Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Zacházení s potravinami
  • Aktuální: Skladování potravin v lince, ve spíži či ve sklepě

Skladování potravin v lince, ve spíži či ve sklepě

Zacházení s potravinami
Autor: gesundheit.gv.at

Suché potraviny, jako jsou různé obilné výrobky (mouka, vločky, krupice, müsli atd.), suché luštěniny (fazole, čočka atd.), těstoviny, káva, kakaový prášek, cukr, čaj, med, oleje, neotevřené džemy, konzervy, případně ovoce a zelenina citlivé na chlad, je ideální skladovat v kuchyňské lince, spíži nebo suchém sklepě.

Na co je třeba myslet při skladování potravin ve spíži či ve sklepě

Místnost by měla být tmavá, dobře odvětraná, suchá a nepříliš teplá (nejvýše +18 °C).

Do kuchyňské linky, do spíže ani do sklepa neukládejte otevřené potraviny. Lepší je umístit je do utěsněných nádob (skleněných nebo plastových), což pomůže potraviny ochránit před stykem se vzduchem a škůdci (např. potravinovými moly).

Pravidelně kontrolujte stav potravin, které v lince, spíži nebo sklepě máte uložené. Na některé potraviny můžete zapomenout nebo se mohou zkazit. Pravidelně kontrolujte datum minimální trvanlivosti.

Ovoce a zelenina citlivé na chlad, jako jsou brambory, lilek, citrusy a banány, byste v ideálním případě měli skladovat v přiměřeně chladné místnosti (s teplotou do +18 °C). Bližší informace o správném skladování konkrétních druhů ovoce a zeleniny se dočtete v jednotlivých článcích v kategorii Sezónní ovoce a zelenina.

Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Zaprvé, ovoce snadno přejímá cizí pachy (např. pach cibule), které negativně ovlivňují jeho chuť. Zadruhé, ovoce při dozrávání vylučuje etylen, který urychluje dozrávání zeleniny, a tím přispívá k jejímu rychlejšímu kažení.

Ovoce a zeleninu nakupujte a skladujte v malých množstvích, protože během skladování se ztrácejí vitaminy. Při teplotě 4–8 °C jsou ztráty vitaminů výrazně nižší.

Části kuchyňské linky, které používáte ke skladování ovoce a zeleniny, by neměly být blízko zdrojů tepla (varná deska, trouba, sporák) či naopak chladu (chladnička, mraznička).

V kuchyňské lince, ve spíži nebo ve sklepě, kde skladujete potraviny, udržujte hygienické prostředí. Skříňky a zásuvky pravidelně vyklízejte a vytírejte. Pokud utíráte rozlité kapaliny, ideální je povrch nejprve lehce utřít vlhkým hadříkem a pak vytřít dosucha. Sklep i spíž pravidelně čistěte od zbytků jídla, drobků a prachu. Zároveň kontrolujte, zda potraviny nejsou napadeny škůdci (např. rybenka nebo potravinoví moli).

Jedlé oleje byste měli skladovat na tmavé místě, aby byly chráněny před nežádoucími účinky světla.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Brambory

Brambory byly pro vysoký obsahu vitaminu C dříve nazývány „citrony severu“. Jejich hlízy jsou dík...

Zacházení s potravinami

Skladování potravin: základní informace

Když se po nákupu vrátíte domů, je potřeba potraviny řádně uskladnit. Neplatí například hojně roz...

Zacházení s potravinami

Nákup potravin

Způsob, jakým zacházíte s potravinami, ovlivňuje jejich kvalitu a má přímý dopad na vaše zdraví....

Zacházení s potravinami

Skladování potravin v chladničce

Chladnička se hodí ke skladování rychle se kazících potravin, jako jsou zejména mléko, mléčné výr...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI