Na co je třeba myslet při skladování potravin v chladničce
- Čerstvé potraviny uložte do chladničky co nejdříve po nákupu.
- Potraviny do chladničky neukládejte v otevřených nádobách (např. v misce) nebo úplně „na volno“. Pokud je umístíte do uzavíratelného obalu (fólie, plastové sáčky, plastové krabičky nebo i sklenice), uchráníte je lépe před vysycháním, změnou chuti a přenosem pachů.
- Chladničku nepřetěžujte: vložení příliš teplých potravin nebo příliš velkého množství nechlazených potravin najednou může způsobit nárůst teploty.
- Z tohoto důvodu (a také pro zabránění šíření pachů) nechte zbytky teplých jídel, které chcete uchovat do dalšího dne, před uložením do chladničky vychladnout na pokojovou teplotu.
- Syrové maso, ryby a drůbež dobře zabalte, aby se vytékající šťáva nedostala do kontaktu s ostatními potravinami.
- Při ukládání potravin do chladničky věnujte pozornost různým teplotním zónám: Sýry by měly být uchovávány spíše nahoře (+5 až +8 °C), mléko spíše uprostřed (+4 °C), maso a uzeniny v nejchladnější části chladničky, což je nejčastěji skleněná deska těsně nad zásuvkou na zeleninu (0 až +2 °C), a ovoce se zeleninou nejlépe v zásuvce na zeleninu (+8 až +10 °C). Některé chladničky mají samostatnou zásuvku s teplotou 0 °C.
Teplota | Oblast chladničky | Potraviny |
---|---|---|
+5 až+8 °C | hlavní otevřený prostor, horní část | sýry, hotová jídla, zbytky jídel, sladké pečivo typu koláčů či buchet, vejce |
+4 °C | střední část | mléko, jogurt, tvaroh |
0 až+2 °C | skleněná deska těsně nad zásuvkou na zeleninu | maso, uzeniny, ryby, měkkýši a korýši, potraviny s označením „uchovávat při teplotě 0 až 2° C“ |
+8 až +10 °C | zásuvka na ovoce a zeleninu | zelenina: artyčoky, hlávkový salát, brokolice, hrášek, mrkev, česnek, květák, zelí, houby, ředkvičky, červená řepa, celer, chřest, špenát, kukuřice, cibule ovoce: jablka, hrušky, jahody, fíky, třešně, kiwi, meruňky, nektarinky, broskve, hroznové víno, švestky |
+10 až+12 °C | dveře | máslo, margaríny, sýry (horní část), džem, hořčice, kečup, různé omáčky, majonéza (střední část) nápoje (spodní část) |
Zdroj: upraveno podle německého Spolkového centra pro výživu (BZfE)
Co do chladničky nepatří
Některé druhy ovoce a zeleniny jsou citlivé na chlad, proto by neměly být skladovány v chladničce. Příliš nízké teploty mohou vést ke ztrátě kvality ovoce, jako je hnědnutí uvnitř nebo na povrchu, změny chuti, změny vnitřní struktury (např. změknutí) a nedostatečné dozrávání. V nejníže umístěné zásuvce na zeleninu je teplota přibližně +8 až +10 °C. Tento rozsah je pro některé druhy zeleniny citlivé na chlad (okurky, rajčata nebo cukety) ještě snesitelný, avšak nižší teploty by již vedly ke snížení jejich kvality.
Mezi ovoce a zeleninu citlivé na chlad patří zejména:
- ananas,
- avokádo,
- banány (neskladovat při teplotách nižších než +13 °C),
- citrusy (např. pomeranče, citróny, mandarinky),
- granátová jablka,
- mango,
- lilek,
- okurky (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C),
- rajčata (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C)
- cukety (neskladovat při teplotách nižších než +7 až +10 °C)
- brambory (neskladovat při teplotách nižších než +5 °C).
Pokud u některé potraviny není uvedena teplota, při které se má skladovat, je možné ji skladovat při pokojové teplotě.
Bližší informace o správném skladování konkrétních druhů ovoce a zeleniny se dočtete v jednotlivých článcích v kategorii Sezónní ovoce a zelenina.