Počet výsledků: 3

Otevřít filtraci

Omega-6 mastné kyseliny neboli omega-6 nenasycené mastné kyseliny jsou polynenasycené mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje přítomností tzv. dvojné vazby mezi šestým a sedmým atomem uhlíku (počítáno od „konce řetízku“, představíme-li si mastnou kyselinu zjednodušeně jako řetízek „kuliček“, tzn. atomů uhlíku). Obrázek: Zjednodušeně znázorněná chemická struktura omega-6 mastné kyseliny, v tomto případě kyseliny linolové. Konec každé úsečky (není-li na ní zakreslen atom jiného chemického prvku, např. kyslíku) znázorňuje jeden atom uhlíku. V případě omega-6 mastných kyselin se první dvojná vazba nachází mezi šestým a sedmým atomem uhlíku (znázorněno červeně). (Zdroj: depositphotos.com) Omega-6 mastné kyseliny se nacházejí v rostlinných olejích (například v kukuřičném, slunečnicovém, světlicovém nebo dýňovém oleji), různých druzích ořechů a semen. Jsou-li konzumovány umírněně (nejlépe místo nasycených tuků, které se nacházejí v mase a mléčných výrobcích), mohou být zdraví prospěšné. Omega-6 mastné kyseliny však velká část lidí přijímá spíše v nadbytku. Zejména je-li nízký příjem omega-3 mastných kyselin, mohou mít omega-6 mastné kyseliny i určitý aterogenní vliv. Proto by měl být sledován poměr omega-6/omega-3, který by měl být od 1 do 4. Omega-6 mastné kyseliny se řadí mezi esenciální mastné kyseliny. Viz také mastné kyseliny, omega-3 mastné kyseliny, omega-9 mastné kyseliny.

Omega-3 mastné kyseliny neboli omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou polynenasycené mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje přítomností tzv. dvojné vazby mezi třetím a čtvrtým atomem uhlíku (počítáno od „konce řetízku“, představíme-li si mastnou kyselinu zjednodušeně jako řetízek „kuliček“, tzn. atomů uhlíku). Obrázek: Zjednodušeně znázorněná chemická struktura omega-3 mastné kyseliny, v tomto případě kyseliny alfa-linolenové. Konec každé úsečky (není-li na ní zakreslen atom jiného chemického prvku, např. kyslíku) znázorňuje jeden atom uhlíku. V případě omega-3 mastných kyselin se první dvojná vazba nachází mezi třetím a čtvrtým atomem uhlíku (znázorněno červeně). (Zdroj: depositphotos.com) Omega-3 mastné kyseliny jsou v přírodě hojně rozšířeny. Jsou důležitou součástí metabolismu lipidů a hrají významnou roli ve stravě člověka a normálním fungování organismu. Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí v řepkovém, lněném, sójovém nebo ořechovém oleji (z vlašských ořechů) a v tučných rybách (makrela, losos, tuňák, sleď; ze sladkovodních ryb je to např. siven). Nejvýznamnější pro člověka jsou následující omega-3 mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová, kyselina eikosapentaenová, kyselina dokosahexaenová. Omega-3 mastné kyseliny se řadí mezi esenciální mastné kyseliny. Viz také mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, omega-9 mastné kyseliny.

Omega-9 mastné kyseliny neboli omega-9 nenasycené mastné kyseliny jsou nenasycené mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje přítomností tzv. dvojné vazby mezi devátým a desátým atomem uhlíku (počítáno od „konce řetízku“, představíme-li si mastnou kyselinu zjednodušeně jako řetízek „kuliček“, tzn. atomů uhlíku). Obrázek: Zjednodušeně znázorněná chemická struktura omega-9 mastné kyseliny, v tomto případě kyseliny olejové. Konec každé úsečky (není-li na ní zakreslen atom jiného chemického prvku, např. kyslíku) znázorňuje jeden atom uhlíku. V případě omega-9 mastných kyselin se první dvojná vazba nachází mezi devátým a desátým atomem uhlíku (znázorněno červeně). (Zdroj: depositphotos.com) Na rozdíl od omega-3 a omega-6 mastných kyselin se omega-9 mastné kyseliny neřadí mezi esenciální mastné kyseliny. Lidské tělo si je může samo vytvořit z nenasycených tuků, proto nejsou ve stravě esenciální. Viz také mastné kyseliny, omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny.

Zobrazeno 1 až 3 z 3

Počet výsledků