Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Zázvor

Zázvor

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Zázvor se často používá v potravinových doplňcích. Má zajímavou chuť, ale léčebné účinky jsou minimální. Používá se jako antiemetikum (proti zvracení), dále jsou popsány protizánětlivé efekty a in vitro (ve zkumavce) potlačuje tvorbu prozánětlivého faktoru TNF-alfa.

Ilustrační obrázek Zázvor

Většina exaktních studií byla provedena u tzv. kinetóz (nesnášenlivosti pohybu zejména v dopravních prostředcích). Ojediněle byl popsán efekt při velké dávce nad 1 g, ale většinou účinky prokázány nebyly. V těhotenství byl prokázán mírný efekt na těhotenské zvracení. Jde o ne zcela konzistentní, ale prokazatelný efekt, podobný výsledek je i u pooperačního zvracení. Účinek nebyl prokázán ani u nemocí kloubů včetně revmatismu.

Dávkuje se obvykle 250 mg až 1 g denně v 1–4 dávkách.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Léčba obezity

    Léčba obezity

    Dieta při obezitě

    Cílem moderní léčby obezity je redukce tělesné hmotnosti o 5–10 % a udržení dosažené hmotnosti. To je cíl reálný pro každého pacienta. Naopak nereálná snaha o dosažení normální hmotnosti může nemocného od léčby obezity odrazovat.

  • Ilustrační obrázek Onemocnění imunity a výživa

    Onemocnění imunity a výživa

    Výživa nemocných

    Imunita a výživa představují jednu z vědecky nejproblematičtějších oblastí dietologie. Je pravděpodobné, že dieta nemá prakticky žádný vliv na rozvoj onemocnění imunity, avšak zároveň platí, že střevní sliznice má pro rozvoj imunity klíčový význam.

  • Ilustrační obrázek Káva

    Káva

    Co je co ve výživě

    Káva má prokazatelně řadu pozitivních účinků. Byl u ní exaktně popsán protinádorový účinek, ochranný účinek pro cévy (snížení endoteliální dysfunkce) a efekt bránící rozvoji cukrovky.

  • Ilustrační obrázek Antioxidanty

    Antioxidanty

    Co je co ve výživě

    Antioxidanty jsou látky, které brání oxidačním dějům probíhajícím v organismu. Antioxidačně působí například vitaminy C a E. Velmi příznivé působení ovoce a zeleniny či červeného vína v prevenci nádorů i aterosklerózy (kornatění tepen) je obvykle vykládáno antioxidanty. Pokud však byly tyto látky podány samostatně po izolaci, nebyl nikdy prokázán významný efekt.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 25.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace