Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Aktuální: Dieta u nízkého krevního tlaku (hypotenze)

Dieta u nízkého krevního tlaku (hypotenze)

Kategorie: Výživa nemocných – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Nízký krevní tlak je obtížné ovlivnit dietou. Snížení krevního tlaku s ortostatickými kolapsy (vznikají při náhlé či příliš rychlé změně z polohy horizontální do polohy vertikální) je časté u asteniků (štíhlý typ) a mladších osob, ale i u starších s nedostatečným příjmem tekutin a iontů.

Ilustrační obrázek Dieta u nízkého krevního tlaku

Opatrně zvyšujeme dávku přijímaného natria (sodíku, podle tab. 1) nebo více solíme. Dávka soli obvykle přesahuje 10 g/den. Pokud se objeví otoky, podání natria omezíme. Často je nutná i úprava stavu výživy s podáním dostatku proteinů a aktivní přísun tekutin, který je nutný u osob s omezeným pocitem žízně.

Porušenou reakcí na ortostázu (poloha vstoje) je tzv. syndrom idiopatických otoků, kdy obvykle dochází k retenci (zadržování) tekutin a často i snížení cévního objemu a hypotenzi při větší zátěži ve svislé poloze (stoj a chůze), a naopak k retenci tekutin ve dnech s převažující polohou vleže. Tomu je pak třeba přizpůsobovat dávku iontů i tekutinovou bilanci.

Tabulka 1: Obsah sodíku a draslíku v potravinách

Potravina (100 g) Na (v mg) K (v mg)
rostlinné máslo 100 –
kapr 45 305
slaneček 5 930 240
hovězí maso 75 325
šunka 960 270
libové vepřové maso 75 290
párky 940 205
banány 1 395
jablka 3 145
mandarinky 1 210
meruňky 2 280
brambory 5 445
brokolice 13 465
celer 75 320
fazole – luštěnina 2 1 310
hrách – luštěnina 25 930
květák 16 330
papriky 5 260
špenát 65 635
zelí bílé hlávkové 40 490
cornflakes 910 140
celozrnný chléb 380 270
kakao prášek 7 2 000
mléko egalizované (mléko s nižším obsahem tuku) 50 150
eidam sýr 900 105
tvaroh 35 85
lískové ořechy 2 635


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Související témata: Co je co ve výživě, Dieta při obezitě, Dieta u cukrovky, Dieta u kloubních onemocnění, Dieta u nádorových onemocnění, Dieta u neurologických a duševních onemocnění, Diety u onemocnění trávicího traktu, Průjmová onemocnění v dětském věku, Redukční diety, Zvláštní výživová opatření


Více v kategorii Výživa nemocných

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Minerálky

    Minerálky

    Co je co ve výživě

    Minerální vody jsou vhodné zejména při fyzické aktivitě. K úhradě běžných ztrát vody jsou vhodné stolní vody.

  • Ilustrační obrázek Dieta při otocích a vodní bilance

    Dieta při otocích a vodní bilance

    Výživa nemocných

    Dehydratace a hyperhydratace se mohou vyskytovat téměř u každého onemocnění, např. při onemocnění srdce, jater, ledvin, centrálního nervového systému, ale i při infekcích a onemocněních trávicího traktu. Často je porucha kombinovaná, např. snížení objemu krevního řečiště (často s hypotenzí – nízký tlak krve) a současně expanze extravaskulární (mimocévní) tekutiny a otoky.

  • Ilustrační obrázek Běžné redukční diety

    Běžné redukční diety

    Redukční diety

    Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

  • Ilustrační obrázek k článku „Dieta u vysokého krevního tlaku“

    Dieta u vysokého krevního tlaku (hypertenze)

    Výživa nemocných

    Esenciální hypertenze je významné onemocnění, jehož přesnou příčinu neznáme, rozhodně však má blízko k metabolickým onemocněním a metabolickému syndromu. Proto je režimová a dietní léčba u tohoto onemocnění tak důležitá. Významné je na prvním místě odstranění stresu a zvýšení fyzické aktivity, a až na druhém místě dieta.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 23.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace