Celiakie

Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

Pokračujte na původní zdroj

Celiakie

Více v kategorii Potravinové alergie

Články na NZIP

  • Potravinové alergie: prevence, diagnóza a léčba

    U potravinových alergií je stanovení diagnózy většinou komplikovanější než například u pylových alergií, protože pacient musí společně s lékařem téměř detektivním způsobem najít spouštěč. Díky pestré skladbě lidské stravy totiž vůbec není snadné zjistit, která látka vyvolává u daného jedince alergickou reakci. Pokud výsledky kožních a krevních testů se „standardními alergeny“ dopadnou negativně, může vás lékař vyzvat, abyste při příští návštěvě přinesli k otestování podezřelou potravinu.

  • Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)

    Ořechy a arašídy obsahují substance, které vyvolávají alergii a občas mohou vést k velmi silným alergickým příznakům. Vlašské ořechy a arašídy nepatří botanicky do jedné rodiny. Alergici nejčastěji reagují na lískové oříšky a arašídy. Alergie na ořechy se většinou omezují na určitý druh, ale může dojít ke zkříženým reakcím s jinými ořechy, jestli dojde k záměně ořechů na základě IgE.

  • Povinné označování potravin obsahujících alergeny

    Předpis o označování potravin platný v členských státech Evropské Unie skýtá osobám s potravinovými intolerancemi ochranu. Podle této vyhlášky musí být uvedeny takové přísady v potravinách, které nejčastěji spouštějí alergické a nealergické potravinové intolerance, i když se vyskytují ve velmi malých množstvích.