Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Biopotraviny a geneticky modifikované potraviny

Biopotraviny a geneticky modifikované potraviny

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Některé problémy současné dietologie jsou spíše problémy politickými (snaha zvýhodnit či znevýhodnit některé producenty) či názorovými (snaha neohrožovat životní prostředí). Tyto názory se neopírají vždy o vědecké podklady. Správné by například bylo omezovat nezdravé a zvýhodňovat zdravé potraviny.

Ilustrační obrázek k článku „Biopotraviny a geneticky modifikované potraviny“

Pohled na zdravé a nezdravé potraviny je ale například rozdílný v Evropě a v Americe. Spojené státy začaly například označovat na potravinách obsah transmastných kyselin vyvolávajících aterosklerózu (kornatění tepen). Evropa to zatím neprovádí. Jde přitom o jedny z nejvíce škodlivých (aterogenních – podporujících vznik a rozvoj aterosklerózy) látek, jejichž obsah je například v některých čokoládách a polevách značný.

Ve Spojených státech i v dalších zemích se užívají geneticky modifikované rostliny. Ty nemohou lidskému organismu nijak škodit, ale lidé se jich často bojí. V Evropě se prodávají zatím málo (v poslední době například některé rostlinné oleje). Jde přitom o efektivněji a ekologicky čistěji pěstované rostliny pro potravinářství, které například méně alergizují.  

Evropa naopak zažívá nesmyslný boom biopotravin vyráběných bez průmyslových hnojiv, bez prostředků proti škůdcům a bez konzervačních přísad. Jejich produkce je paradoxně složitější a zcela jistě více zatěžuje přírodu. Většina konzervačních látek v potravinách má za sebou desítky let používání a monitorování jejich vlivu na člověka. V medicíně se může stát vše, ale že by náhle byla prokázána škodlivost jejich konzumace, je velmi nepravděpodobné. Škodlivost konzervačních látek se připouští jen u malých dětí. Jistě je více pravděpodobné, že by mohl mít závažné vedlejší účinky třeba lék, užívaný a v klinických zkouškách testovaný třeba jen deset let.

Naopak je jisté, že i ten, kdo jí drahé biopotraviny a utrácí tím za potraviny více než ostatní, přijímá spoustu škodlivin, které vznikají stejně v biopotravině jako v potravině běžné nevhodnou domácí úpravou, například pečením či smažením. Pojem biopotravina se nevztahuje jen na obilniny, mléko či ovoce, ale i třeba na masné výrobky. S názvem biopotraviny je přitom možné konzumovat i potraviny zcela prokazatelně škodící lidskému zdraví, jako uzeniny či tučné vepřové. Kuriózní je tak například pojem biošpekáček či smažený řízek připravený z biomasa. Rozumnější je tedy dbát na zdravou přípravu potravin a nezabývat se tím, zda potravina je „bio“.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Onemocnění imunity a výživa

    Onemocnění imunity a výživa

    Výživa nemocných

    Imunita a výživa představují jednu z vědecky nejproblematičtějších oblastí dietologie. Je pravděpodobné, že dieta nemá prakticky žádný vliv na rozvoj onemocnění imunity, avšak zároveň platí, že střevní sliznice má pro rozvoj imunity klíčový význam.

  • Ilustrační obrázek Diabetické potraviny

    Diabetické potraviny

    Dieta u cukrovky

    Takzvané „diabetické potraviny“ lze obvykle najít v supermarketech v diabetických koutcích. Jde o zastaralý pojem. Potraviny označené jako „diabetické“ většinou obsahují energetickou hodnotu, sacharidy i tuky v nezmenšeném množství, proto je musíme započítávat do hodnoty jídelníčku. Pro diabetiky nejsou nezbytné a nemusí být vyhledávány. Diabetologové z celého světa se shodují, že jde o nevhodné potraviny.

  • Ilustrační obrázek Steroly

    Steroly

    Co je co ve výživě

    Steroly jsou v přírodě rozšířené, biologicky důležité látky. Ve formě cholesterolu se nacházejí v potravinách živočišného původu. Existují individuální rozdíly ve vstřebávání cholesterolu ze stravy. Nejsilnějším dietním faktorem hladiny krevního cholesterolu je obsah nasycených mastných kyselin (SMK), vlastní obsah cholesterolu v dietě má menší význam. Zvýšený příjem obou těchto živin zvyšuje hladinu LDL-cholesterolu. Vztah cholesterolu k ateroskleróze (kornatění tepen) je blíže popsán v článku Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy.

  • Ilustrační obrázek Zelený čaj

    Zelený čaj

    Co je co ve výživě

    Zelený čaj je jednou z nejvýznamnějších rostlinných látek použitelných v klinické dietologii. Obsahuje specifickou kombinaci katechinů (antioxidanty) a kofeinu. Nepochybně má určitý antioxidační a antiaterogenní (působící proti vzniku a rozvoji aterosklerózy – kornatění tepen) účinek. Byl podrobně zkoumán nejen ve studiích u lidí, ale i u experimentálních zvířat.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace