Počet výsledků: 3

Otevřít filtraci

Nasycený je pojem používaný v dietologii a označuje látky, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje pouze tzv. jednoduchými vazbami mezi atomy uhlíku. Opakem nasyceného je nenasycený. Viz také nasycené mastné kyseliny, nasycené tuky.

Nasycené tuky jsou takové tuky, které jsou tvořeny nasycenými mastnými kyselinami. Mezi nasycené tuky se řadí většina živočišných tuků (máslo, sádlo, mléčné výrobky apod.). Existují však výjimky: například mořské ryby obsahují velké množství nenasycených tuků, které jsou zdraví prospěšné. Viz také tuky (lipidy), nenasycené tuky.

Nasycené mastné kyseliny jsou mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje pouze tzv. jednoduchými vazbami mezi atomy uhlíku. Mastné kyseliny si můžeme zjednodušeně představit jako řetízky kuliček (uhlíků). V případě nasycených mastných kyselin jsou spolu jednotlivé kuličky (uhlíky) spojeny vždy jedním provázkem (vazbou). Z nasycených mastných kyselin se skládají nasycené tuky. Obrázek 1: Nasycená mastná kyselina – schematický nákres. Barevně jsou odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (zelená), vodíku (oranžová) a kyslíku (červená). (Zdroj: depositphotos.com) Obrázek 2: Příklady nasycených mastných kyselin s krátkým, středně dlouhým a dlouhým řetězcem: názvy (vlevo), chemická struktura (uprostřed) a zjednodušeně znázorněná chemická struktura (vpravo). V prostředním sloupci jsou barevně odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (černá), vodíku (bílá) a kyslíku (červená). V pravém sloupci konec každé úsečky (není-li na ní zakreslen atom jiného chemického prvku, např. kyslíku) znázorňuje jeden atom uhlíku. (Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain) Viz také mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny.

Zobrazeno 1 až 3 z 3

Počet výsledků