Počet výsledků: 2

Otevřít filtraci

Nesnášenlivost lepku je onemocnění, které se projevuje tím, že po konzumaci potravin obsahujících lepek se člověku udělá špatně, trpí nadýmáním, bolestmi břicha apod. Pokud se nesnášenlivost lepku objeví již v dětství, lékaři hovoří o celiakii. Nesnášenlivost lepku má některé rysy alergie i autoimunitního onemocnění. Viz také lepek, celiakie, bezlepková dieta.

Lepek neboli gluten je směs proteinů, která se vyskytuje v zrnech mnoha obilovin (ty jsou vyjmenované v článku Nesnášenlivost lepku, celiakie). Obecně jde o velmi různorodou směs proteinů: různé druhy obilovin tak obsahují lepek o velmi odlišném složení. Na obsahu lepku závisí mechanické vlastnosti těsta (lepek zlepšuje jeho elasticitu a viskozitu, umožňuje kynutí těsta). Lidé trpící nesnášenlivostí lepku musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Zobrazeno 1 až 2 z 2

Počet výsledků