Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Zacházení s potravinami
  • Aktuální: Skladování potravin v mrazničce

Skladování potravin v mrazničce

Zacházení s potravinami
Autor: gesundheit.gv.at

Mraznička je velmi vhodná pro dlouhodobé skladování potravin. Ať už se jedná o zeleninu, chléb, maso, ryby nebo sýr, v mrazničce se kvalita téměř neztrácí, a navíc se dobře uchovávají vitamíny i chuť.

Na co je třeba myslet při skladování potravin v mrazničce

  • Teplota v mrazničce by neměla být vyšší než –18 °C. Dveře byste proto měli otvírat vždy jen na nezbytně nutnou dobu.
  • Ideální je teplotu pravidelně kontrolovat teploměrem.
  • Pokud jsou stěny mrazničky silně namrzlé, je nutné spotřebič odmrazit. Dosáhnete tak nejen konstantního chladicího výkonu, ale i nižší spotřeby energie.
  • Mražené potraviny byste měli uložit do mrazničky co nejdříve po nákupu. I při ukládání potravin dbejte na to, abyste dveře mrazničky nenechávali příliš dlouho otevřené!
  • Abyste neztratili přehled o tom, co v mrazničce máte, je vhodné vést si seznam mražených potravin, včetně data jejich zmrazení. Před uložením do mrazničky vždy označujte datem i potraviny, které si zmrazujete sami.
Poznámka: Ztráta vitaminů u mraženého ovoce a zeleniny je jen minimální.

Alternativou k samostatné mrazničce je mrazicí oddíl zabudovaný do chladničky. Ten může, ale nemusí sloužit jako plnohodnotná mraznička: důležité je dívat se na počet hvězdiček. Mrazicí oddíl či přihrádka s jednou hvězdičkou (–6 °C) nebo dvěma hvězdičkami (–12 °C) není vhodný pro dlouhodobé skladování zmrazených výrobků. Pokud jsou ale na mrazicím oddílu tři nebo čtyři hvězdičky, teplota v něm odpovídá teplotě v samostatné mrazničce (–18 °C), a lze jej tak použít pro dlouhodobé skladování zmrazených potravin.

Tabulka 1: Teploty v mrazicích oddílech dle označení hvězdičkami
Počet hvězdiček Teplota Použití Doporučená doba skladování
* –6 °C krátkodobé skladování až 1 týden
** –12 °C střednědobé skladování až 3 týdny
*** –18 °C dlouhodobé skladování několik měsíců (dle konkrétního typu potraviny)
**** –24 °C dlouhodobé skladování půl roku i více (dle konkrétního typu potraviny)


Tabulka 2: Trvanlivost v mrazničce
Druh zmražené potraviny Trvanlivost v měsících
Ovoce 8–12
Zelenina 6–12
Chléb 1–3
Maso 3–12*
Sýry 2–4

* Maso, které rozmrazíte, můžete uložit do chladničky maximálně do dalšího dne. Čím vyšší je obsah tuku v mase, tím kratší dobu by mělo být zmrazeno. 

Zdroj: Švýcarská společnost pro výživu (SGE)

Poznámka: Blanšírované ovoce a zeleninu je možné po vychladnutí zmrazit, což vám pomůže udržet si zásobu téměř čerstvých plodů během zimních měsíců. Abyste předešli „slepení“ jednotlivých kusů, můžete je předmrazit například na tácku, a teprve poté je sesypat do sáčků či krabiček a uložit do mrazničky.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Zacházení s potravinami

Nákup potravin

Způsob, jakým zacházíte s potravinami, ovlivňuje jejich kvalitu a má přímý dopad na vaše zdraví....

Zacházení s potravinami

Skladování potravin v chladničce

Chladnička se hodí ke skladování rychle se kazících potravin, jako jsou zejména mléko, mléčné výr...

Zacházení s potravinami

Hygiena v kuchyni

Kontaminované potraviny a špatná hygiena při jejich přípravě vytvářejí vhodné prostředí pro množe...

Zacházení s potravinami

Skladování potravin v lince, ve spíži či ve sklepě

Suché potraviny, jako jsou různé obilné výrobky (mouka, vločky, krupice, müsli atd.), suché luště...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 24.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI