Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Balení potravin a zdraví
  • Aktuální: Něco z historie potravinářských obalů a balení potravin

Něco z historie potravinářských obalů a balení potravin

Kategorie: Balení potravin a zdraví – více z kategorie
Autor: Státní zdravotní ústav

Na příkladu konzervárenské plechovky, která se stala hlavním obalem pro tepelně sterilované potraviny, je možné ukázat vývoj jednoho z charakteristických potravinářských obalů.

Ilustrační obrázek k článku „Něco z historie potravinářských obalů a balení potravin“

Objev tepelné sterilace potravin a k tomu nezbytných hermeticky uzavíratelných obalů spadá do období napoleonských válek. První plechovky se začaly vyrábět na počátku 19. století ručně z pocínovaného plechu. Takovým způsobem mohl dělník vyrobit asi 60 kusů plechovek denně. Tento postup byl následně zlepšován, plech se začal stříkat strojově, potom automaticky a následně bylo automatizováno také spájení plechovek. To mělo za následek, že v osmdesátých letech 19. století se množství vyrobených obalů zvýšilo na výrobní kapacitu 1200 plechovek na jeden stroj a den.

Bohužel používané pájky byly v té době na bázi vysoce toxických těžkých kovů. Jednalo se zejména o pájky z olova (Pb) a kadmia (Cd). Právě uvolňování olova z konzervových obalů do balených potravin bylo důvodem, proč došlo k řadě otrav u vojáků, protože armáda využívala konzervované potraviny k zásobování vojsk na frontách. Ke konci 19. století se proto objevují jiné typy plechovek, u nichž není jako spojovací prostředek použito letování pájkami, ale pouze zaválcování. Koncem roku 1900 se také začíná používat ochranné lakování plechu. Právě lakováním se měla snížit jednak koroze kovového materiálu a zabránit nežádoucímu černání plechovek vlivem sirovodíku vylučovaného potravinami, ale také zabránit uvolňování škodlivých těžkých kovů (zejména olova a kadmia) z použitých pájek do balených potravin.

obrázek 1 k článku Něco z historie potravinářských obalů a balení potravin

Obrázek: Příklady kovových konzervových obalů (© ArtemSh / shutterstock.com)

Na konci 19. století se po zavedení technologie vyfukování skleněných nádob do sklářských forem pomocí stlačeného vzduchu rozšířilo používání skleněných obalů.

K rozšíření použití papíru a lepenky k balení zboží významně přispěl vynález chemického zpracování dřeva a následné zpracování celulózy na regenerovanou celulózu, tedy celofán.

V období mezi dvěma světovými válkami začíná i rozvoj syntetických makromolekulárních látek, které se začaly uplatňovat i v obalové technice, a to zejména až po druhé světové válce. Použití plastů s různými fyzikálními a chemickými vlastnostmi umožnilo vyrobit obaly, které velmi dobře splňují náročné požadavky ochranné i ekonomické. Plasty našly v obalové technice široké uplatnění jednak přímo jako obaly, jednak jako ochranné povlaky, lepidla nebo jako výplňový materiál.

Pojednat systematicky o balení potravin a o typech a rozmanitosti materiálů požívaných při výrobě potravinářských obalů, je problematika velice rozsáhlá a neobyčejně členitá.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Balení potravin a zdraví

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek k článku „Ochranná funkce potravinářského obalu“

    Ochranná funkce potravinářského obalu

    Balení potravin a zdraví

    Obaly potravin plní významnou funkci při zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin, čímž významně chrání naše zdraví. 

  • Ilustrační obrázek k článku „Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola“

    Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

    Balení potravin a zdraví

    Abychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě potravinářských obalů, je nezbytné správně porozumět tomu, co všechno musí tento obal splňovat, aby byl bezpečný a vhodný pro balení potravin a aby naopak neohrožoval zdraví spotřebitelů tím, že se z něj budou uvolňovat toxické chemické látky nebo v něm budou přítomny mikroorganismy, případně toxiny, produkované právě těmito mikroorganismy. 

  • Ilustrační obrázek k článku „Obecně o potravinářských obalech“

    Obecně o potravinářských obalech

    Balení potravin a zdraví

    Obaly obecně, nejen ty, které jsou určeny k balení potravin, jsou neodmyslitelnou součástí celé řady výrobků. Jejich základním posláním je uchovat zboží v nezměněné kvalitě až do doby jeho spotřeby.

  • Ilustrační obrázek k článku „Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami“

    Ochrana potraviny před jejím znehodnocením inovativními metodami

    Balení potravin a zdraví

    Vhodný a kvalitní obal je jedním z prostředků, který přispívá k bezpečnosti a prodloužení údržnosti potravin. Obal ochrání potravinu před vnějšími mechanickými, chemickými, fyzikálními a biologickými vlivy. Obal lze charakterizovat jako nevyhnutelnou a neodmyslitelnou součást zdravotně nezávadného a jakostního výrobku.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 24.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace