván certifikát o košer původu potravin; povoleno je jíst pouze rituálně čistá zvířata. O košer masu lze tedy mluvit pouze u hovězího dobytka a ovcí, z ptáků jsou povoleni holubi a drůbež. Dravé druhy zvířat jsou zakázány. Aby byla ryba košer, musí mít ploutve a šupiny, nesmějí být konzumovány žádné mořské plody ani vodní živočichové bez šupin a ploutví.

Požívání tuku je zakázáno, musí být odstraněna veškerá krev. Maso se musí máčet ve vodě a hodinu solit v hrubé soli. Ovoce, zelenina a ořechy patří k povoleným pokrmům. Také tyto pochutiny musí projít kontrolou, zda v nich není hmyz nebo červi. Nesmí se používat zrní z čerstvě sklizených obilovin či ovoce ze stromů do čtvrtého roku jejich růstu.

Košer také nejsou následující potraviny: pokrmový olej, tuk, sádlo a rybí tuk, želatina a glyceridy, které nejsou z rostlinných koncentrátů, polysorbáty, stearany, diacetiny, triacetiny a šelak (druh pryskyřice, jež se používá jako poleva), sýrovina neboli kasein a roztoky kaseinu, syrovátka, sířidla ani látky označené čísly (pokud nejsou vyrobena košer technologií): E120, E160(a), E422, E432, E433, E434, E435, E436, E470, E471, E472(a), E472(b), E472(e), E472(f), E473, E474, E475, 476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E640, E920 (dle Housové, Obesity News).

Část postupů nemá racionální základ, ale v zásadě se jedná o z hygienického hlediska bezpečnou a zdravou stravu se sníženým rizikem rozvoje aterosklerózy (kornatění tepen).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Diety u onemocnění trávicíh...

Dieta při onemocněních žlučníku (žlučníková dieta)

Dieta při chorobách žlučníku je velmi podobná dietě při onemocněních slinivky břišní a jater. Pro...

O výživě obecně

Zdravé jídlo

Pokud budete jíst přiměřené množství jídla, které vaše tělo opravdu potřebuje, začnete den ráno p...

Prevence kardiovaskulárních...

Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Primárním cílem nutričních doporučení je odstranit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Mapa zdravotní péče
Hry
Rejstřík pojmů
Doporučené weby
Datové zpravodajství
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 03.12.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
  • Systematická edukace a zvyšování zdravotní gramotnosti populace prostřednictvím NZIP (CZ.03.02.02/00/22_005/0001137)
  • Zvyšování informovanosti prostřednictvím Národního zdravotnického informačního portálu (CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/0016090)
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI