Počet výsledků: 3

Otevřít filtraci

Nenasycený je pojem používaný v dietologii a označuje látky, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje jednou nebo více tzv. dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku. Opakem nenasyceného je nasycený. Viz také nenasycené mastné kyseliny, nenasycené tuky.

Nenasycené mastné kyseliny jsou mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje jednou nebo více tzv. dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku. Mastné kyseliny si můžeme zjednodušeně představit jako řetízky kuliček (uhlíků). V případě nenasycených mastných kyselin jsou spolu jednotlivé kuličky (uhlíky) ve většině míst spojeny jedním provázkem (vazbou), ale v některých místech jsou spojeny dvěma provázky (vazbami). Nenasycené mastné kyseliny se dále rozdělují na mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny. Mezi nenasycené mastné kyseliny se řadí i transmastné kyseliny. Z nenasycených mastných kyselin se skládají nenasycené tuky. Obrázek 1: Nenasycená mastná kyselina – schematický nákres. Barevně jsou odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (zelená), vodíku (oranžová) a kyslíku (červená). (Zdroj: depositphotos.com) Obrázek 2: Příklady nenasycených mastných kyselin – mononenasycené, polynenasycené a transmastné: názvy (vlevo), chemická struktura (uprostřed) a zjednodušeně znázorněná chemická struktura (vpravo). V prostředním sloupci jsou barevně odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (černá), vodíku (bílá) a kyslíku (červená). V pravém sloupci konec každé úsečky (není-li na ní zakreslen atom jiného chemického prvku, např. kyslíku) znázorňuje jeden atom uhlíku. (Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain) Viz také mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny.

Nenasycené tuky jsou takové tuky, které jsou tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami. Nenasycené tuky se dále rozdělují na mononenasycené tuky a polynenasycené tuky. Mezi nenasycené tuky se řadí většina rostlinných tuků (olivový olej, řepkový olej, slunečnicový olej, ořechy, avokádo apod.). Existují však výjimky, například kokosový tuk obsahuje převážně nasycené tuky. Viz také tuky (lipidy), nasycené tuky.

Zobrazeno 1 až 3 z 3

Počet výsledků