gastrin
Gastrin je hormon, který je produkován specializovanými buňkami v žaludeční sliznici a v horní části tenkého střeva, a z nich je také uvolňován do krevního oběhu. Během jídla gastrin stimuluje („povzbuzuje“) žaludek k uvolňování žaludeční šťávy. Hlavní součástí této šťávy je kyselina chlorovodíková, která mimo jiné slouží k přeměně pepsinogenu (neaktivní formy trávicího enzymu) na aktivní pepsin – enzym, který štěpí proteiny na menší peptidy. Žaludeční šťáva působí rovněž jako dezinfekční prostředek a ničí většinu bakterií a jiných mikroorganismů, které se do žaludku dostanou s potravou, čímž minimalizuje riziko infekce ve střevě.
Kromě toho může gastrin stimulovat žlučník k vylučování žluči a slinivku břišní k vylučování pankreatické šťávy. Žluč i pankreatické enzymy napomáhají ke vstřebávání živin v tenkém střevě.
Gastrin se řadí mezi gastrointestinální hormony a zároveň mezi peptidové hormony.
Viz také gastr(o)-.
Související příspěvky: