Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Koření

Koření

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Koření představuje pochutinu bez významné výživové hodnoty. S výhodou je podáváno například při redukčních dietách, kdy lze bez zvýšení kalorické dávky ochutit jinak fádní jídlo.

Ilustrační obrázek Koření

Koření je často součástí různých potravinových doplňků a v tomto smyslu je zneužíváno. Určité zdravotní efekty jsou vzácné a obvykle výrazně slabší než u klasických léků (viz např. články Lékořice či Zázvor).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Peprmint (lékořice)

    Peprmint (lékořice)

    Co je co ve výživě

    Lékořice (peprmint) bývá součástí řady potravinových doplňků. Její účinky byly částečně vědecky prozkoumány ve studiích. Opodstatněně se užívá u dráždivého tračníku, kde má spasmolytický účinek, dále u bolestí hlavy.

  • Ilustrační obrázek Zázvor

    Zázvor

    Co je co ve výživě

    Zázvor se často používá v potravinových doplňcích. Má zajímavou chuť, ale léčebné účinky jsou minimální. Používá se jako antiemetikum (proti zvracení), dále jsou popsány protizánětlivé efekty a in vitro (ve zkumavce) potlačuje tvorbu prozánětlivého faktoru TNF-alfa.

  • Ilustrační obrázek k článku „Petržel“

    Petržel

    Sezónní ovoce a zelenina

    Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která má mnohem širší využití než jen jako přísada do polévky. Petržel dočasně upadla v zapomnění, dnes si však získává stále větší oblibu – nejen kvůli tomu, že i při tepelné úpravě si uchovává své aroma. Z petržele se v kuchyni používá nejen kořen, ale i její listy. Obojí lze jíst za syrova i po tepelné úpravě. Čerstvá petržel od domácích pěstitelů je k dostání na podzim, ale v obchodech ji seženete celoročně.

  • Ilustrační obrázek k článku „Od mléčných zubů až k zubům moudrosti“

    Od mléčných zubů až k zubům moudrosti

    Ústa a zuby: základní informace

    Již při narození dítěte jsou v čelistech uloženy všechny zuby. Zhruba od 6. měsíce věku se začínají prořezávat první mléčné zuby u kojenců. Nejdříve se ve většině případů objeví oba spodní řezáky. Zhruba ve věku 2,5 roku je mléčný chrup – čítající dohromady 20 zoubků – úplný. U dospělého člověka sestává chrup většinou z 32 zubů: 16 zubů v horní čelisti a 16 zubů v dolní čelisti.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace