ghrelin

Ghrelin je hormon, který vzniká především v žaludku, ale v malém množství i v jiných orgánech (např. v tenkém střevě, ve slinivce břišní, dokonce i v mozku). Ghrelin bývá někdy označován jako „hormon hladu“, protože zvyšuje chuť k jídlu (v tomto ohledu má opačný účinek než leptin); tím zvyšuje příjem potravy, a nakonec i podporuje ukládání tuků. Při pokusech, kdy byl ghrelin podáván lidem, se zjistilo, že jejich příjem potravy se zvýšil až o 30 % (!). Ghrelin koluje v krevním řečišti a působí na hypothalamus – oblast mozku, která má mimo jiné zásadní význam pro kontrolu chuti k jídlu. Bylo také prokázáno, že ghrelin působí na tzv. systém odměny v mozku, což vede k dalšímu zvýšení příjmu potravy.

Ghrelin se řadí mezi gastrointestinální hormony a zároveň mezi peptidové hormony.