Počet výsledků: 10

Otevřít filtraci

Potravinová intolerance znamená potíž s trávením určitých potravin a je vždy spojená s nějakými nepříjemnými tělesnými příznaky (například nadýmání, bolest břicha, ale i bolest hlavy, únava apod.). Pozor: Potravinová intolerance není totéž co potravinová alergie! Zatímco u intolerance způsobuje nějaká složka potravy „pouze“ výše popsané potíže, potravinová alergie je alergií v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná, a to se projevuje alergickými příznaky.

Intolerance mléčného cukru je jiný název pro intoleranci laktózy. Viz také cukry.

Léková intolerance je jiný název pro nežádoucí účinek typu B.

Intolerance je odborný výraz pro „nesnášenlivost“. Například intolerance laktózy je poměrně často se vyskytující onemocnění trávicího systému. Viz také hypersenzitivita.

Intolerance laktózy neboli nesnášenlivost mléka je relativně často se vyskytující onemocnění trávicího systému. Člověk trpící intolerancí laktózy není schopen strávit mléčný cukr (laktózu), který se vyskytuje zejména v mléce a v mléčných výrobcích. U lidí s intolerancí laktózy se laktóza nerozkládá, nýbrž je zdrojem živin pro mikroorganismy žijící v tlustém střevě (viz lidská mikrobiota). Vznikající plyny mohou vést k průjmům, nadýmání, plynatosti a dalším trávicím potížím. Terminologická poznámka: Pro intoleranci laktózy se používají rovněž označení intolerance mléčného cukru, laktázová deficience či laktázová insuficience. Pozor: Intolerance laktózy není totéž co alergie na mléko! Zatímco u intolerance způsobuje potíže určitý druh sacharidu (konkrétně laktóza), u alergie jsou problematické určité proteiny, které jsou obsaženy v mléce. Alergie na mléko je alergií v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná, a to se projevuje alergickými příznaky. Viz také intolerance, laktóza, alergie na mléko.

Potravinářská aditiva je jiný název pro potravinářské přídatné látky.

Potravinový provokační test je jeden typ provokačního testu při diagnostice alergií. Jak již jeho název napovídá, používá se při podezření na potravinovou alergii. Pacient nejprve podezřelou potravinu úplně vyřadí z jídelníčku (minimálně na dva týdny), potom její množství podle lékařova doporučení postupně zvyšuje, lékař sleduje reakce na tuto potravinu.

Potravinová alergie je přemrštěná reakce imunitního systému na konkrétní potravinu. Alergické reakce na jídlo mohou být různě silné: od mírných přes závažnější až po život ohrožující. Pozor: Potravinová alergie není totéž co potravinová intolerance! Zatímco u intolerance způsobuje nějaká složka potravy „pouze“ nepříjemné tělesné potíže, potravinová alergie je alergií v klasickém smyslu, tzn. imunitní systém bojuje proti látce, která je pro tělo ve skutečnosti neškodná, a to se projevuje alergickými příznaky. Viz také alergie.

Potravinová pyramida graficky znázorňuje optimální množství jednotlivých skupin potravin, které by člověk měl denně zkonzumovat.

Potravinářské přídatné látky, potravinářská aditiva nebo jen zkráceně přídatné látky jsou látky, které se přidávají do potravin, aby v nich plnily určité technologické funkce (např. aby danou potravinu barvily, sladily nebo konzervovaly). V Evropské unii jsou všechny potravinářské přídatné látky označeny tzv. E-kódy (lidově označovány jako „éčka“ v potravinách) a musí být vždy uvedeny v seznamu složek na obalu potraviny, v níž jsou použity. Na etiketě musí být uvedena jak funkce přídatné látky v hotové potravině (např. barvivo nebo konzervant), tak konkrétní použitá látka s příslušným číslem E nebo jejím názvem (např. E 414 nebo arabská guma). Nejčastějšími přídatnými látkami, které jsou uváděny na etiketách potravin, jsou antioxidanty (látky zabraňující kažení potravin v důsledku oxidace), dále barviva, emulgátory, stabilizátory, želírující látky, zahušťovadla, konzervanty a sladidla. Přehled potravinářských přídatných látek podle E-kódu je uveden například na webu bezpecnostpotravin.cz, který provozuje Ministerstvo zemědělství (odkaz vede na PDF soubor na webu bezpecnostpotravin.cz, 244 kB).

Zobrazeno 1 až 10 z 10

Počet výsledků