Velmi významně se maso liší v obsahu tuku na 100 g (kuře, pštros, krůta 2–5 g, hovězí 20 g, vepřové i přes 25 g). Málo rozdílný je obsah cholesterolu, většinou se pohybuje mezi 70–90 mg na 100 g, jen u vepřového masa je jeho obsah vyšší než 100 mg na 100 g masa. Velmi rozdílný je i obsah energie: u vepřového až 4krát vyšší než u kuřecího masa (viz Tabulky nutričních hodnot).
Nejzdravější běžně dostupné maso je tedy maso kuřecí. Hodnota masa však může být velmi ovlivněna úpravou. Smažením se dá například proměnit ve velmi nezdravou potravinu, totéž však platí i o jiných smažených potravinách, např. květáku či žampionech.
Vyšší příjem masa, který odpovídá většímu příjmu bílkoviny, než je 1,5 g/1 kg hmotnosti, je nepochybně nevhodný, mimo jiné poškozuje ledviny a podílí se i na systémovém zánětu, zejména v období po jídle (postprandiálně).