Důležité je jíst raději častěji – základními jídly jsou samozřejmě snídaně, obědy, večeře a mezi nimi malé svačiny. Ideální je žádné z nich nevynechávat a jíst při každém jen malé porce. Každodenní život však ukazuje, že dodržet toto předsevzetí není vždy snadné.
Zdravá snídaně
Zdravá snídaně je nezbytná pro doplnění zásoby energie a tekutin do nového dne. Pro dodání energie tělu jsou vhodné zejména polysacharidy. Základem snídaně by proto měly být potraviny bohaté na polysacharidy, jako jsou celozrnné výrobky (např. müsli nebo celozrnný chléb, obilná kaše), nejlépe v kombinaci s ovocem/zeleninou a mlékem. Snídaně s vysokým obsahem tuku a cukru, jako jsou croissanty nebo rohlíky s máslem a medem/džemem/oříškovým krémem, jsou pro snídani vhodné méně. Součástí zdravé snídaně jsou také nápoje; voda, neslazené bylinné nebo ovocné čaje či ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy dodávají tekutiny, které tělo po vydatném spánku potřebuje, aby správně “nastartovat” do nového dne v dobré kondici.
Jsou lidé, kterým vyhovuje ráno nejíst nic nebo jen velmi málo. I u nich je nicméně velmi vhodné se alespoň něčeho napít a ideálně sníst alespoň pár soust. Zmeškanou snídani je možné nahradit dopolední svačinou.
Zdravá svačina
Obecně platí, že dopolední nebo odpolední svačina je dobrou ochranou před poledními nebo večerními ataky hladu. Vhodnou svačinou je například celozrnné pečivo s nízkotučnou pomazánkou (např. vegetariánské pomazánky, nízkotučný tvaroh), ovoce nebo zelenina, případně jogurt s ovocem a ořechy, vše samozřejmě doplněno pitím tekutin. Potraviny s vysokým obsahem tuku, soli a cukru, jako jsou sendviče s paštikami, plátky pizzy, sladké/tučné pečivo nebo sladkosti, nejsou pro svačinu vhodnými potravinami.
Zdravý oběd
Snadno stravitelná jídla v době oběda pomáhají vyhnout se odpolednímu útlumu. Vhodné jsou nízkotučné a málo slazené pokrmy, jako jsou polévky (např. husté zeleninové polévky bez šlehačky nebo crème fraîche, polévka minestrone), dušené ryby, libové maso, celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a salát. Tučná jídla (např. vepřová pečeně nebo řízek s hranolky), sladká jídla (např. buchtičky s krémem) a tučné omáčky by se měly konzumovat jen výjimečně.
Zdravá večeře
Malé porce lehkého jídla jsou ideální i pro večerní jídlo. Obecně se nedá říci, že nějaké jídlo by bylo zcela nevhodné. Některé potraviny se však tráví dlouho a mohou zhoršit kvalitu spánku (tučné maso se tráví šest až osm hodin, hranolky pět až šest hodin). Rychleji se tráví rýže, sladkovodní ryby (jedna až dvě hodiny), vařená zelenina, ovoce, libové maso či celozrnné pečivo s nízkotučnou pomazánkou (dvě až tři hodiny). K večeři se ideálně hodí vařená zelenina, polévky (bez smetany), dušené ryby a/nebo rýže se zeleninou. Je však třeba brát v úvahu, že ne každý snáší večer všechny pokrmy stejně dobře. Některým lidem například ve večerních hodinách nedělá dobře syrová zelenina nebo celozrnné obiloviny, proto by se těmto potravinám měli večer vyhnout.