Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Zacházení s potravinami
  • Aktuální: Skladování potravin v chladničce

Skladování potravin v chladničce

Zacházení s potravinami
Autor: gesundheit.gv.at

Chladnička se hodí ke skladování rychle se kazících potravin, jako jsou zejména mléko, mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, margaríny či různé pomazánky, a také ovoce a zelenina, které nejsou citlivé na chlad. Chléb, jedlé oleje ani neotevřené konzervy do chladničky nepatří.

Na co je třeba myslet při skladování potravin v chladničce 

  • Čerstvé potraviny uložte do chladničky co nejdříve po nákupu.
  • Potraviny do chladničky neukládejte v otevřených nádobách (např. v misce) nebo úplně „na volno“. Pokud je umístíte do uzavíratelného obalu (fólie, plastové sáčky, plastové krabičky nebo i sklenice), uchráníte je lépe před vysycháním, změnou chuti a přenosem pachů.
  • Chladničku nepřetěžujte: vložení příliš teplých potravin nebo příliš velkého množství nechlazených potravin najednou může způsobit nárůst teploty.
  • Z tohoto důvodu (a také pro zabránění šíření pachů) nechte zbytky teplých jídel, které chcete uchovat do dalšího dne, před uložením do chladničky vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Syrové maso, ryby a drůbež dobře zabalte, aby se vytékající šťáva nedostala do kontaktu s ostatními potravinami.
  • Při ukládání potravin do chladničky věnujte pozornost různým teplotním zónám: Sýry by měly být uchovávány spíše nahoře (+5 až +8 °C), mléko spíše uprostřed (+4 °C), maso a uzeniny v nejchladnější části chladničky, což je nejčastěji skleněná deska těsně nad zásuvkou na zeleninu (0 až +2 °C), a ovoce se zeleninou nejlépe v zásuvce na zeleninu (+8 až +10 °C). Některé chladničky mají samostatnou zásuvku s teplotou 0 °C.
Tabulka 1: Teplotní zóny v chladničce
Teplota Oblast chladničky Potraviny
+5 až+8 °C hlavní otevřený prostor, horní část sýry, hotová jídla, zbytky jídel, sladké pečivo typu koláčů či buchet, vejce
+4 °C střední část mléko, jogurt, tvaroh
0 až+2 °C skleněná deska těsně nad zásuvkou na zeleninu maso, uzeniny, ryby, měkkýši a korýši, potraviny s označením „uchovávat při teplotě 0 až 2° C“
+8 až +10 °C zásuvka na ovoce a zeleninu zelenina: artyčoky, hlávkový salát, brokolice, hrášek, mrkev, česnek, květák, zelí, houby, ředkvičky, červená řepa, celer, chřest, špenát, kukuřice, cibule
ovoce: jablka, hrušky, jahody, fíky, třešně, kiwi, meruňky, nektarinky, broskve, hroznové víno, švestky
+10 až+12 °C dveře máslo, margaríny, sýry (horní část),
džem, hořčice, kečup, různé omáčky, majonéza (střední část) nápoje (spodní část)

Zdroj: upraveno podle německého Spolkového centra pro výživu (BZfE)

Co do chladničky nepatří

Některé druhy ovoce a zeleniny jsou citlivé na chlad, proto by neměly být skladovány v chladničce. Příliš nízké teploty mohou vést ke ztrátě kvality ovoce, jako je hnědnutí uvnitř nebo na povrchu, změny chuti, změny vnitřní struktury (např. změknutí) a nedostatečné dozrávání. V nejníže umístěné zásuvce na zeleninu je teplota přibližně +8 až +10 °C. Tento rozsah je pro některé druhy zeleniny citlivé na chlad (okurky, rajčata nebo cukety) ještě snesitelný, avšak nižší teploty by již vedly ke snížení jejich kvality.

Mezi ovoce a zeleninu citlivé na chlad patří zejména:

  • ananas,
  • avokádo,
  • banány (neskladovat při teplotách nižších než +13 °C),
  • citrusy (např. pomeranče, citróny, mandarinky),
  • granátová jablka,
  • mango,
  • lilek,
  • okurky (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C),
  • rajčata (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C)
  • cukety (neskladovat při teplotách nižších než +7 až +10 °C)
  • brambory (neskladovat při teplotách nižších než +5 °C).

Pokud u některé potraviny není uvedena teplota, při které se má skladovat, je možné ji skladovat při pokojové teplotě.

Bližší informace o správném skladování konkrétních druhů ovoce a zeleniny se dočtete v jednotlivých článcích v kategorii Sezónní ovoce a zelenina.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Okurka

Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých te...

Zacházení s potravinami

Hygiena v kuchyni

Kontaminované potraviny a špatná hygiena při jejich přípravě vytvářejí vhodné prostředí pro množe...

Zacházení s potravinami

Skladování potravin v mrazničce

Mraznička je velmi vhodná pro dlouhodobé skladování potravin. Ať už se jedná o zeleninu, chléb, m...

Zacházení s potravinami

Skladování potravin v lince, ve spíži či ve sklepě

Suché potraviny, jako jsou různé obilné výrobky (mouka, vločky, krupice, müsli atd.), suché luště...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI