taurin

Taurin je látka, která se jednak nachází v některých potravinách, jednak přirozeně vzniká v lidském těle. Uměle vyrobený taurin je často přidáván do energetických nápojů; nebylo však prokázáno, že by tato látka měla vliv na zvýšení výkonu. Z chemického hlediska se taurin podobá aminokyselinám – nejvíce cysteinu, ze kterého v játrech vzniká. V případě taurinu se však o aminokyselinu nejedná, neboť místo tzv. karboxylové skupiny (–COO, tedy jeden atom uhlíku, dva atomy kyslíku a záporný náboj) obsahuje tzv. sulfonovou skupinu (–SO3, tedy jeden atom síry, tři atomy kyslíku a záporný náboj).

Obrázek: Chemická struktura taurinu. Barevně jsou odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (šedá), vodíku (bílá), dusíku (modrofialová), kyslíku (červená) a síry (žlutá). (Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain)