Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Podpora zdraví
  • Aktuální: Jak z nezávadných potravin připravit (ne)bezpečné jídlo

Jak z nezávadných potravin připravit (ne)bezpečné jídlo

Kategorie: Podpora zdraví – více z kategorie
Autor: Státní zdravotní ústav

Správné mytí rukou je velmi důležitým preventivním opatřením proti přenášení řady onemocnění. Důkladné mytí rukou by tedy měla být naprostá samozřejmost pro všechny, kteří pracují s potravinami. Netýká se to zdaleka jen pracovníků v potravinářském průmyslu či stravovacích službách, ale nás všech v každodenním životě.

Ilustrační obrázek Jak z nezávadných potravin připravit (ne)bezpečné jídlo

Státní zdravotní ústav k této tematice natočil dvě vzájemně kontrastující videa.

Jak z nezávadných potravin připravit nebezpečné jídlo

Jak z nezávadných potravin připravit bezpečné jídlo


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Související témata: Výživa zdravé populace, Infekční nemoci


Více v kategorii Podpora zdraví

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Hygiena rukou

    Hygiena rukou

    Podpora zdraví

    Mytí rukou je jedním ze základních prvků hygieny. Při správném mytí rukou se nejen mechanicky i chemicky odstraňují nečistoty, ale zejména i choroboplodné zárodky z rukou. Státní zdravotní ústav k této tematice natočil dvě instruktážní videa.

  • Ilustrační obrázek Závislost na tabáku: jak čelit problémům při léčbě?

    Závislost na tabáku: jak čelit problémům při léčbě?

    Kouření a další užívání tabáku a nikotinu

    Máme pro vás několik tipů, jak se můžete vypořádat s konkrétními problémy při léčbě závislosti na tabáku.

  • Ilustrační obrázek k článku „Listerióza“

    Listerióza

    Infekční nemoci

    Listeria monocytogenes je všudypřítomná bakterie, která způsobuje onemocnění u lidí a zvířat. K přenosu infekce na člověka dochází nejčastěji kontaminovanými potravinami. U zdravých dospělých jedinců se vyskytuje velmi vzácně. Nejvíce ohroženy jsou těhotné ženy, u kterých hrozí potrat. Do rizikové skupiny patří také novorozenci, starší osoby a osoby s chronickým onemocněním.

  • Ilustrační obrázek k článku „Virová hepatitida A (žloutenka typu A)“

    Virová hepatitida A (žloutenka typu A)

    Infekční nemoci

    Virová hepatitida A je známa také jako nemoc špinavých rukou. Způsobuje ji virus hepatitidy A, který je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí, přežívá týdny při pokojové teplotě, léta ve zmraženém stavu. Zdrojem onemocnění je infikovaný (nakažený) člověk, u něhož je virus přítomen ve stolici.

Doporučené zdroje

  • Stárnutí

    Podpora zdraví

    Co je stárnutí a proč k němu dochází? Lze zpomalit proces stárnutí lidského organismu a existuje „elixír mládí“? Snižuje se kvalita života s přibývajícím věkem, nebo je možné žít plnohodnotný život i ve stáří? Jaké choroby se mohou objevit ve vyšším věku? Jaký má cíl a čím se zabývá anti-aging medicína? Odpovědi na tyto otázky a další informace, které se týkají stárnutí naleznete v uvedených příspěvcích.

    Přejít na externí zdroj

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 18.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace