Správné skladování potravin pomáhá zajistit jejich co nejdelší čerstvost a poživatelnost. Nejdůležitějšími faktory při skladování jsou teplota, světlo, vlhkost a přístup vzduchu, jejichž potřeba se může u různých potravin lišit.
Správné skladování potravin brání nejen jejich kontaminaci choroboplodnými zárodky, plísněmi nebo škůdci, ale i nežádoucím změnám chuti. Příkladem potravin, které mohou snadno změnit chuť či aroma v důsledku nevhodného skladování s jinými potravinami, jsou různé druhy ovoce nebo sýr.
V každé domácnosti se nabízí celá řada míst ke skladování potravin: sklep, spíž, úložná skříň apod. V našich podmínkách však je možné říci, že v prakticky každé domácnosti je hlavním místem, kde se potraviny skladují, chladnička. V moderních chladničkách nacházíme různé teplotní zóny, které jsou speciálně upraveny pro skladování různých druhů potravin.
Na co si dát při skladování potravin pozor
- U balených potravin najdete na etiketě informace o doporučeném skladování (místo, teplota a doba skladování). Snažte se tato doporučení dodržovat.
- Datum použitelnosti (uvádí se slovy „spotřebujte do...“) na obalu potraviny znamená, že potravina by měla být spotřebována do tohoto data. Konzumace po tomto datu není ze zdravotního hlediska vhodná.
- Datum minimální trvanlivosti (uvádí se slovy „minimální trvanlivost do...“) na obalu potraviny znamená, že při správném skladování (na které se vztahuje záruka výrobce) lze potravinu uchovávat nejméně do tohoto data. Může však být v perfektním stavu – a tedy vhodná ke konzumaci – i po uplynutí data minimální trvanlivosti. Před konzumací prošlých potravin však důkladně zkontrolujte jejich stav: není přítomen nežádoucí zápach, není na nich viditelná plíseň apod.?
- Pokud byl přerušen chladový řetězec nebo je například poškozen obal, potravina může být nevhodná ke konzumaci i před uplynutím doby minimální trvanlivosti.
Související odkazy
- Datum minimální trvanlivosti, datum použitelnosti (odkaz vede na web bezpecnostpotravin.cz)
- „Minimální trvanlivost do“ a „Spotřebujte do“ na obalech potravin (odkaz vede na PDF soubor na webu bezpecnostpotravin.cz, 217 kB)