Celiakie

Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

Pokračujte na původní zdroj

Celiakie

Více v kategorii Potravinové alergie

Články na NZIP

  • Nesnášenlivost lepku (celiakie)

    Nesnášenlivost lepku má některé rysy alergie i autoimunitního onemocnění. Pokud se nesnášenlivost lepku objeví již v dětství, mluvíme o celiakii. U dospělých je toto onemocnění někdy označováno i jako netropická sprue. Ve střevech postiženého člověka se odehrává přemrštěná imunitní reakce na lepek, která vede k chronickému zánětu a následně k poškození střevní sliznice, zvláště pak v oblasti dvanáctníku. K nesnášenlivosti lepku může mít člověk genetickou predispozici, která ovlivňuje nejen riziko vzniku onemocnění, ale i individuální závažnost klinického obrazu a věk, kdy se onemocnění rozvine.

  • Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

    Ořechy a arašídy obsahují látky, které mají alergenní potenciál a někdy mohou vyvolat velmi závažnou alergickou reakci. Z botanického hlediska nepatří ořechy do stejné čeledi jako arašídy. Lidé trpící alergií na ořechy vykazují nejčastěji alergické reakce na lískové oříšky a arašídy. Alergie na ořechy se většinou omezují na konkrétní druh ořechů, avšak může se objevit zkřížená alergie na jiné ořechy.

  • Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

    V lidské stravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Mezi poměrně časté potravinové alergie se řadí alergie na slepičí vejce, ryby, celer a sójové boby. Obzvláště důležitá je přesná diagnostika u odborníka na alergologii, aby se předešlo případným život ohrožujícím alergickým reakcím, ale zároveň i neopodstatněnému vynechávání některých potravin a tím i nedostatku některých živin, pokud by se člověk snažil o „sebediagnostiku“. Pro lidi trpící alergií na konkrétní složky potravin je mimořádně důležité označování alergenních přísad (viz článek Povinné označování potravin obsahujících alergeny).

Doporučené zdroje