Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Míry a váhy v dietologii

Míry a váhy v dietologii

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

V dietologii měříme množství potravin obvykle v gramech a energii v kilojoulech (kJ) nebo kilokaloriích (kcal). V praxi je možné hmotnost potraviny odhadovat bez vážení podle objemových jednotek používaných běžně v kuchyni či při jídle.

Ilustrační obrázek Míry a váhy v dietologii

Odhady hmotnosti podle těchto objemových jednotek jsou uvedeny v tab. 1.

Tabulka 1: Běžně používané objemové jednotky

Potravina 1 kávová lžička rovná 1 polévková lžíce rovná 1 naběračka (50 ml)
šlehaný tvaroh, jogurt 5 g 15 g 30 g
hladká mouka 5 g 10 g 20 g
rýže vařená 8 g 25 g 50 g
kolínka malá vařená 5 g 16 g 30 g
ovesné vločky 5 g 10 g 20 g
olej 5 g 10 g 40 g
mléko 5 g 20 g 50 g
omáčka 6 g 24 g 47 g
cukr písek 6 g 12 g 70 g


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Příklady diabetických diet

    Příklady diabetických diet

    Dieta u cukrovky

    Principy diabetické diety jsou popsány v článcích Dieta u cukrovky 1. typu a Dieta u cukrovky 2. typu. Jejich základním rysem je řízení příjmu cukru a jeho rovnoměrné rozdělení do jednotlivých jídel. Dalším prvkem je řízení příjmu energie, redukce hmotnosti či zábrana vzniku obezity. Typickým rysem těchto diet je i pravidelnost, vysoký příjem ovoce, zeleniny, vlákniny.

  • Ilustrační obrázek Příklady redukčních diet

    Příklady redukčních diet

    Redukční diety

    Principy redukčních diet u obézních jsou popsány v článku Zásady dietní léčby obézních. Jejich základními rysy jsou zejména pravidelnost v jídle, rovnoměrné rozdělení energie během celého dne, zásady racionální výživy, snížení obsahu tuku, omezení kuchyňské soli, změna stravovacích návyků a změna způsobu života.

  • Ilustrační obrázek Tabulky nutričních hodnot

    Tabulky nutričních hodnot

    Co je co ve výživě

    Tabulky nutričních hodnot jsou dnes snadno dostupné v papírové či počítačové verzi. V jednoduché variantě, která je popsána v tomto článku, uvádějí velikost běžné porce, množství energie a sacharidů. Tím jsou použitelné pro redukční diety i diabetické diety.

  • Ilustrační obrázek Výměnné jednotky

    Výměnné jednotky

    Co je co ve výživě

    V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomto článku. Pacient si zapamatuje množství potraviny obsahující např. 10 g sacharidů nebo 100 kcal (resp. 420 kJ). Má-li jíst k snídani například 30 g sacharidů, může sníst 3 tyto výměnné jednotky. Má-li držet redukční dietu 1000 kcal, může sníst 10 těchto dávek za den.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace