Na co je třeba myslet při skladování potravin v mrazničce
- Teplota v mrazničce by neměla být vyšší než –18 °C. Dveře byste proto měli otvírat vždy jen na nezbytně nutnou dobu.
- Ideální je teplotu pravidelně kontrolovat teploměrem.
- Pokud jsou stěny mrazničky silně namrzlé, je nutné spotřebič odmrazit. Dosáhnete tak nejen konstantního chladicího výkonu, ale i nižší spotřeby energie.
- Mražené potraviny byste měli uložit do mrazničky co nejdříve po nákupu. I při ukládání potravin dbejte na to, abyste dveře mrazničky nenechávali příliš dlouho otevřené!
- Abyste neztratili přehled o tom, co v mrazničce máte, je vhodné vést si seznam mražených potravin, včetně data jejich zmrazení. Před uložením do mrazničky vždy označujte datem i potraviny, které si zmrazujete sami.
Alternativou k samostatné mrazničce je mrazicí oddíl zabudovaný do chladničky. Ten může, ale nemusí sloužit jako plnohodnotná mraznička: důležité je dívat se na počet hvězdiček. Mrazicí oddíl či přihrádka s jednou hvězdičkou (–6 °C) nebo dvěma hvězdičkami (–12 °C) není vhodný pro dlouhodobé skladování zmrazených výrobků. Pokud jsou ale na mrazicím oddílu tři nebo čtyři hvězdičky, teplota v něm odpovídá teplotě v samostatné mrazničce (–18 °C), a lze jej tak použít pro dlouhodobé skladování zmrazených potravin.
Počet hvězdiček | Teplota | Použití | Doporučená doba skladování |
---|---|---|---|
* | –6 °C | krátkodobé skladování | až 1 týden |
** | –12 °C | střednědobé skladování | až 3 týdny |
*** | –18 °C | dlouhodobé skladování | několik měsíců (dle konkrétního typu potraviny) |
**** | –24 °C | dlouhodobé skladování | půl roku i více (dle konkrétního typu potraviny) |
Druh zmražené potraviny | Trvanlivost v měsících |
---|---|
Ovoce | 8–12 |
Zelenina | 6–12 |
Chléb | 1–3 |
Maso | 3–12* |
Sýry | 2–4 |
* Maso, které rozmrazíte, můžete uložit do chladničky maximálně do dalšího dne. Čím vyšší je obsah tuku v mase, tím kratší dobu by mělo být zmrazeno.
Zdroj: Švýcarská společnost pro výživu (SGE)