Dietní postup při akutní gastritidě
- Klid na lůžku a hladovka, někdy je potřeba parenterálně (infuzí) doplnit tekutiny.
- Podávat čaj po lžičkách.
Postupná realimentace (obnovení výživy) trvá až týden. Pacient nejdříve dostane tekutou stravu (čaj, bílá káva z melty, mléko, bujon), potom kašovitou dietu se šetřící úpravou č. 1, později dietu č. 2 (viz článek Šetřící žaludeční dieta) a po odeznění všech potíží může přejít na normální stravu.
Dietní postup při chronické gastritidě
- Podmínkou úspěšného léčení choroby je úprava denního režimu, jak příjmu potravy (3– 5krát denně), tak rozdělení pracovních povinností a odpočinku.
- Strava má šetřící charakter a využívá se šetřící dieta č. 2 (viz článek Šetřící žaludeční dieta); při úbytku žaludeční sekrece může být mírně dráždivá.
- Někdy pomůže různorodá dieta, dostatek vitaminů a potravin s železem i vlákninou.
- Samozřejmostí je zákaz kouření, pití alkoholických nápojů a zrnkové kávy.
K typické dietní anamnéze pacientů s vředovou chorobou patří uspěchané jídlo, dlouhé intervaly a přejedení, těžká a na tuk bohatá jídla, pozdní večerní jídlo, jídlo ve stresu, pití alkoholu a kouření. Etiologicky (původcem) je však významnější helicobacterová infekce, která působí v interakci s výše uvedenými faktory, jež je třeba při léčbě eliminovat.
Soubor příznaků i projevy žaludečních onemocnění zrychluje i duodenogastrický reflux (návrat tráveniny z dvanáctníku do žaludku) s pankreatickými enzymy, žlučovými kyselinami a lysolecitinem.
V symptomatologii žaludečních onemocnění může hrát roli i zácpa, je proto často třeba respektovat i dietní opatření léčící zácpu.
Poresekční (odstranění části orgánu) obtíže souvisejí naopak s rychlým vyprázdněním žaludku, horším promícháním stravy, menší žaludeční sekrecí, zvýšením střevní motility (pohybu). V důsledku dalších pochodů se nadměrně vylučuje inzulin, což vede k hypoglykemii (pokles glykemie pod 3,3 mmol/l).
Časný dumping syndrom: jídlo se přesune z žaludku do první části tenkého střeva – dvanáctníku – ihned po jídle nebo když je žaludek odstraněn a potrava přechází do tenkého střeva příliš rychle, což způsobí přeplnění střeva potravou, časný dumping se projevuje krátce po jídle) bývá vyvoláván osmotickou náloží ve střevě a po adaptaci mizí obvykle do tří měsíců po operaci. Pomáhá příjem menšího množství jídla.
Pozdní dumping syndrom: je provázen typickou hypoglykemií za cca 2 hodiny po jídle. Symptomaticky pomůže podání glukózy či sladkého jídla. Preventivně pomáhá častý příjem malých jídel s nízkým obsahem glukózy.
Další informace najdete v článku Dieta při dumping syndromu.
U onemocnění žaludku většinou používáme šetřící dietu označenou dle dietního systému č. 2 v tuhé úpravě nebo kašovitou šetřící dietu č. 1 (viz článek Šetřící žaludeční dieta), která je vhodnější v počátečních fázích akutního onemocnění nebo po chirurgických výkonech a navazuje na tekutou stravu. V případě snížení sekrece žaludečních šťáv je naopak vhodná lehce stravitelná mírně dráždivá nenadýmavá strava, která stimuluje jejich sekreci.