Šetřící žaludeční dieta je obecně doporučována pacientům s žaludečními vředy nebo chronickou gastritidou. Jaká jsou obecná pravidla této diety, a jaké jsou konkrétní příklady jídelníčku?
Pravidla pro šetřící žaludeční dietu
- Výběr potravin, koření a způsob zpracování tlumí sekreci žaludečních enzymů a tím působí proti tzv. horním dyspeptickým (stálá nebo opakující se bolest nebo nepohoda lokalizovaná do nadbřišku nebo okolí pupku) potížím pacienta.
- Pravidelnost v jídle. Jíst malé porce 6–8× denně, energetickým vyvážením stravy nemusí pacient přibývat na váze.
- Nepít velké množství tekutin najednou.
- Individuální výběr potravin, vyvarovat se potravin, které vedou k potížím.
- Nejíst příliš horká nebo mražená jídla a nápoje.
- Důležitý je fyzický a psychický klid pacienta, zákaz kouření a pití alkoholických nápojů a zrnkové kávy. Režim dne s dostatkem spánku.
Šetřící žaludeční dieta a její příprava
Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme ve vodě a pod pokličkou. Dbáme na to, aby jídla byla vždy upravena doměkka a bez přepalovaných tuků, nesmažíme. Cibuli pod maso nesmažíme, ale menší množství můžeme do masové šťávy nebo polévky rozvařit. Maso pro lepší chuť a barvu opečeme nasucho, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Grilování masa na přímém ohni nebo s potíráním tukovou marinádou není vhodné, protože působením vysokých teplot dochází k přepalování tuků na povrchu masa a vytváření kůrek. Výhodná je také úprava v mikrovlnné troubě. Pokrmy zahušťujeme moukou, zálivkou z mouky a vody, mléka či smetany. Mouku můžeme pro lepší barvu omáčky opražit nasucho do růžova. Masové omáčky můžeme zahušťovat také strouhanými bramborami, mixovanou kořenovou zeleninou. Tuky (kvalitní olej, máslo, smetanu) přidáváme do pokrmů až nakonec, aby nedocházelo k přepalování tuků. Vždy se snažíme o dokonalé zpracování pokrmů, protože „dietní úprava“ se nemusí rovnat nechutné stravě. Příklady jídelníčků pro jednotlivé typy diet jsou uvedeny v tab. 1–3.
Tabulka 1: Příklad jídelníčku pro tekutou šetřící dietu (kombinovaná enterální a mixovaná strava podávaná po operaci žaludku)
Jídlo |
Konkrétní příklady |
Snídaně (7 hod.) |
mixovaná bílá káva (z melty) s piškoty |
Přesnídávka (9 hod.) |
200 ml enterální výživa |
Oběd (11 hod.) |
mixovaná dietní kuřecí polévka (vývar, kuřecí maso, zelenina, kapání, sůl) |
Oběd (13 hod.) |
200 ml enterální výživa |
Svačina (15 hod.) |
meruňkový mléčný koktejl |
Večeře (18 hod.) |
mixovaná vločková polévka (oves. vločky, mléko, voda, vejce, zelenina, máslo, sůl) |
II. večeře (21 hod.) |
200 ml enterální výživa |
Tabulka 2: Příklad jídelníčku pro kašovitou šetřící dietu (dieta č. 1)
Jídlo |
Konkrétní příklady |
Snídaně |
- bílá káva (z melty), veka, máslo, ½ ks žervé
- mléko, starší vánočka
- čaj s mlékem, veka, máslo, tavený sýr
- bílá káva, piškotová bábovka
- zelený čaj, veka, máslo, meruňkový džem
|
Přesnídávka |
- banánový koktejl
- jablečná ovocná přesnídávka s piškoty
- šlehaný tvaroh, strouhané jablko
|
Oběd |
- polévka bramborová třená (brambory, mrkev, voda, máslo, sůl), masový nákyp, bramborová kaše, jablečný kompot
- polévka vývar s nudlemi, mleté vařené hovězí, rajská omáčka dietní, vařené vlasové nudle
- polévka zeleninová bílá (kořenová zelenina, mléko, mouka, olej, voda, sůl), mleté vařené kuře, dušené mrkvové pyré, lisované brambory, máslo
- polévka zeleninová s rýží, dušené filé s citronem, bramborová kaše, meruňkové pyré
|
Svačina |
- podmáslí / jogurt / piškotová roláda s džemem / banán / šlehaný tvaroh
|
Večeře |
- krupicová kaše s kakaem, meruňkový kompot
- dietní rizoto s masem a sýrem, jemný mrkvový salát z vařené mrkve s jablky
- veka, Lučina, strouhané jablko
- vaječný pudink se šunkou, bramborová kaše, máslo
- zadělávané mleté telecí na smetaně, rýže
|
Tabulka 3: Příklad jídelníčku pro šetřící dietu běžné konzistence (dieta č. 2)
Jídlo |
Konkrétní příklady |
Snídaně |
- kakao, rohlíky, máslo, krájený sýr
- bílá káva, rohlíky, medové máslo
- čaj zelený, rohlíky, pomazánkové máslo, šunka
- bílá káva, tvarohový koláč z křehkého těsta
- šípkový čaj, rohlíky, tvarohová pomazánka s pažitkou
|
Přesnídávka |
- povolené druhy ovoce / ovocné přesnídávky / pudink / jogurt atd.
|
Oběd |
- polévka rajská s nudlemi, dušené kuře, brambory, hlávkový salát s jogurtem
- polévka hovězí s kapáním, vařené hovězí, koprová omáčka, vídeňský knedlík
- polévka z ragú, dušené filé na kořenové zelenině, brambory
- polévka krupicová s vejci, dušené vepřové kostky, dušená rýže s mrkví a kukuřicí
- polévka kuřecí drůbková s houskovými knedlíčky, kuřecí roláda se šunkou, brambory, kompot
|
Svačina |
- povolené druhy ovoce / ovocné přesnídávky / pudink / jogurt atd.
|
Večeře |
- šunková pěna, rohlíky, mandarinky
- žemlovka s tvarohem a jablky
- dietní moravský guláš (hovězí, rajský protlak, strouhané brambory, máslo), těstoviny
- zeleninový nákyp s masem, bramborová kaše, hlávkový salát
- dušený vepřový plátek s bazalkou, rýže, pečené jablko
|