Cirhóza jater

Zdroje věnované prevenci, příčinám, projevům, diagnostice a léčbě cirhózy jater. K jakým změnám dochází při jaterní cirhóze a kdo je tímto onemocněním nejvíce ohrožen? Která další nemoc může postihnout játra a jaké jsou hlavní zásady jaterní diety? Díky uvedeným zdrojům vám pomůžeme odpovědět na tyto otázky.

Pokračujte na původní zdroj

Cirhóza jater

Více v kategorii Trávicí systém

Články na NZIP

  • Dieta při jaterních onemocněních

    Játra jsou nejdůležitějším metabolickým orgánem. Z dietních vlivů je nejvýznamnější toxické alkoholové postižení. Přes metabolický význam jater je zajímavé, jak málo jsou ovlivněna dietním příjmem; výjimkou je jaterní steatóza (ztučnění jater) typická pro metabolický syndrom, obezitu a diabetes (cukrovku). Tato tzv. nealkoholická steatohepatitida může zejména u diabetiků přecházet do cirhózy.

  • Zvětšení prsních žláz u mužů (gynekomastie)

    Gynekomastie znamená nezhoubné zvětšení mléčných žláz u mužů. Může se vyskytovat na jedné nebo na obou stranách, a být bolestivé či nebolestivé. Fyziologicky se vyskytuje ihned po narození, během puberty a ve vyšším věku. Patogenní formy jsou často podmíněny hormonálními poruchami, užíváním léků, nebo jinými základními onemocněními (nadváha, cirhóza jater). Pravá gynekomastie se odlišuje od pseudogynekomastie. Ta se vyznačuje zvýšeným obsahem tuku bez zvětšení prsní žlázy a vyskytuje se nejčastěji u mužů s nadváhou, ale může být způsobena i nezhoubným nádorem.

  • Šeroslepost

    K vidění za šera a za tmy jsou zapotřebí speciální světločivné buňky v sítnici, tzv. tyčinky (viz článek Oko: struktura a funkce). Ty zprostředkovávají černobílé vidění. Pokud je funkce těchto buněk i jen částečně narušena, je schopnost vidění za šera a za tmy omezená. Pokud tyto buňky přestanou fungovat úplně, je postižený člověk šeroslepý.

  • Alkohol v těhotenství

    Ženský organismus je vůči alkoholu mnohem citlivější než mužský. Přesto ženy, a to obvykle na mateřské, často propadají alkoholismu. Pokud je žena těhotná, neexistuje žádné množství alkoholu, které lze považovat za bezpečné.

Doporučené zdroje