Počet výsledků: 30

Otevřít filtraci

Potravinová alergie je přemrštěná reakce imunitního systému na konkrétní potravinu. Alergické reakce na jídlo mohou být různě silné: od mírných přes závažnější až po život ohrožující. Pozor: Potravinová alergie není totéž co potravinová intolerance! Zatímco u intolerance způsobuje nějaká složka potravy „pouze“ nepříjemné tělesné potíže, potravinová alergie je alergií v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná, a to se projevuje alergickými příznaky. Viz také alergie.

Potravinářská aditiva je jiný název pro potravinářské přídatné látky.

Potravinový provokační test je jeden typ provokačního testu při diagnostice alergií. Jak již jeho název napovídá, používá se při podezření na potravinovou alergii. Pacient nejprve podezřelou potravinu úplně vyřadí z jídelníčku (minimálně na dva týdny), potom její množství podle lékařova doporučení postupně zvyšuje, lékař sleduje reakce na tuto potravinu.

Potravinová intolerance znamená potíž s trávením určitých potravin a je vždy spojená s nějakými nepříjemnými tělesnými příznaky (například nadýmání, bolest břicha, ale i bolest hlavy, únava apod.). Pozor: Potravinová intolerance není totéž co potravinová alergie! Zatímco u intolerance způsobuje nějaká složka potravy „pouze“ výše popsané potíže, potravinová alergie je alergií v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná, a to se projevuje alergickými příznaky.

Potravinová pyramida graficky znázorňuje optimální množství jednotlivých skupin potravin, které by člověk měl denně zkonzumovat.

Potravinářské přídatné látky, potravinářská aditiva nebo jen zkráceně přídatné látky jsou látky, které se přidávají do potravin, aby v nich plnily určité technologické funkce (např. aby danou potravinu barvily, sladily nebo konzervovaly). V Evropské unii jsou všechny potravinářské přídatné látky označeny tzv. E-kódy (lidově označovány jako „éčka“ v potravinách) a musí být vždy uvedeny v seznamu složek na obalu potraviny, v níž jsou použity. Na etiketě musí být uvedena jak funkce přídatné látky v hotové potravině (např. barvivo nebo konzervant), tak konkrétní použitá látka s příslušným číslem E nebo jejím názvem (např. E 414 nebo arabská guma). Nejčastějšími přídatnými látkami, které jsou uváděny na etiketách potravin, jsou antioxidanty (látky zabraňující kažení potravin v důsledku oxidace), dále barviva, emulgátory, stabilizátory, želírující látky, zahušťovadla, konzervanty a sladidla. Přehled potravinářských přídatných látek podle E-kódu je uveden například na webu bezpecnostpotravin.cz, který provozuje Ministerstvo zemědělství (odkaz vede na PDF soubor na webu bezpecnostpotravin.cz, 244 kB).

Alergická reakce cytotoxického typu neboli imunopatologická reakce II. typu je jedním ze čtyř typů alergických reakcí, ale vyskytuje se velmi zřídka. V tomto případě se na antigen (vázaný na povrch buňky nebo vyskytující se na povrchu orgánu) naváže protilátka, díky níž pak imunitní systém cílovou buňku (označenou komplexem antigen-protilátka) zničí. Příkladem je situace, kdy se některé léky vážou na povrch krevních buněk. Na tyto léky (antigeny) se navážou protilátky a imunitní systém ničí krevní buňky vlastního těla. Při vyšetření krve se to může projevit např. poklesem počtu bílých krvinek (granulocytů) nebo krevních destiček (trombocytů). Viz také alergická reakce, cytotoxicita.

Léková alergie neboli alergie na lék(y) je abnormální reakce imunitního systému na konkrétní lék nebo léky. Lékovou alergii může vyvolat jakýkoli lék – ať už volně prodejný, nebo na předpis. U některých léků je však vznik lékové alergie pravděpodobnější. Nejčastějšími příznaky lékové alergie jsou kopřivka, vyrážka nebo horečka. Léková alergie může způsobovat závažné reakce, včetně život ohrožujícího anafylaktického šoku. Léková alergie není totéž co vedlejší účinek léku, tedy známá možná reakce, která je uvedená v příbalovém letáku. Viz také léky, alergie.

Provokační testy při diagnostice alergií spočívají v tom, že lékař pacienta za přísně kontrolovaných podmínek vystaví kontaktu s alergenem. Rozlišujeme dva hlavní typy: lékové provokační testy, potravinové provokační testy. Viz také alergie, provokační test (obecně).

Pylová alergie je alergie způsobená pyly z různých rostlin, které způsobují většinou od jara nepříjemné příznaky, jako třeba sennou rýmu, podráždění očí nebo kašel. Hlavními původci pylových alergií jsou pyly stromů, trav, žita, ambrozie a pelyňku. Pro pylovou alergii je příznačný přísně sezónní průběh. Typické příznaky v oblasti dýchacích cest se vyskytují pouze během doby květu rostlin, na které vzniká alergie. Viz také alergie.

Zobrazeno 1 až 10 z 30

Počet výsledků