Ledvinové kameny

Zdroje věnované příčině, prevenci, příznakům, diagnostice a léčbě ledvinových kamenů. Kde vznikají, jak vypadají a co mohou způsobit ledvinové kameny? Co je ledvinová kolika a jaké jsou její příčiny? Jakým způsobem probíhá vyšetření na přítomnost kamenů v ledvinách a močových cestách? Odpovědi a další informace, které se týkají ledvinových kamenů naleznete v uvedených zdrojích.

Pokračujte na původní zdroj

Ledvinové kameny

Více v kategorii Ledviny a močový měchýř

Články na NZIP

  • Mangold

    Mangold už delší dobu není jen odleskem slávy špenátu, naopak si díky své intenzivnější chuti našel spoustu příznivců. Jeho přidanou hodnotou je i to, že jeho řapíky lze využít podobně jako chřest. Kromě klasické zelené barvy existují i další odrůdy mangoldu, které se vyznačují žlutými či fialovými listy, případně zářivě červenými řapíky a žilnatinou. Mangold od místních pěstitelů je k dostání od května až do listopadu.

  • Vápník

    Vápník je nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském těle. Je důležitý zejména pro pevnost kostí (vyjadřuje se jako hustota kostní hmoty) a zubů. Největší zásobárnou vápníku v těle je kosterní systém. Vápník hraje rovněž zásadní roli při přenosu podnětů ve svalech a nervech, při přenosu intracelulárních signálů (tzn. signálů uvnitř buněk) a při stabilizaci buněčných membrán. Vápník se také významně podílí na hemokoagulaci. Zvýšené riziko nedostatku vápníku v důsledku nevyvážené stravy se vyskytuje zejména u dětí ve fázi růstu, u těhotných žen, u žen před menopauzou a po ní, u starších lidí, a v neposlední řadě u lidí s intolerancí laktózy.

  • Malnutrice u dětí

    Odhaduje se, že na světě trpí okolo 100 miliónů dětí mladších 5 let malnutricí (podvýživou). V rozvojovém světě jde o primární malnutrice způsobené nedostatkem výživy. V rozvinutých zemích pak jde zejména o sekundární malnutrice u ledvinových, kardiopulmonálních (srdečně-plicních), jaterních a nádorových onemocnění.

  • Rebarbora

    Zelenavá až lehce načervenalá rebarbora se nejčastěji zpracovává do kompotů a koláčů, labužníky si podmanila svou příjemně nakyslou chutí. Za tu vděčí především obsažené kyselině jablečné a kyselině citronové. Rebarboru mnozí mylně považují za ovoce (pravděpodobně kvůli její lehce nasládlé a ovocné chuti), v botanickém smyslu se však jedná o zeleninu.

Doporučené zdroje

  • Parodontitida

    Zdroje věnované popisu, příčině, příznakům, diagnostice a léčbě parodontitidy (hovorově „parodontózy“).. Dozvíte se, co obsahuje zubní plak, proč se tvoří zubní kámen a jakým způsobem správně provádět zubní hygienu a také, jak často by se mělo chodit na preventivní prohlídky k zubnímu lékaři a co vás čeká při návštěvě dentální hygieny.

    Přejít na externí zdroj
  • Infekce močových cest

    Zdroje věnované prevenci, příčinám, projevům, diagnostice a léčbě infekce močových cest. Dozvíte se, jakým způsobem se bakterie způsobující infekci dostanou do močových cest, proč jsou ohroženy při urologických infekcích i ledviny a z jakého důvodu trpí ženy infekcí močových cest častěji než muži.

    Přejít na externí zdroj
  • Glomerulonefritida

    Zdroje věnované popisu, příčinám, prevenci, příznakům, diagnostice a léčbě glomerulonefritidy. Prostřednictvím příspěvků se můžete dozvědět, co je glomerulus, kde se nachází a jakou plní funkci, které typy glomerulonefritidy se nejčastěji vyskytují nebo jaké mohou nastat komplikace při tomto onemocnění ledvin.

    Přejít na externí zdroj