Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Rostlinné produkty v potravinových doplňcích

Rostlinné produkty v potravinových doplňcích

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Rostlinné produkty byly v historii medicíny podrobně prozkoumány. Celá řada účinných léků byla rostlinného původu. Dnes převažují synteticky připravené látky, jejichž účinnost je prokázána klinickými studiemi.

Ilustrační obrázek Rostlinné produkty v potravinových doplňcích

Rostliny jsou dále intenzivně zkoumány a je pravděpodobné, že budou objeveny i nové léky rostlinného původu.

Velkým problémem vědecké dietologie je však trh s rostlinnými produkty v potravinových doplňcích. Typické je předčasné použití u člověka, často po dílčích experimentech na zvířatech. Mnohdy jde o látky neškodné, ale pacienti za ně bohužel vydávají obrovské prostředky.

V poslední době jde například o málo ověřené podávání výtažků ze skořice v diabetologii. I rostlinné produkty mají svou medicínu založenou na důkazech (evidence-based medicine). Vědecky prokazatelné, ale stále v mnohém nejasné jsou například účinky kávy, zeleného čaje, zázvoru či lékořice.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Peprmint (lékořice)

    Peprmint (lékořice)

    Co je co ve výživě

    Lékořice (peprmint) bývá součástí řady potravinových doplňků. Její účinky byly částečně vědecky prozkoumány ve studiích. Opodstatněně se užívá u dráždivého tračníku, kde má spasmolytický účinek, dále u bolestí hlavy.

  • Ilustrační obrázek Zázvor

    Zázvor

    Co je co ve výživě

    Zázvor se často používá v potravinových doplňcích. Má zajímavou chuť, ale léčebné účinky jsou minimální. Používá se jako antiemetikum (proti zvracení), dále jsou popsány protizánětlivé efekty a in vitro (ve zkumavce) potlačuje tvorbu prozánětlivého faktoru TNF-alfa.

  • Ilustrační obrázek Káva

    Káva

    Co je co ve výživě

    Káva má prokazatelně řadu pozitivních účinků. Byl u ní exaktně popsán protinádorový účinek, ochranný účinek pro cévy (snížení endoteliální dysfunkce) a efekt bránící rozvoji cukrovky.

  • Ilustrační obrázek Zelený čaj

    Zelený čaj

    Co je co ve výživě

    Zelený čaj je jednou z nejvýznamnějších rostlinných látek použitelných v klinické dietologii. Obsahuje specifickou kombinaci katechinů (antioxidanty) a kofeinu. Nepochybně má určitý antioxidační a antiaterogenní (působící proti vzniku a rozvoji aterosklerózy – kornatění tepen) účinek. Byl podrobně zkoumán nejen ve studiích u lidí, ale i u experimentálních zvířat.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace