nutriční denzita

Nutriční denzita (angl. nutrient density) je poměr živin obsažených v dané potravině a celkové energetické hodnoty této potraviny:

  • Potraviny s vysokou nutriční denzitou se vyznačují nejen vysokým obsahem živin, ale i relativně nízkým obsahem kalorií. Tyto potraviny obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek, polysacharidů, proteinů a nenasycených tuků. Řadí se mezi ně například ovoce a zelenina, celozrnné výrobky (pečivo, těstoviny, müsli), nízkotučné mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, podmáslí, sýr), tučné ryby (sleď, losos, makrela, platýs nebo tuňák) a mořské plody, libové maso, vejce, luštěniny (fazole, hrách, čočka), ořechy a semena.
  • Naopak potraviny s nízkou nutriční denzitou se vyznačují nízkým obsahem živin a vysokým obsahem kalorií. Jsou to nejen „typická“ jídla z fast foodu, ale také různé sladkosti, zmrzlina, bonbóny, uzeniny, smažené bramborové lupínky apod.

Viz také nutrice (výživa), denzita, energetická denzita.