Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Diety u onemocnění trávicího traktu
  • Aktuální: Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

Kategorie: Diety u onemocnění trávicího traktu – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Gastritida je odborný název pro zánět žaludku. Jak byste se měli stravovat při akutní gastritidě, a jak při chronické gastritidě?

Ilustrační obrázek Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

Dietní postup při akutní gastritidě

  1. Klid na lůžku a hladovka, někdy je potřeba parenterálně (infuzí) doplnit tekutiny.
  2. Podávat čaj po lžičkách.

Postupná realimentace (obnovení výživy) trvá až týden. Pacient nejdříve dostane tekutou stravu (čaj, bílá káva z melty, mléko, bujon), potom kašovitou dietu se šetřící úpravou č. 1, později dietu č. 2 (viz článek Šetřící žaludeční dieta) a po odeznění všech potíží může přejít na normální stravu.

Dietní postup při chronické gastritidě

  1. Podmínkou úspěšného léčení choroby je úprava denního režimu, jak příjmu potravy (3– 5krát denně), tak rozdělení pracovních povinností a odpočinku.
  2. Strava má šetřící charakter a využívá se šetřící dieta č. 2 (viz článek Šetřící žaludeční dieta); při úbytku žaludeční sekrece může být mírně dráždivá.
  3. Někdy pomůže různorodá dieta, dostatek vitaminů a potravin s železem i vlákninou.
  4. Samozřejmostí je zákaz kouření, pití alkoholických nápojů a zrnkové kávy.

K typické dietní anamnéze pacientů s vředovou chorobou patří uspěchané jídlo, dlouhé intervaly a přejedení, těžká a na tuk bohatá jídla, pozdní večerní jídlo, jídlo ve stresu, pití alkoholu a kouření. Etiologicky (původcem) je však významnější helicobacterová infekce, která působí v interakci s výše uvedenými faktory, jež je třeba při léčbě eliminovat.

Soubor příznaků i projevy žaludečních onemocnění zrychluje i duodenogastrický reflux (návrat tráveniny z dvanáctníku do žaludku) s pankreatickými enzymy, žlučovými kyselinami a lysolecitinem.

V symptomatologii žaludečních onemocnění může hrát roli i zácpa, je proto často třeba respektovat i dietní opatření léčící zácpu.

Poresekční (odstranění části orgánu) obtíže souvisejí naopak s rychlým vyprázdněním žaludku, horším promícháním stravy, menší žaludeční sekrecí, zvýšením střevní motility (pohybu). V důsledku dalších pochodů se nadměrně vylučuje inzulin, což vede k hypoglykemii (pokles glykemie pod 3,3 mmol/l).

Tzv. časný dumping (jídlo se přesune z žaludku do první části tenkého střeva – dvanáctníku – ihned po jídle nebo když je žaludek odstraněn a potrava přechází do tenkého střeva příliš rychle, což způsobí přeplnění střeva potravou, časný dumping se projevuje krátce po jídle) bývá vyvoláván osmotickou náloží ve střevě a po adaptaci mizí obvykle do tří měsíců po operaci. Pomáhá příjem menšího množství jídla.

Pozdní dumping syndrom (nastává později po jídle) je provázen typickou hypoglykemií za cca 2 hodiny po jídle. Symptomaticky pomůže podání glukózy či sladkého jídla. Preventivně pomáhá častý příjem malých jídel s nízkým obsahem glukózy.

Další informace najdete v článku Dieta při dumping syndromu.

U onemocnění žaludku většinou používáme šetřící dietu označenou dle dietního systému č. 2 v tuhé úpravě nebo kašovitou šetřící dietu č. 1 (viz článek Šetřící žaludeční dieta), která je vhodnější v počátečních fázích akutního onemocnění nebo po chirurgických výkonech a navazuje na tekutou stravu. V případě snížení sekrece žaludečních šťáv je naopak vhodná lehce stravitelná mírně dráždivá nenadýmavá strava, která stimuluje jejich sekreci.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Diety u onemocnění trávicího traktu

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Šetřící žaludeční dieta

    Šetřící žaludeční dieta

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Šetřící žaludeční dieta je obecně doporučována pacientům s žaludečními vředy nebo chronickou gastritidou. Jaká jsou obecná pravidla této diety, a jaké jsou konkrétní příklady jídelníčku?

  • Ilustrační obrázek Dieta při dumping syndromu

    Dieta při dumping syndromu

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Dumping syndrom je spíše onemocněním minulosti. V dnešní době je vředová choroba žaludku a dvanáctníku léčena především velmi účinnými léky.

  • Ilustrační obrázek Dieta při střevních zánětech

    Dieta při střevních zánětech

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. V akutních stadiích a při relapsech (znovuvzplanutí nemoci) je nutné zvažovat enterální výživu, která má kromě přívodu živin rovněž léčebný efekt.

  • Ilustrační obrázek Diety u onemocnění jícnu a žaludku – úvod

    Diety u onemocnění jícnu a žaludku – úvod

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Význam diet u onemocnění jícnu a žaludku se mění. Refluxní ezofagitida (zánět vyvolaný žaludeční šťávou) je nejčastějším onemocněním jícnu. Vznik karcinomu jícnu souvisí epidemiologicky ne zcela jasným mechanismem s obezitou. Dieta má jen symptomatický význam podobně jako u divertiklů jícnu (výchlipky stěny jícnu).

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 17.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace