cholecystokinin

Cholecystokinin neboli CCK (zkratka pochází z anglického názvu cholecystokinin) je hormon, který je produkován jednak specializovanými buňkami ve sliznici dvanáctníku (první část tenkého střeva), jednak některými neurony v mozku. Cholecystokinin se váže na dva typy receptorů, které se nacházejí ve střevě a v centrálním nervovém systému.

Nejznámější účinky tohoto hormonu se projevují při trávení. Cholecystokinin zlepšuje proces trávení tím, že:

Cholecystokinin se zřejmě podílí na ovlivňování chuti k jídlu tím, že krátkodobě zvyšuje pocit sytosti, konkrétně spíše během jídla než mezi jídly. To může být způsobeno ovlivněním center chuti k jídlu v mozku a také zpožděním vyprazdňování žaludku. K potvrzení této domněnky je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Existují také důkazy, které naznačují, že cholecystokinin by mohl mít souvislost i s úzkostnými poruchami. V tomto případě by se jednalo o účinek cholecystokininu uvolňovaného v mozku, nikoli ve dvanáctníku.

Cholecystokinin se řadí mezi gastrointestinální hormony a peptidové hormony.

Související příspěvky: