Na co je třeba myslet při skladování potravin ve spíži či ve sklepě
Místnost by měla být tmavá, dobře odvětraná, suchá a nepříliš teplá (nejvýše +18 °C).
Do kuchyňské linky, do spíže ani do sklepa neukládejte otevřené potraviny. Lepší je umístit je do utěsněných nádob (skleněných nebo plastových), což pomůže potraviny ochránit před stykem se vzduchem a škůdci (např. potravinovými moly).
Pravidelně kontrolujte stav potravin, které v lince, spíži nebo sklepě máte uložené. Na některé potraviny můžete zapomenout nebo se mohou zkazit. Pravidelně kontrolujte datum minimální trvanlivosti.
Ovoce a zelenina citlivé na chlad, jako jsou brambory, lilek, citrusy a banány, byste v ideálním případě měli skladovat v přiměřeně chladné místnosti (s teplotou do +18 °C). Bližší informace o správném skladování konkrétních druhů ovoce a zeleniny se dočtete v jednotlivých článcích v kategorii Sezónní ovoce a zelenina.
Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Zaprvé, ovoce snadno přejímá cizí pachy (např. pach cibule), které negativně ovlivňují jeho chuť. Zadruhé, ovoce při dozrávání vylučuje etylen, který urychluje dozrávání zeleniny, a tím přispívá k jejímu rychlejšímu kažení.
Ovoce a zeleninu nakupujte a skladujte v malých množstvích, protože během skladování se ztrácejí vitaminy. Při teplotě 4–8 °C jsou ztráty vitaminů výrazně nižší.
Části kuchyňské linky, které používáte ke skladování ovoce a zeleniny, by neměly být blízko zdrojů tepla (varná deska, trouba, sporák) či naopak chladu (chladnička, mraznička).
V kuchyňské lince, ve spíži nebo ve sklepě, kde skladujete potraviny, udržujte hygienické prostředí. Skříňky a zásuvky pravidelně vyklízejte a vytírejte. Pokud utíráte rozlité kapaliny, ideální je povrch nejprve lehce utřít vlhkým hadříkem a pak vytřít dosucha. Sklep i spíž pravidelně čistěte od zbytků jídla, drobků a prachu. Zároveň kontrolujte, zda potraviny nejsou napadeny škůdci (např. rybenka nebo potravinoví moli).
Jedlé oleje byste měli skladovat na tmavé místě, aby byly chráněny před nežádoucími účinky světla.