Počet výsledků: 2

Otevřít filtraci

Chlorid (Cl–) se řadí k minerálním látkám nezbytným pro správné fungování organismu. V potravinách se velmi často vyskytuje společně se sodíkem, neboť společně tvoří kuchyňskou sůl (NaCl). Sodík i chlorid jsou pro život nezbytné, a spolu s draslíkem hrají důležitou roli v udržování vodní a elektrolytové rovnováhy v těle. Chlorid je kromě toho důležitý i pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové. Poznámka: Chlorid je anion (záporně nabitá částice), který je odvozen od chloru, resp. kyseliny chlorovodíkové. Viz také chlor.

Chlorid sodný (NaCl) je odborný název pro kuchyňskou sůl. V medicíně se chlorid sodný používá zejména jako: fyziologický roztok – například v nitrožilních infuzích pro pacienty, kteří ztratili hodně tekutin, nosný roztok – pro infuze některých léků. Viz také chlorid, sodík.

Zobrazeno 1 až 2 z 2

Počet výsledků