Podvýživu lze rozdělit na 2 typy:
- Energetická malnutrice – historicky se používá starý název marasmus. Tento typ podvýživy provází zejména nedostatečný přívod energie. Nemocný bývá hubený, nebo vypadá pohuble a zhubl o 5–10 %. Chybí nebo ubyla podkožní zásoba tuku. Bílkovin v krvi je dostatek a také obranyschopnost je normální.
- Bílkovinná (proteinová) malnutrice, historicky nazývaná typ kwashiorkor. Nedostatek bílkovin je způsoben tzv. stresovým hladověním, vystupňovaným odbouráváním bílkovin. Vzniká při závažných akutních i chronických onemocněních. Je postižena imunita a obranyschopnost organismu, časté jsou otoky. Bílkovinnou malnutrici často provází i malnutrice energetická, poté následuje čerpání energie z bílkovinných zásob v těle. Dochází ke špatnému hojení ran, rozvoji dekubitů, vznikají infekční komplikace. Tato podvýživa může postihnout i obézního jedince.
Podvýživa se vyskytuje běžně v nemocnicích až u třetiny osob (prakticky u všech vážných onemocnění), proto je třeba systematicky po podvýživě pátrat a včas zahájit umělou výživu (sipping – popíjení, enterální výživa nebo parenterální výživa). Závažnost podvýživy lze posoudit vážením a posouzením vývoje váhy, měřením celkového a podkožního tuku a vyšetřováním krevních bílkovin. Řada osob v energetické malnutrici je v dobrém stavu. Mají třeba jen BMI pod dolní hranicí normy 18,5. Patří sem například řada modelek nebo pacientek s mentální anorexií. V případě úrazu, infekce nebo jiného závažného stavu se snadno rozvine bílkovinná malnutrice a může dojít k ohrožení života. Laik pozná závažnost stavu podle toho, že se u podvyživeného objeví otoky.