Celiakie

Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

Pokračujte na původní zdroj

Celiakie

Více v kategorii Potravinové alergie

Články na NZIP

  • Nesnášenlivost lepku (celiakie)

    Nesnášenlivost lepku má některé rysy alergie i autoimunitního onemocnění. Pokud se nesnášenlivost lepku objeví již v dětství, mluvíme o celiakii. U dospělých je toto onemocnění někdy označováno i jako netropická sprue. Ve střevech postiženého člověka se odehrává přemrštěná imunitní reakce na lepek, která vede k chronickému zánětu a následně k poškození střevní sliznice, zvláště pak v oblasti dvanáctníku. K nesnášenlivosti lepku může mít člověk genetickou predispozici, která ovlivňuje nejen riziko vzniku onemocnění, ale i individuální závažnost klinického obrazu a věk, kdy se onemocnění rozvine.

  • Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

    V lidské stravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Mezi poměrně časté potravinové alergie se řadí alergie na slepičí vejce, ryby, celer a sójové boby. Obzvláště důležitá je přesná diagnostika u odborníka na alergologii, aby se předešlo případným život ohrožujícím alergickým reakcím, ale zároveň i neopodstatněnému vynechávání některých potravin a tím i nedostatku některých živin, pokud by se člověk snažil o „sebediagnostiku“. Pro lidi trpící alergií na konkrétní složky potravin je mimořádně důležité označování alergenních přísad (viz článek Povinné označování potravin obsahujících alergeny).

  • Alergie na obilí

    Proteiny obsažené v obilí mohou u některých lidí vyvolávat alergické potíže. Nejčastěji se vyskytuje alergie na pšenici. Příznaky se mohou objevit bezprostředně po konzumaci obiloviny nebo o něco později. Alergie na obilí se většinou projevuje vyrážkami nebo svěděním kůže, případně dýchacími či trávicími potížemi. Z botanického hlediska se pšenice řadí mezi trávy, proto u lidí trpících alergií na travní pyly je často pozorována i zkřížená alergie na pšenici a jiné obiloviny (žito, ječmen či špalda) v potravě.

Doporučené zdroje